Un sfert din scolile controlate de DSP nu pot primi elevii

luni, 07 septembrie 2009, 17:45
2 MIN
 Un sfert din scolile controlate de DSP nu pot primi elevii

Scolile care nu vor asigura conditiile igienico-sanitare necesare inceperii in bune conditii a noului an scolar ar putea sa nu fie lasate sa-si primeasca elevii peste o saptamina.

Conducerea Directiei de Sanatate Publica (DSP) a precizat ca scolile care nu reusesc sa primeasca autorizatia sanitara de functionare nu au dreptul de a primi elevii in acest an scolar. Pina in momentul de fata s-au efectuat un numar de 269 de controale igienico-sanitare, in urma carora s-a stabilit ca 140 de unitati de invatamint pot fi autorizate sanitar neconditionat, 54 pot fi autorizate cu plan de conformare, iar alte 75 de scoli nu indeplinesc conditiile minime necesare autorizarii.

"Problemele sint reprezentate de neasigurarea apei potabile curente, starea necorespunzatoare a cladirilor, a grupurilor sanitare sau a mobilierului scolar. De asemenea, colectarea, depozitarea si evacuarea deseurilor se face necorespunzator, iar elevii invata in spatii improprii", a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP.

Printre scolile care nu vor fi autorizate si care risca sa fie inchise de catre DSP se afla scoala Petresti, gradinita Minzatesti si gradinita Gradinari, toate din comuna Golaesti, gradinita Deleni din comuna Ciortesti, scoala si gradinita Cioca Boca, scoala si gradinita Cauesti, scoala si gradinita Poiana Scheii dn comuna Scheia. Inspectorii sanitari au recomandat conducerii scolilor ca toate lucrarile de igienizare sa se finalizeze pina la data de 15 septembrie, iar documentatia necesara autorizarii sa fie adusa la DSP.

"Din punctul nostru de vedere, scolile neautorizate nu ar trebui sa functioneze, insa daca ele vor fi deschise, acest lucru va intra in responsabilitatea celor care decid asta. Amenzile pentru igiena necorespunzatoare sint de la 600 de lei la 1.000 de lei. Daca o scoala are norocul sa nu aiba evenimente nefericite, atunci poate functiona ani intregi fara autorizatie sanitara, in conditiile in care acum se dau autorizatiile pe declaratie pe proprie raspundere", a mai spus dr. Cepoi.

Comentarii