Au furat pe internet sute de mii de euro (VIDEO)

Subtitlu

vineri, 10 aprilie 2009, 01:13
4 MIN
 Au furat pe internet sute de mii de euro (VIDEO)

O retea care a tras tepe de aproximativ 400.000 de euro on-line a fost "sparta" ieri dimineata de procurorii de la Crima Organizata. Zeci de perchezitii simultane au avut loc in mai multe orase din tara. Metoda folosita de suspecti era atacul de tip „phishing". Practic, sustin anchetatorii, acestia realizau clone ale paginilor de internet apartinind bancilor, cu ajutorul carora obtineau date de acces la conturi de operatiuni on-line. Anchetatorii au ridicat din casele suspectilor mai multe documente, calculatoare si alte dispozitive de stocare a datelor. Azi noapte in jurul orei 1 ancheta era in plina desfasurare, procurorii avind de audiat peste 30 de persoane.

Operatiunea de amploare a fost declansata ieri dimineata la primele ore si a fost organizata simultan in mai multe orase. Ofiterii de la Brigazile de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) din Iasi, Bacau, Bucuresti si Mehedinti si procurori de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au descins in casele suspectilor din Iasi, Pascani, Bucuresti, Bacau, Roman si Turnu Severin, de unde au ridicat 32 de tineri suspectati ca au organizat mai multe atacuri de tip "phishing" asupra clientilor bancilor romanesti si din strainatate. In urma celor 24 de perchezitii facute de ofiterii BCCO, au fost ridicate peste 40 de calculatoare si laptop-uri, sute de stick-uri de memorie, sume de bani, documente de la transferurile bancare efectuate prin Western Union si mai multe autoturisme de lux.

Tinerii ridicati de anchetatori au fost adusi in jurul prinzului la sediul Politiei din Copou pentru audieri, iar azi-noapte procurorii asteptau ca suspectii ridicati din celelalte judete sa fie adusi la interogatoriu.

La sediul Politiei au venit si rudele celor cercetati. "Fiul meu este student la Bucuresti in anul II. M-am trezit dimineata cu politia la usa, mi-au aratat mandatul si au zis ca vor sa faca perchezitie. S-au dus direct in camera lui. Au luat hard-ul de la calculator. Pe el l-au luat de la Bucuresti, statea in gazda. Mi-au spus ca a facut ceva legat de internet, dar mai multe nu stiu ce sa va spun. Ceva o fi facut, nu cred ca-l luau degeaba", a spus tatal unuia dintre cei adusi la audieri. "Nu pot sa imi dau seama ce a facut. Doar bani a avut tot timpul, i-am dat bani, ii trimiteam pachet. Stiu eu cu cine s-o fi luat si ce-a facut ? Iau calculatorul si ii dau foc, sa nu mai vad calculator in casa mea", a continuat barbatul. "M-am trezit dimineata la ora sase cu politia la poarta, mi-au aratat o hirtie, dar nu am mai stat sa o citesc. Stam de la prinz aici si nu ne-a spus nimeni nimic, nu ne-au lasat sa vorbim cu ei. Nu stim nimic", a adaugat o alta femeie al carei fiu este cercetat de DIICOT.

Surse din rindul anchetatorilor spun ca activitatea gruparii era monitorizata de aproximativ un an si jumatate, iar membrii retelei, care au intre 17 si 25 de ani, sint in mare majoritate studenti. Cele mai multe persoane implicate in activitate sint ieseni care s-au mutat in alte orase tocmai pentru a incerca sa isi piarda urma.

"Nucleul" retelei a ramas la Pascani, gruparea fiind coordonata de fratii Ciprian si Andrei Ilasoaia. Alaturi de acestia au mai fost chemati la audieri Andrei Isachi, Paul Andrei Chiriac si Lucian Pintileasa, toti din Pascani, primii doi fiind ridicati dintr-un apartament din zona Billa, unde stateau cu chirie de aproximativ doua luni. Potrivit anchetatorilor, metoda principala folosita de membrii retelei era atacul de tip "phishing".

"Clonau site-uri ale unor unitati bancare romanesti sau din strainatate, apoi trimiteau sute de mail-uri prin care anuntau utilizatorii ca din cauza unor probleme tehnice trebuie sa isi introduca datele de acces la conturile de operatiuni on-line. Cind accesau link-ul clientii erau directionati pe pagina clonata si datele lor de identificare ajungeau la membrii retelei", a detaliat un ofiter BCCO modul de actiune al gruparii. Cu datele obtinute, suspectii se logau apoi pe paginile oficiale ale institutiilor bancare si efectuau operatiuni din conturile victimelor.

O alta metoda era aceea de frauda la cumparaturile de pe site-uri on-line, unde fie plateau marfurile din conturile victimelor, fie vindeau marfuri fictive si cereau potentialilor clienti un avans din valoarea acestora. Anchetatorii apreciaza ca prejudiciul cauzat se ridica la aproximativ 400.000 de euro.

Pina la inchiderea editiei, procurorii au decis sa emita ordonante de retinere pentru cel putin zece dintre suspecti, urmind ca astazi sa fie prezentati instantei pentru emiterea mandatelor. Acuzatiile care li se aduc sint de constituire in grup infractional organizat, inselaciune, acces neautorizat la sisteme informatice, detinere si punere la dispozitie fara drept a parolelor si codurilor de acces si introducere, modificare sau stergere de date informatice.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii