Ce s-a intimplat cu miliardele Casei de Asigurari

vineri, 30 martie 2001, 23:00
4 MIN
 Ce s-a intimplat cu miliardele Casei de Asigurari

Intr-o ierrahie a colectorilor de bani, Casa Judeteana de Asigurari Sociale de Sanatate (CJASS) se plaseaza pe unul din locurile fruntase in tara. Asta nu inseamna ca sanatatea o duce mai bine la noi in judet fata de altele. Dimpotriva, spitalele primesc bani cu tiriita, unele fiind in pragul falimentului, cum sint cele din Onesti sau Tirgu Ocna, sau avind nevoie de reparatii capitale sau partiale in mai multe sectii, cum e cazul Spitalului Judetean. De fapt, sefii tuturor spitalelor dinb judet s-au plins in nenumarate rinduri ca nu le ajung banii pentu a asigra servicii medicale de calitate.
Pe de alta parte, CJASS a avut miliarde de lei pentru investitiile proprii. Acestea s-au facut in limite legale, cu aprobarea Casei Nationale. In anul 1999, casa judeteana a achizitionat tehnica de calcul in valoare de 500 de milioane de lei, dupa cum ne-au informat surse din Consiliul de Administratie al casei. Aceleasi surse sustin ca in acelasi an Casa a mai investit un miliard in constrcutii pentru amenajarea sediului si a cumparat trei Dacii si un Espero.
Un an mai tirziu, in 2000, CJASS Bacau a obtinut avizul Casei Nationale sa mai cheltuie pe investitii inca 11 miliarde de lei. In jur de doua miliarde a costat centrala tehnica, alte doua au mers la consolidarea sediului, iar alte doua s-au dus la amenajari interioare. Sursele sustin ca pentru lucrarile de constructii si amenajari a fost preferata cu precadere firma Ecor SA Bacau. Cinci miliarde au ramas neconsumate in cursul anului trecut. Pentru noul an CJASS are un buget provizoriu in care, deocamdata, nu sint prinse si inestitiile. Cert este ca la sedinta trecuta a comisiei administrative doctorita Milena Ionescu, directorul institutiei, a pomenit despre necesitatea amenajarii unei sali de conferinte cu dotare minimala pentru care nu a precizat valoarea. In plus, viceprimarul Laurian Lucas i-a cerut sa refaca aspectul exterior al cladirii, care nu concorda cu aspectul din centrul municipiului Bacau. Cum s-a ajuns in situatia paradoxala ca spitalele sa sufere atit din lipsa banilor si totusi bacauanii sa fie printre cei mai buni platnici la fondul de asigurari de sanatate?
Spitalul judetean Bacau are in acest moment datorii de 24 de miliarde de lei. Situatia critica din cea mai mare unitate a judetului a fost oarecum deblocata acum trei saptamini, cind Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a permis achitarea datoriilor catre furnizorii de medicamente si materiale sanitare, care refuzau sa mai aprovizioneze spitalul, din cauza facturilor restante mari. Leonard Rosu, directorul spitalului, spune ca situatia ramine dificila si, practic, nu poate stabili o ordine a prioritatilor intre cladirile care se prabusesc peste pacienti, lipsa apei calde si a caldurii in saloanele de copii sau necesarul de ace si bisturie pentru chirurgie.
Jalea din spital dureaza de doi ani, de cind Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) a calculat finantarea spitalului la un cost al zilei de spitalizare sub cel mediu pe tara, insuficent pentru nevoile reale ale pacientilor. Cum bugetul unitatii se stabileste "istoric", pe baza cheltuielilor din anul precedent, la care se aplica un coeficient de indexare, saracia s-a amplificat de la un an la altul. Si, in timp ce in Spitalul Judetean Bacau pacientii vin de acasa cu medicamente, spirt, tifon, pijamale, papuci si ceai, CJAS a adunat anul trecut fonduri de la salariati, care au clasat judetul nostru pe locul cinci in tara in ce priveste incasarile.
Pentru ca a subfinantat spitalele din judet, Casa de Asigurari a incheiat anul cu 160 de miliarde de lei in Trezorerie, bani considerati "economisiti". Banii adunati de la contribuabil zac in Trezorerie, in timp ce oamenii care platesc luna de luna merg in spital cu algocalminul in buzunar. Concluzia: sint bani, dar nu s-a dorit utilizarea lor in scopul pentru care au fost colectati. Directorul Leonard Rosu spune ca s-ar fi putut utiliza suma, daca sefii CJAS Bacau ar fi explicat Casei Nationale ca banii nu ajung si ca unitatile sanitare din judet sint subfinantate.
Ca o comparatie, spitalele din Ardeal primesc bani pentru un cost al zilei de spitalizare cu 100.000 de lei mai mare decit media pe tara. Acest fapt demonstreaza ca, acolo unde au fost oameni care sa se preocupe de interesul pacientilor, CNAS a aprobat alocarea unor sume considerabil mai mari decit cele utilizate la Bacau. Asa s-a ajuns ca in judete clasate mult mai jos decit Bacaul in ce priveste incasarile, in unitatile sanitare sa nu fie jale si oamenii sa beneficieze macar de tratament si hrana gratuite. Si, tot ca o comparatie, sa spunem ca, in timp ce Milena Ionescu, presedintele Casei de Sanatate din Bacau, a luat anul trecut o prima de 70 de milioane de lei, presedintii caselor din Ardeal s-au multumit cu prime de 4 – 12 milioane d elei. Ce-i drept, ei nu au incheiat anul cu peste 100 de miliarde de lei "economii", asa ca nu au meritat mai mult.
L-am intrebat pe medicul Leonard Rosu cit de meritata este prima Milenei Ionescu, dar si premiile de aproape un miliard de lei pe care le-au ridicat anul trecut angajatii CJAS Bacau. "Din punct de vedere al incasarilor, premiile justifica o activitate pozitiva, pentru ca Bacaul este pe locul cinci in tara ca si colectare. Din punct de vedere al faptului ca acesti bani au ramas neconsumati in Trezorerie si spitalul se afla intr-o stare greu de descris, nu mi se par justificate. Cel care are de suferit este pacatosul asta de contribuabil din judetul Bacau, care plateste bine, este pe locul cinci in tara, dar, cind ajunge in spital, nu gaseste o fiola de algocalmin pentru o colica biliara", spune Leonard Rosu. (Simona POPA, Nicoleta BICHESCU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii