La Brusturoasa focul revoltei nu s-a stins

sâmbătă, 18 noiembrie 2000, 00:00
2 MIN
 La Brusturoasa focul revoltei nu s-a stins

Starea de tensiune ce persista de citeva luni in comuna Brusturoasa si care a avut apogeul joi a continuat si ieri, cind in jur de 200 de localnici au luat cu asalt Primaria si au cerut imperios sa fie pusi in posesie cu padurile care cred ei ca li se cuvin. Pentru potolirea spiritelor, la fata locului a fost trimis un pluton de jandarmi, iar prefectul Ioan Andone a incercat sa aplaneze situatia.
La Brusturoasa, pentru 1900 de hectare de padure, au fost depuse 600 de cereri. Formalitatile de retrocedare s-au poticnit de citeva luni undeva la nivelul Comisiei Judetene de Fond Funciar, cea care si valideaza punerea in posesie. Nemultumiti ca retrocedarea este atit de greoaie, taranii s-au revoltat si cer stoparea exploatarii padurii de catre Ocolul Silvic, alungarea arabilor care si-au instalat acolo zeci de gatere si punerea in posesie.
Maria Tita, seful Ocolului Silvic Agas, de care tine si Brusturoasa, spune ca oamenii au intrat abuziv in paduri, si-au trasat suprafetele si au inceput sa taie copacii. I-au molestat pe padurari. "Noi nu asteptam decit sa soseasca decizia Comisiei Judetene si sa ne apucam sa impartim padurea", spune Tita.
Oamenii au doua mari nemultumiri: ca nu li se dau padurile si ca se exploateaza de catre Directia Silvica, pe paminturi pe care ei le cred a fi ale lor. Punctul nevralgic, Sugura, unde exploateaza mai multe societati din alte judete si niste sirieni, care au promis ca fac drum, dar nu l-au facut, au terminat de exploatat si au plecat.
Ioan Andone, subprefectul judetului, prezent ieri dimineata la discutiile cu satenii din Brusturoasa, spune ca nemultumirile oamenilor sint partial justificate. Multi dintre cei care fac scandal aduc drept unic argument al dreptului de proprietate un tabel intocmit in 1945, in baza caruia bunicii lor trebuiau sa primasca padure. Numai ca impropritarirea de atunci nu a mai avut loc, asa ca membrii Comisiei judetene de aplicare a Legii fondului funciar nu cred ca solicitarea este indreptatita, pentru ca nu are acoperirea Legii 1/2000. "Sint altii care au avut teren arabil, care intre timp a fost impadurit. Nu le putem restitui padure, ci un teren similar celui care le-a fost luat, dar ei nu vor sa accepte acest lucru", ne-a declarat subprefectul Andone.
El spune ca i-a atras atentia primarului din Brusturoasa sa se implice pentru asigurarea linistii in comuna, astfel incit padurarii sa nu mai fie molestati. In plus, Andone le-a explicat oamenilor ca legea trebuie respectata si ca padurea nu poate fi impartita la intimplare. Subprefectul sustine ca unul din motivele ingrijorarii oamenilor este si iminenta venire la putere a PDSR-ului, care a promis sa corecteze Legea Lupu.
Situatia de la Brusturoasa ar putea fi transata luni, cind primarul comunei, Todirel Drumea, impreuna cu alti membri ai Comisiei locale de fond funciar, sint asteptati la Prefectura, unde vor clarifica problema cu membrii Comisiei Judtene. (Nicoleta BICHESCU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii