Dealul Orbic a inceput din nou sa se miste

vineri, 21 iulie 2000, 23:00
3 MIN
 Dealul Orbic a inceput din nou sa se miste

O portiune a canalului de colectare care a fost construit la baza dealului Orbic, de la Buhusi, a fost surpat de o alunecare de teren de mica amploare. Canalul abia a fost construit si avea rolul de a colecta apele de pe deal, care au fost cauza numeroaselor alunecari de pe Orbic. Noua alunecare de teren a fost o surpriza pentru constructori, iar factorii care au dus la producerea ei se incadreaza intre cei imprevizibili. Stricaciunile nu sint foarte mari si vor fi remediate in cel mai scurt de timp de SC Drumuri Bacau, societatea care a contruit canalul.
Unul dintre principalii factori care duce la producerea alunecarilor de teren, cum s-a intimplat si la Orbic, sint precipitatiile abundente, de care judetul nostru nu a dus lipsa in ultimele saptamini. Exista numeroase zone in care localnicii stau cu sufletul la gura cind ploua mai mult, pentru ca dealurile din preajma lor stau sa se pravaleasca peste case. O situatie de acest gen exista acum la Zemes, unde un versant intreg din Muntii Gosmanului aluneca spre comuna. Bucata care s-a pravalit are o lungime de doi kilometri si o profunzime de peste un kilometru, insa locul unde fenomenul s-a manifestat cel mai violent este intr-o portiune nelocuita. Alunecarea a incetinit foarte mult in ultimele doua luni, din cauza secetei, dar nu este exclus sa reporneasca in cazul in care stratul freatic va fi alimentat cu apa din precipitatii.
Datorita diversitatii reliefului, judetul nostru inregistreaza anual una dintre cele mai mari frecvente a dezastrelor naturale de tipul alunecarilor si inundatiilor. Zeci de gospodarii sint inghitite de pamint, cu tot cu animale, oratanii si, in general, cu agoniseala de o viata a familiei. Uneori, dezastrele curma si vieti omenesti. Pagubele pe anul trecut au trtecut peste zece miliarde de lei, insa de la stat s-a primit drept ajutor abia a zecea parte, asa ca cei mai multi oameni au fost nevoiti ca din resursele proprii, si asa limitate, sa isi recladeasca gospodariile.
O statistica intocmita de Inspectoratul pentru Protectie Civila arata ca mii de metri patrati de teren si zeci de mii de metri cubi de pamint o pot lua oricind la vale. Una dintre cele mai grave situatii se inregistreaza pe drumul dintre Izvoru Berheciului si Colonesti, unde, la Spria, carosabilul a fost o vreme distrus aproape in intregime de alunecari. De departe cele mai mari probleme le pune dealul Humarie, dintre Moinesti si Zemes, care de ani buni se misca intruna, distrugind casele si terenurile agricole, din cauza saraturii infiltrate in adinc, de la sondele petroliere.
Pe lista mai figureaza sapte zone din imprejurimile Buhusiului: Dealul Corhana, intre bariera CF Costisa si strada Orbic, Ripa Dumitrascu, Dealul Hugi, strada Orbic Veresti, versantul sting al piriului Bodesti – strada Trotus, Dealul Mocani, precum si dealul pe care este Manastirea Ciolpani. Tot intr-o situatie limita se afla si zonele Valea Draga, de la Faraoani, Costisa-Faraonani, Radoaia-Parava, DJ 206B Racaciuni-Parava, Dragugesti-Helegiu, Helegiu-Deleni, Livezi-Orasa, Livezi-Valea Rea, Curatura-Zemes, Groapa Burlacu – Tirgu Ocna, Gara Salina din Tirgu Ocna, Ciresoaia-Slanic Moldova, Poiana – Solont, Cucuieti – Solont, Tarita – Pirjol si Dealu Renumit de la Luizi Calugara. De asemenea, probleme foarte mari se inregistreaza la Gura Vaii si in cartierul Lucacesti din Moinesti. (Ovidiu PAULIUC)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii