„Un caz de impostura fara precedent“

sâmbătă, 21 octombrie 2006, 00:43
3 MIN
 „Un caz de impostura fara precedent“

Cazul relatat ieri in „Ziarul de Iasi“ privind biografia falsa pe care Sorin Antohi si-a intocmit-o continua sa socheze mediile intelectuale din Romania. Multora nu le vine nici acum sa creada ca celebrul istoric a pretins ani de zile ca detine un titlu pe care in fapt nu l-a obtinut niciodata, cel de doctor in Istorie. Acest lucru a fost insa confirmat ieri oficial si de catre Ministerul Educatiei, dupa ce anterior Universitatea „Al.I. Cuza“ a declarat ca Sorin Antohi, inscris la doctorat in 1990 la istoricul Alexandru Zub, a fost exmatriculat in 2000 pentru nesustinerea tezei la termen. Universitatea Central Europeana din Budapesta (CEU), unde Sorin Antohi este profesor si detine functiile de decan al Facultatii de Istorie si Studii Istorice Interdisciplinare si sef de departament, nu s-a pronuntat inca in acest caz, toti angajatii institutiei aflindu-se in vacanta.
„E socant“
„Daca este adevarat, este un caz de impostura fara precedent. Ce pot sa mai comentez…“, ne-a declarat telefonic politologul Stelian Tanase, membru al Grupului de Dialog Social, printre ai carui membri fondatori este si Sorin Antohi. „E socant ce-mi spuneti, pur si simplu nu pot sa cred! Il cunosc de mult pe domnul Antohi, am stiut dintotdeauna ca are doctoratul la domnul Zub, nici nu mi-ar fi trecut prin minte ca nu e asa. Faptul ca e o minciuna e foarte grav. Fireste, asta nu reduce valoarea cartilor lui Sorin Antohi. Dar sint consternat sa aflu ca din ratiuni birocratice, probabil, pentru a obtine anumite titluri, a procedat astfel. Ar fi prea mult sa fie adevarat, dupa dezvaluirea colaborarii cu Securitatea“, a spus Armand Gosu, redactor-sef adjunct al revistei 22, editata de Grupul pentru Dialog Social. „Pur si simplu e socant! E vorba de acte precise, nu poti pretinde ca ai o diploma, ca imediat ti se cere“, a continuat Armand Gosu. „Nu pot sa cred. Astept sa vad raspunsul lui Sorin Antohi la dovezile aduse. Pina atunci, nu comentez“, a declarat Sorin Ionita, director pentru cercetare al Societatii Academice Romane.
„Orice asumare a unui titlu pe care nu l-a obtinut il descalifica“
Ministerul Educatiei a confirmat ieri cele declarate de conducerea Universitatii „Cuza“. „Directia de Invatamint Superior nu a primit niciodata un dosar de validare a unei teze de doctorat pe numele lui Sorin Antohi“, a spus secretarul de stat Dumitru Miron. „Orice asumare a unui titlu pe care nu l-a obtinut il descalifica pe cel care a procedat astfel“, a continuat secretarul de stat Dumitru Miron, spunind insa ca nu stie contextul in care Sorin Antohi si-a insusit titlul sau daca
i-a folosit in promovarea academica la CEU. Aceasta este o institutie de invatamint privata, infiintata de un consortiu americano-maghiar, fiind acreditata de o comisie de invatamint superior din Philadelphia, SUA. „Filosofia educatiei americane are niste specificitati. Sint institutii care pun pret mai putin pe doctorat si mai mult pe lucrari citate in sistem ISI (cel mai cunoscut sistem international de evaluare stiintifica)“, a mai precizat Dumitru Miron. „Sint cazuri, in SUA, de profesori foarte prestigiosi, care, avind o mare reputatie stiintifica si o bogata cariera, pot conduce chiar doctorate desi nu au ei insisi doctoratul. Dar ei nu pretind ca sint doctori, e un lucru asumat de toata lumea si competenta lor e unanim recunoscuta“, a spus si Armand Gosu.
Stelian Tanase se intreaba cum a tinut cursuri si a obtinut functii de conducere Sorin Antohi fara a avea atestat de doctor. „Eu stiu ca nu poti tine cursuri la universitatile americane fara a avea doctoratul. Eu am predat un curs doctoral in SUA in 1997, la UCLA (University of California, Los Angeles) si mi s-a cerut sa mentionez in formularul tipizat unde am doctoratul, in ce an si in ce domeniu. Dar, e adevarat, nu mi s-a cerut diploma, s-a mers pe incredere“, incearca o explicatie Stelian Tanase.

Comentarii