Marea cacealma a disponibilizarilor colective

luni, 06 martie 2000, 00:00
2 MIN
 Marea cacealma a disponibilizarilor colective

O adevarata nebunie au iscat platile compensatorii pentru muncitorii prinsi in disponibilizari colective. A devenit aproape o moda pentru angajatii afectati de restructurari sa ceara salarii care sa-i ajute sa supravietuiasca sau cu care sa-si deschida o afacere proprie. Pe linga salarii, statul mai suporta si ajutorul de somaj si contravaloarea cursurilor de calificare si recalificare a somerilor, tot ca o forma de protectie sociala. Cifrele demonstreaza, insa, ca disponibilizatii nu sint interesati citusi de putin de alternative. Se multumesc ca le curg milioanele cu regularitate. Uneori cu intirziere, dar banii vin.
In judetul Bacau, din anul 1997 si pina acum au fost afectate de disponibilizari aproximativ 15.500 de persoane. Tuturor li s-au acordat plati compensatorii si au beneficiat, conform legii, de tot sprijinul pentru a-si gasi un alt loc de munca. Dupa ce statul a cheltuit sute de miliarde de lei numai pentru salarii, fara sa mai punem la socoteala banii cheltuiti pentru masurile de combatere a somajului, nu s-au reangajat decit 2.846 de oameni. Cifra care nu reprezinta nici macar un sfert din totalul disponibilizatilor. Concret, intr-un an de zile, strategia pusa l-a punct a dat rezultate doar in cazul a 949 de someri.
La ineficienta vadita a actiunilor initiate de Ministerul Muncii, prin Agentia Judeteana de Ocupare si Formare Profesionala (AJOFP), contribuie si nepasarea oamenilor. Din moment ce statul le umple buzunarele cu milioane, somerii nu mai sint interesati de viitor. Chiar functionarii care se ocupa de reconversia fortei de munca o declara. "Oamenii nu realizeaza cit de dramatica poate deveni soarta lor si ce se intimpla cu ei dupa terminarea platilor compensatorii. Multi nu vor sa faca nimic si asteapta tot noi sa le rezolvam treburile", spune Virgil Mocanu, seful Centrului de Recalificare din cadrul AJOFP Bacau. Si mai grav este ca, tot din cauza legislatiei proaste, muncitorii disponibilizati pleaca in strainatate unde cistiga bani frumosi si, in urma, statul le vireaza cu regularitate salariul lunar. "Legea nu da dreptul sa intervii pentru sistarea platilor", a adaugat Mocanu.
Muncitorii disponibilizati primesc cite 6, 9 sau 12 salarii compensatorii, in functie de vechimea in munca. Acum, de exemplu, pentru muncitorii care au iesit din serviciu in august anul trecut, in baza Ordonantei 98, se termina perioada de compensatorii. Dupa ce au primit bani frumosi, ei trec in somaj. Mai iau bani inca noua luni si, la finalul acestora, alte noua luni in care vor primi ajutor social. In plus, intervalul de timp li se considera vechime in munca si beneficiaza de toate prevederile legale, la fel ca toti ceilalti angajati. In aceasta situatie se afla 32 de fosti angajati de la patru firme. Cinci de la Divacom, 19 de la Luceafarul, unul de la Prioriserv si sapte de la Partmen, pentru care s-au cheltuit aproape 200 de milioane de lei. La o medie de 600.000 de lei, atit cit reprezinta somajul, si inca 300.000 pe luna drept ajutor social, statul ar urma sa mai plateasca pentru ei alte 260 de milioane de lei. ( Eduard ADAM)

Comentarii