600 de ieseni asteapta o minune

duminică, 09 septembrie 2012, 22:32
6 MIN
 600 de ieseni asteapta o minune

Viciile pe care le au iesenii au ajuns sa faca tot mai multe victime. Peste 600 de ieseni sufera de cancer pulmonar, o mare parte dintre acestia fiind fumatori. Dintre iesenii care au fost diagnosticati cu necrutatoarea boala, doar 13 au sanse mari de recuperare, pentru restul iesenilor, cancerul aflandu-se in ultimele stadii. Medicii spun ca majoritatea bolnavilor au varste cuprinse intre 35 si 38 de ani si sunt de sex masculin. Desi fumatul i-a facut sa-si petreaca o mare parte din timp in spitale, unii pacienti nu renunta la nicotina chiar daca stiu ca acest lucru le va grabi sfarsitul. Acesta este cazul lui Marian, un iesean care s-a imbolnavit de cancer din cauza fumatului excesiv.

„Rad de noi cand ne vad cu parul cazut si cu buzele vinete"

Au fetele albe si mainile subtiri, prin care se vad toate venele si oasele. Isi acopera capul cu esarfe menite sa le ascunda crestetul lipsit de par. Dar ochii invinetiti ii dau de gol, iar mainile cu urme de ace te fac sa intelegi ca viata lor a luat o intorsatura neasteptata. Pentru ei, Institutul de Oncologie a devenit a doua casa, locul unde pot zambi linistiti, fara a se mai ascunde de privirile celor de afara. S-au obisnuit intre ei, se simt ca intr-o familie alaturi de medicii care le poarta permanent de grija. Teama insa ii face sa stea cat mai mult in spital, unde paturile sunt galagioase, iar podeaua rasuna ca intr-o gara. Cu toate acestea, ei nu vor sa paraseasca acest loc. „Nu vreau sa plec. M-am saturat sa ma priveasca toata lumea si sa murmure la ureche. Ei nu inteleg si rad de noi cand ne vad cu parul cazut si cu buzele vinete", spune o pacienta. La Institutul de Oncologie, 632 de ieseni se lupta cu cancerul pulmonar. Majoritatea acestora s-au imbolnavit din cauza fumatului, iar unii dintre ei nu au renuntat nici acum la tigara, desi stiu ca acest lucru le va micsora sansele de supravietuire. Spitalul are in evidenta 9.873 de persoane care sufera de cancer in diferite faze, pentru care baticul si esarfa au devenit accesorii de neinlocuit. Dintre acestea, 5.984 sunt din mediul urban, iar 3.889 din mediul rural. La spital, 632 au aflat ca aceasta boala necrutatoare le-a afectat plamanii. „De la inceputul acestui an, 1.276 de bolnavi au fost diagnosticati cu cancer, dintre care 199 cu cancer pulmonar. Din cei peste 600 de bolnavi cu cancer la plamani, doar 13 au sanse de vindecare, deoarece se afla in primele etape ale bolii, in timp ce pentru restul, sansele de supravietuire sunt foarte mici, avand in vedere ca boala a avansat enorm de mult", a declarat Mirela Grosu, managerul Institutului de Oncologie. Printre cei 619 pacienti pentru care doar un miracol le-ar mai putea salva viata se numara si Marian. Ieseanul are 37 de ani si se afla in penultimul stadiu al bolii. Stie ca sansele de recuperare sunt mici, dar moartea nu il mai sperie. Pentru acesta, la fel ca si pentru majoritatea celor internati, viciul care s-a transformat treptat intr-un drog l-a trimis pe patul de spital.

