Ce maninca de fapt copiii nostri la scoala?

marți, 11 februarie 2003, 00:00
3 MIN
 Ce maninca de fapt copiii nostri la scoala?

Directia Sanitar-Veterinara (DSV) a inchis la inceputul lunii ianuarie o sectie de la fabrica Prolabac, care distribuie produse lactate la toate scolile din judet in cadrul programului "cornul si laptele". Zvonul a circulat in primele zile ale acestui an, insa nu a fost confirmat oficial. Primul care a negat ca ar fi fost probleme la fabrica de unde pleaca alimentele pentru scolari a fost chiar Florin Velisar, directorul DSV Bacau. In realitate, lucrurile au stat cu totul altfel.
Imediat ce a inceput scoala, in Bacau a circulat un zvon cum ca o sectie de la Prolabac ar fi fost inchisa de inspectorii sanitar-veterinari. Surse apropiate scolii ne-au declarat la acel moment ca intr-una dintre sectii s-ar fi descoperit nereguli, iar inspectorii sanitari-veterinari au dispus in mare taina inchiderea acesteia, pina la remedierea neajunsurilor. Contactat telefonic, doctorul Florin Velisar ne-a declarat atunci ca a fost un control la Prolabac, dar ca nu s-a inchis nici o sectie. "Am inchis un alt agent economic mare din oras, dar nu este vorba despre Prolabac. Puteti sa mergeti sa vedeti", ne-a asigurat directorul DSV.
Ieri, insa, prefectul Catalin Mardare a facut o declaratie surprinzatoare. El a spus ca stie ca la Prolabac a fost oprita partial productia, pentru igienizare. Prefectul a spus ca stie ca a fost inchisa linia de unt, pentru remedierea unor probleme de igiena. "Nu erau probleme la linia de lapte, lapte batut sau cu cacao. S-a intimplat cu mai bine de trei saptamini in urma, dar trebuie sa ma interesez mai bine", ne-a declarat Catalin Mardare.
Informatia oferita de el ne-a fost confirmata si de la biroul de Marketing de la Prolabac. Simona Hotnogu ne-a explicat ca, la inceputul lunii ianuarie, linia de unt a fost inchisa pentru igienizare. "A fost un control in urma caruia sectia a fost inchisa si nu s-a mai dat unt in judet. Din cite stiu eu, a venit cineva de la conducerea DSV direct la conducerea fabricii", ne-a declarat Simona Hotnogu. Ea nu ne-a putut spune daca reprezentantii DSV au demarat controlul in urma unei reclamatii de la vreo primarie sau de la vreo persoana fizica sau a facut verificarea pur si simplu. Acest aspect nu l-a putut lamuri ieri nimeni de la Prolabac, fiindca Aurora Butnaru, directorul general Prolabac, si Dan Butnaru, directorul de marketing, erau plecati in delegatie.
L-am intrebat din nou ieri pe directorul Velisar daca vreo sectie de la Prolabac a fost inchisa in urma unui control efectuat de DSV la inceputul lunii ianuarie. Florin Velisar a recunoscut intr-un final ceea ce negase cu vehementa acum citeva saptamini: ca a dispus inchiderea liniei pentru igienizare, dar ca nu au fost probleme deosebite. Mai mult, el a afirmat ca, din dispozitia lui, la Prolabac se fac dezinfectii luna de luna. Dar si aceasta informatie se bate cap in cap cu ce spun cei de la Prolabac. "Noi facem dezinfectia o data la citeva luni. Totul e in functie de cit de mult folosim linia de unt. In perioada de iarna, mai mult ambalam. Ultima dezinfectie pina la cea din ianuarie a fost facuta cu citeva luni in urma", ne-a declarat Simona Hotnogu.
Cu alte cuvinte, spusele oamenilor din fabrica si cu ce spun autoritatile se bat cap in cap. Dupa cum stau lucrurile, pare foarte credibila ideea ca autoritatile au trecut sub tacere inchiderea liniei de unt de la Prolabac. Motivul? Elevii din mai multe localitati au primit drept supliment de hrana unt in loc de lapte, in cadrul programului "laptele si cornul". Si, cine stie, de fapt, ce au consumat cei mici, in pauza de la ora 10.00? Cei aflati la cirma judetului au preferat, probabil, ca despre aceste nereguli sa nu se vorbeasca. Altfel nu se explica de ce doctorul Velisar a negat initial ca s-a inchis vreo sectie la Prolabac. Mai mult, in fata evidentelor, el a spus ca la Prolabac se inchide lunar o sectie pentru igienizare. O alta afirmatie negata chiar de oamenii din fabrica. Atunci, cine minte? Si, mai ales, de ce? (Eduard ADAM)

Comentarii