1,4 milioane de euro furate prin acoperis

vineri, 27 martie 2009, 21:20
4 MIN
 1,4 milioane de euro furate prin acoperis

 Anchetatorii mai ofera o surpriza: desi patronul firmei a murit si s-ar fi putut inchide usor dosarul, ei au extins cercetarile asupra sotiei lui Ciprian Acatinca. Aceasta nu are nici o legatura directa cu firma, dar sint indicii ca ea dirija totul. Banii din conturile firmei au fost retrasi aproape in totalitate cu putin timp inainte ca Acatinca sa se sinucida. O intrebare la care nimeni nu pare a avea un raspuns: unde sint totusi banii?

 

Prejudiciu imens calculat de anchetatori in dosarul in care numeroase familii de ieseni au dat avansuri de zeci de mii de euro unei firme pentru mansarde construite pe bloc. Acesta este de peste 1,4 milioane de euro. Din acest motiv, cazul Rom Consult Group va ajunge pe masa procurorilor DNA. O alta surpriza: in urma cercetarilor facute, ofiterii de la Investigarea Fraudelor (SIF) au extins ancheta si asupra Mihaelei Acatinca, sotia lui Ciprian Acatinca, fostul patron al Rom Consult Group. Aceasta este cercetata pentru inselaciune si infractiuni la legea societatilor comerciale.

Politistii spun ca femeia a folosit banii incasati de la clienti in alte scopuri decit pentru construirea mansardelor si achitarea platilor catre furnizori. In plus, sustin anchetatorii, femeia era cea care facea operatiuni cu banii din conturile firmei si asista in momentul in care se negociau contractele pentru constructia mansardelor.

Aproape 60 de ieseni au ramas fara zeci de mii de euro date avans pentru locuintele contractate de la firma lui Acatinca, patronul firmei Rom Consult Group. Acestia traiesc in continuare adevarate drame, dupa ce au facut mari imprumuturi la banci. In plus, mai multe societati comerciale s-au inscris pe lista creditorilor, dupa ce au dat materiale de constructii firmei, iar acestea nu au fost platite.

"Ar fi fost foarte simplu sa inchidem dosarul"

Ancheta va fi preluata de DNA in urmatoarele zile, cind dosarul va ajunge aici. Anchetatorii spun ca au declinat competenta catre DNA pentru ca prejudiciul estimat in acest moment este de peste 1,4 milioane de euro, dar si ca ar fi vorba despre infractiuni conexe celor de coruptie. In momentul de fata, in atentia anchetatorilor este Mihaela Acatinca, sotia lui Ciprian Acatinca, fostul patron al Rom Consult Group, care s-a sinucis in mod misterios in noiembrie anul trecut. "Pentru noi ar fi fost foarte simplu sa inchidem dosarul, pentru ca faptuitorul e decedat. Impactul social al infractiunilor insa este extrem de mare si, in urma investigatiilor facute, am reusit sa stringem probe si indicii impotriva sotiei acestuia", au detaliat anchetatorii.

Femeia este cercetata pentru inselaciune si infractiuni la legea societatilor comerciale. Practic, spun politistii, Mihaela Acatinca a asistat la o parte din negocierea contractelor de achizitii pentru mansarde. In plus, femeia era cea care efectua operatiuni cu banii din contul societatii si a folosit banii incasati de la clienti in alte scopuri decit pentru constructia mansardelor si plata furnizorilor de materiale.

"Exista martori care declara ca ea era de fata cind se negociau sumele din unele contracte. Avea acces la conturi, depunea si retragea bani si asa mai departe. Aici, legea a ajutat-o, pentru ca nu mai exista acel «plafon de casa», prin care erai obligat sa tii in casa doar o anumita suma de bani, iar restul sa o depui in cont. Acum nu mai exista asa ceva. De exemplu, incasa 50.000 de euro si depunea in cont doar 5.000 de euro. Si totul este legal", au adaugat anchetatorii.

Potrivit verificarilor facute la conturile firmei, prin acestea au fost rulate constant sume de bani, insa mult mai mici decit incasarile facute.

Scandal intre Politia Economica si Garda Financiara

Politistii spun ca banii care existau in conturile societatii au fost retrasi aproape in totalitate cu putin timp inainte de sinuciderea lui Ciprian Acatinca. "Ce s-a intimplat cu banii si cum puteau sa cheltuiasca peste un milion de euro, nu am reusit inca sa stabilim. Noi am cerut Garzii Financiare sa faca un control si am primit de la ei, dupa cinci luni, un raspuns in bataie de joc. Acum, ca dosarul ajunge la DNA, nici nu mai este nevoie de raportul Garzii, pentru ca ei pot face aceste verificari. Toate documentele firmei au fost ridicate la inceputul anchetei, asa ca le au la dispozitie sa faca verificari", spun, nervosi, anchetatorii.

Potrivit acestora, in noiembrie anul trecut, cind societatea nu era inca in procedura de insolventa, politistii au cerut comisarilor Garzii Financiare sa efectueze o verificare in ce priveste traseul banilor prin conturile firmei Rom Consul Group. Dupa cinci luni, in cursul acestei luni, Garda Financiara a trimis o adresa catre Politie, prin care mentiona ca societatea este in insolventa si ca nu se pot face verificari, indrumind anchetatorii catre Judecatorul Sindic. Reprezentantii Garzii Financiare s-au ferit sa comenteze motivul pentru care "au pasat" solicitarea politistilor.

"Stiu ca s-a primit o adresa din partea Politiei in ce priveste societatea respectiva, dar mai multe nu va pot spune. Probabil la momentul cind am fost noi sesizati societatea nu era in insolventa, dar patronul tocmai se sinucisese si poate a durat o perioada mai mare de timp in care s-a gasit cineva cu care sa discutam. O sa va rog sa faceti o solicitare scrisa si veti primi un raspuns in termenul legal, daca informatiile sint de interes public. Trebuie sa vedem dosarul respectiv si raspunsul care s-a trimis catre Politie", a spus comisar-sef Adrian Ianole, purtatorul de cuvint al Garzii Financiare.

In ciuda acestor "contre" intre institutii publice pe banii si nervii celor afectati, doua intrebari ramin deocamdata fara raspuns. Vor putea procurorii anticoruptie sa afle unde s-au evaporat 1,4 milioane de euro? Vor putea anchetatorii sa recupereze din prejudiciu?

Comentarii