Fumeaza in continuare, in pofida cancerului

„M-am apucat de fumat la varsta de 17 ani. Pe vremea aceea, tigarile erau foarte proaste. Fumam tigari fara filtru, iar medicii mi-au spus ca acest lucru a dus la agravarea starii. Am inceput sa pufai pentru a ma integra in colectivul clasei. Majoritatea prietenilor mei fumau, si usor, usor m-au prostit si pe mine. Am crezut ca asa voi fi considerat un barbat adevarat, iar fetele ma vor vedea mai puternic. Dar nu s-a intamplat asa", a afirmat Marian. Barbatul a continuat sa fumeze cate un pachet de tigari pe zi pana la varsta de 36 de ani. A incercat de nenumarate ori sa se lase de tigari, dar era mult prea tarziu. Nicotina isi facuse loc in sangele sau, iar fara tigari nu mai putea trai. „Cand nu fumam, simteam ca imi ia foc sangele. Eram agitat, nervos si tulburat si ma legam de toata lumea. Parca nu mai eram eu si nu mai gandeam limpede. Eram in stare sa bat pe toata lumea pentru o tigara", povesteste ieseanul. In urma unor dureri cumplite in zona pieptului, dar si din cauza faptului ca respira cu dificultate, iar cateva scari urcate i se pareau un munte, Marian s-a prezentat la medic. A fost mai intai la medicul de familie, care i-a dat un tratament, insa starea sa se agrava de pe o zi pe alta. La Spitalul de Pneumoftiziologie a aflat ca are cancer. „M-am dus mult prea tarziu la spital. Desi durerile nu imi dadeau pace, am refuzat sa merg la medic de teama, dar si din lipsa timpului. Mereu am spus ca nu am ce sa patesc", afirma ieseanul. Acum, Marian se afla in evidenta Institutului de Oncologie de aproape un an. Face chimioterapie, iar noua sa infatisare nu il face sa creada ca va scapa. „Boala se afla in stadiul trei. Mi-e frica sa ma uit in oglinda. Parul mi-a disparut, genele si sprancenele la fel, iar ochii parca nu mai sunt ai mei. Dar nu ma sperie moartea", spune barbatul. Desi cancerul avanseaza pe zi ce trece, Marian nu a renuntat in totalitate la fumat. Zilnic, il vezi la intrarea in spital cum tine in mainile slabe tigara din care trage cu greutate. „Acum, fumez una sau doua tigari pe zi. Stiu ca nu ar trebui, dar nu ma pot lasa. De fapt, cred ca nici nu vreau sa ma las. Nu mai sper ca imi voi reveni, de aceea vreau sa profit la maximum si sa imi fac toate placerile inainte sa plec de tot", povesteste pacientul.

„Fumatul nu mai este un viciu, ci o boala"

La fel ca Marian mai sunt si alti bolnavi. Desi boala necrutatoare ii distruge putin cate putin, fumatul a devenit singura arma pe care o mai au. „Daca am sti sigur ca vom fi bine, poate am renunta. Dar asa, ce rost are? Tot acolo ajungem", spune un alt pacient. Medicii au afirmat faptul ca 85% dintre persoanele cu cancer pulmonar au fost fumatoare, iar majoritatea au varsta cuprinsa intre 35 si 38 de ani, aceasta fiind varsta la care boala apare de obicei. In Iasi au existat programe nationale intitulate „Stop Fumat" care s-au dovedit un succes. Acestea functionau la Spitalul de Penumoftiziologie, la Spitalul de Recuperare si la Clinica de Medicina Interna din Tatarasi. Potrivit conducerii Spitalului de Pneumoftiziologie, programul nu mai functioneaza insa acum din lipsa de fonduri. La Spitalul de Recuperare, programul inca exista, dar foarte putini ieseni mai merg la consiliere. „Din anul 2007, de cand a inceput sa se deruleze acest program, am avut mii de pacienti. Anul acesta insa, numarul lor a scazut. Dar acest lucru nu este neaparat unul rau. Acum, vin doar cei care au intr-adevar vointa si isi doresc sa renunte la fumat, nu toti cei care sunt curiosi. Fumatul nu mai este un viciu, ci o boala, un drog. Pacientii au parte de sedinte de consiliere, precum si de medicatie gratuita care sa inlocuiasca nicotina din tigara. Medicamentele sunt oferite de catre Ministerul Sanatatii. Singurul lucru este ca de ceva timp, pacientii trebuie sa dea 100 de lei pentru a putea veni la terapie. Probabil de aceea a scazut numarul. Oricum, pastilele sunt mult mai scumpe la farmacie si depasesc suma de 100 de lei pe care o va da o persoana atunci cand se inscrie in program. Acestia vor beneficia de consultanta psihoterapeutica timp de doua luni si de tratament. Daca au vointa, dupa aceste luni nu vor mai pune tigara in gura", a declarat dr. Paraschiva Postolache, medicul care se ocupa de acest program in cadrul Spitalului de Recuperare. La nivel national, peste 70.000 de persoane care si-au dorit sa renunte la fumat au apelat la programul „Stop Fumat".

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii