Agonie la CET

Subtitlu

duminică, 13 iunie 2010, 23:35
4 MIN
 Agonie la CET

Incasarile CET sint in cadere libera. O situatie pe primele 3 luni ale acestui an arata ca, in 2010, incasarile au fost mai mici cu 23% fata de aceeasi perioada a anului 2008 si 10% fata de primele luni ale lui 2009. Administratorii asociatiilor de proprietari cred ca reducerile de salarii si pensii anuntate de Guvern vor accentua scaderea incasarilor. La rindul sau, conducerea CET sustine ca nu are prea multe mijloace la indemina pentru a-i obliga pe locatari sa plateasca, in afara chemarii in instanta pentru recuperarea debitelor.

Incasarile scad constant

CET se apropie de colaps in ceea ce priveste incasarile de la populatie. O situatie pe ultimii doi ani arata o scadere vertiginoasa a incasarilor debitelor restante de la populatie. De exemplu, in primele 3 luni ale acestui an, CET a incasat 23,6 milioane lei. In 2009, pe aceeasi perioada, incasarile au fost de 25,8 milioane lei, iar in 2008 de 30,1 milioane lei. Procentual, anul acesta, iesenii au platit cu 23% mai putin ca in 2008 si aproape 10% mai putin fata de anul trecut.

Conform statisticilor CET, furnizorul de apa calda si caldura inregistreaza in luna martie cele mai mari incasari din an. De la 11,3 milioane lei in martie 2008, scaderea a fost la 10,3 milioane lei in 2009 si 9,7 milioane lei in acest an.

De mentionat ca si intr-o situatie pe ani se observa o scadere a nivelului incasarilor. In 2008, iesenii au platit debite de 67,3 milioane lei, iar in 2009 cu aproximativ 10% mai putin, respectiv 60,8 milioane lei.

CET, lasat ultimul la plata

Administratorii  asociatiilor de proprietari sint de parere ca situatia se va inrautati, atit pe fondul crizei, cit si al anuntatelor taieri de salarii si pensii. De exemplu, administratorul Asociatiei de Proprietari a blocului 550 din Pacurari a afirmat ca, in luna mai, incasarile la nivel de asociatie au scazut cu circa 30%. "E o situatie mai grea. Inainte mai faceam presiuni asupra locatarilor si le spuneam ca ne vor taia utilitatile, daca nu platesc, dar acum parca mi-e si rusine sa mai fac asta. Mi-e greu sa spun cu cit vor scadea incasarile in lunile urmatoare. Dar daca taie din salarii si pensii, dupa cum ameninta Guvernul, cred ca vom ajunge la 50% din incasari", a declarat Ioan Seghedin. Acesta a mentionat ca nu are alta solutie decit sa plateasca utilitatile urgente gen apa, gazul si electricitatea, facturile la CET fiind lasate pe ultimul loc. "Eu ce sa le fac oamenilor, daca nu au bani? Daca taie si de la pensionarii cu citeva sute de lei pe luna, ei cu ce sa-si mai achite intretinerea cind n-au bani de medicamente sau sa traiasca de pe o zi pe alta? Noi avem la CET o restanta de 5.000 de lei. Insa apa, gazul, lumina le platesc intii, pentru ca sint debite stringente. Daca nu le-ai platit, ti le taie. Cifrele de la CET sint astronomice. Nu stiu cum vom face", a adaugat Seghedin.

La nivelul lunii aprilie, populatia avea datorii la caldura si apa calda de circa 97 milioane lei. Daca, in octombrie 2009, debitul inregistrat de populatie la plata agentului termic se ridica la 22,5 milioane lei, iar penalitatile la 48,7 milioane lei, in martie 2010, debitele au ajuns la 36,2 milioane lei, iar penalitatile au crescut la 53,5 milioane lei.

Conform datelor de la CET, in sezonul rece trecut, pina la nivelul lunii martie, au fost emise facturi totale de aproape 40 milioane lei, iar populatia a platit 26,3 milioane lei. O buna parte dintre platitori au fost insa cei care au beneficiat de ajutoare de la stat, ajutoare pe care Guvernul si-a anuntat intentia de a le elimina. Conducerea termocentralei a afirmat ca nu are multe solutii la indemina pentru recuperarea datoriilor.

Restantierii vor fi chemati in instanta si obligati astfel sa-si achite debitele. "Scaderea incasarilor se datoreaza saracirii populatiei. Noi avem cam 3.000 de dosare in instanta. Vom mari, cred numarul chemarilor in instanta. Alta solutie nu avem", a declarat Dorin Ivana, directorul CET Iasi.

Un proiect de lege propus de deputatul PC Bogdan Ciuca pare sa fi creat o stare de "asteptare" din partea unor locatari cu penalitati care au venituri mici. Ciuca a propus modificarea si completarea Legii 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari.

Concret, locatarii care in termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a legii si-ar achita in totalitate debitul restant, ar fi scutiti de plata penalitatilor. Prevederile ar urma sa fie aplicate in cazul famiilor cu un venit net lunar pe cap de familie care nu depaseste 1.000 de lei.

Edilii locali sustin insa ca o astfel de masura ar fi inechitabila. "Din cite imi amintesc, o astfel de masura a mai fost aplicata in urma cu citiva ani. Ar fi normal sa se fie taiate penalitatile, daca s-ar face la fel si in cazul datoriilor pe care le are furnizorul de agent termic", a opinat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.

Desi proiectul a fost avizat negativ de Guvern, a trecut pina la urma de Senat, si acum este in dezbatere la Camera Deputatilor.

Comentarii