Andrei Serban va reveni pe scena Operei iesene cu spectacolul „Italianca in Alger”

joi, 21 februarie 2013, 18:44
3 MIN
 Andrei Serban va reveni pe scena Operei iesene cu spectacolul „Italianca in Alger”

Opera Nationala Romana Iasi, o institutie care acum ceva vreme imbatranise, a reusit sa renasca intr-un timp scurt si, totodata, sa revigoreze intreaga viata culturala a Iasului. Cele doua piese montate de maestrul Andrei Serban, „Indiile galante" si „Troienele", au fost cireasa de pe tort si au atras atentia intregii tari asupra orasului care se doreste a fi o capitala a culturii. Beatrice Rancea, managerul institutiei, a raspuns ieri intrebarilor adresate de cititorii Ziarului de Iasi, aratandu-si bucuria fata de reactia spectatorilor, care au invadat salile Operei.

Desi balerina avea o viata construita la Bucuresti, alaturi de sotul ei, distanta fata de casa nu a impiedicat-o sa duca la bun sfarsit ceea ce si-a propus la inceperea mandatului. S-a indragostit de Iasi la inceputul anului 2000, iar in 2003 deja monta la Teatrul National piesa „A douasprezecea noapte". Afirma ca iubeste oamenii si artistii de aici, asa ca nici macar modesta locuinta de serviciu, o garsoniera in care sare de la usa direct pe saltea, nu o determina sa renunte. Beatrice Rancea este mai mult decat multumita de activitatea Operei, dar si de echipa cu care lucreaza. „Fara aceasta echipa nu am fi putut sa avem rezultatele extraordinare pe care le-am obtinut de la venirea mea. Suntem deja in topul national datorita spectacolelor domnului Andrei Serban si, evident, urmatoarele proiecte vor fi la acelasi nivel. Este foarte important ca productiile actuale sunt realizate cu interpretii si angajatii Operei", afirma Beatrice Rancea.

Chiar daca au fost speculate unele neintelegeri cu artistii, managerul Operei neaga vehement si argumenteaza prin reusitele sale. „Activitatea in Opera se desfasoara in cele mai bune conditii. Rezultatele sunt spectacolele pe care le oferim publicului. Cativa nemultumiti sunt o cantitate neglijabila pentru proiectele pe care le avem in desfasurare", punteaza aceasta.

Bucuria cea mai mare a venit atunci cand Opera ieseana s-a transformat din „Cenusareasa" culturii din tara in cea mai importanta institutie de acest gen. Reactia presei si a publicului a fost pe masura, semn al recunoasterii muncii depuse de artisti. „Publicul din Iasi este extraordinar, este un adevarat iubitor de opera, de frumos. Spre bucuria noastra, sunt foarte multi tineri in sala si le multumim foarte tare pentru ca sunt alaturi de noi", afirma Rancea.

Neasteptata a fost vestea ca Andrei Serban va mai monta la Iasi, anul viitor. „Italianca in Alger", opera lui Gioachino Rossini, este spectacolul care va fi pus in scena de apreciatul regizor.

Chiar daca institutia a avut anul trecut cel mai mic buget din tara, Opera ieseana s-a facut remarcata la Festivalul Operelor de la Cluj, unde „Don Giovanni" a fost catalogat „cea mai buna productie a festivalului". Aprecierile au mers catre toti solistii, balerinii, membrii orchestrei si ai corului. „O mare recunoastere este faptul ca foarte multi solisti din tara si din strainatate ne contacteaza spunand ca vor sa vina sa colaboreze cu Opera din Iasi, o institutie care pana acum era inchisa celor care isi doreau sa vina aici", declara Beatrice Rancea. Artista le-a mai transmis cititorilor ca „cel mai important lucru este sa lupti pentru ce ti-ai propus si sa crezi pana la capat in momentul in care ti-ai dorit ceva. Niciodata nu mi-am dorit sa ajung <undeva>. Cred ca destinul m-a adus exact acolo unde a trebuit sa fiu". 

Comentarii