Plata electronica omoara bacsisul

luni, 22 iulie 2002, 23:00
3 MIN
 Plata electronica omoara bacsisul

Desi cei peste 2,1 milioane de romani posesori de carduri ruleaza anual peste 35.000 de miliarde de lei, doar cinci procente din aceasta suma sint folosite in sistem de plata electronica. Cei mai multi prefera extragerile de numerar de la terminalele ATM. Prin intermediul cardurilor se pot face doua tipuri de plati: plata direct de la automatele bancare a serviciilor (telefonie mobila si fixa, cablu, gaz metan etc) sau plata unor servicii si marfuri la comerciantii acceptatori de carduri. Pentru cei mai mult de 81.000 de bacauani posesori de carduri, comerciantii au inceput sa incheie contracte cu bancile pentru instalarea de terminale POS (Point of Sales) sau imprintere Zip-Zap. Pentru client, diferenta dintre cele doua sisteme este nesemnificativa, cu mentiunea ca POS-urile sint mai la indemina comerciantilor, utilizarea lor fiind simpla.
POS si ZIP-ZAP
Cind posesorul unui card emis de orice banca din tara sau strainatate, sub siglele VISA, EUROCARD/MASTERCARD, doreste sa achite contravaloarea unui serviciu sau produs, acesta va prezenta "plasticul" lucratorului comercial, receptionerului etc. Inaintea efectuarii tranzactiei, comerciantul trebuie sa verifice prezenta hologramei "VISA", "EUROCARD/MASTERCARD", perioada de valabilitate si integritatea cardului. Semnatura de pe card trebuie sa corespunda cu cea pe care clientul a pus-o pe documentul semnat in momentul achizitiei. Plata se poate face in doua feluri:
– prin POS (Point of SALES). Acest terminal utilizat pentru transferul electronic al fondurilor permite preluarea si transmiterea informatiilor privind plata cu card de la comerciant la centrul de autorizare (banca). Folosind informatia continuta pe banda magnetica a cardului si prin tastarea codului PIN de catre client si a valorii tranzactiei la POS de catre comerciant, acesta din urma primeste automat autorizarea privind plata (in circa 30 de secunde). Dupa autorizare, dispozitivul furnizeaza nota de plata in doua exemplare: una ramine la comerciant, iar cealalta, la cumparator. Posesorii de carduri trebuie sa tasteze personal codul PIN, fiind neindicata devaluirea acestuia vinzatorului.
– prin ZIP-ZAP. Este o modalitate mai putin rapida, care presupune contactarea telefonica a centrului de autorizare de catre comerciant, pentru a comunica elementul de identificare al cardului (numarul) si valoarea tranzactiei. Dupa primirea autorizarii, vinzatorul intocmeste, folosind imprinterul, nota de plata in trei exemplare destinate comerciantului, cumparatorului si bancii.
Service-ul auto se poate plati fara numerar
In judetul Bacau sint instalate circa 100 de astfel de sisteme de plata prin intermediul cardurilor. Unitatile acceptatoare sint dintre cele mai diverse: hoteluri, benzinarii, magazine, restaurante, supermarket-uri, etc. Ele pot fi recunoscute usor, deoarece au aplicate, in general la intrari, siglele VISA, Eurocard/Mastercard. Cele mai importante unitati acceptatoare din Bacau sint magazinele Agricola International, librariile Vasile Alecsandri, Alexandru Piru si Glissando, benzinariile Shell si Subex, magazinele Casa Noua, Germanos, Dedeman, restaurantele Odiseea si Isrom Ideal, Hotelul Dumbrava, Motelul Magura, service-ul auto al SC IATSA SA. METRO, accepta la plata numai un tip de card, emis de Banca Tiriac si numit "Metro". Dana Beju, consilier clientela la Banca Romana pentru Dezvoltare – Groupe Societe Generale, apreciaza ca "desi, deocamdata folosit la scara limitata, oamenii incep sa aiba tot mai multa incredere in acest sistem de plata, deoarece se simte o imbunatatire a acestei activitati". Aceasta opinie este confirmata si de Angelica Sinbotin, ofiter de Marketing la Banca Comerciala Romana: "din ce in ce mai multi bacauani vor sa achite cu aceste carduri". Plata electronica are un mare avantaj: nu se mai percepe comision (0,2 – 0,5 la suta, in cazul cardurilor de debit sau 6-8 la suta, in cazul cardurilor de credit), ca la retragerea de numerar de la ATM-uri. De asemenea, vinzatorul sau ospatarul nu-si mai pot extrage clasicul bacsis motivind ca nu au rest. In plus, dispare si comisionul platit la automatele unei banci cind se extrage numerar de pe un card emis de o alta unitate. Practic, dezavantaje nu exista, decit, poate, numarul deocamdata redus de comercianti acceptatori de carduri. Costurile POS si Zip-Zap nu influenteaza preturile de achizitie ale produselor, deoarece aceste terminale sint instalate pe cheltuiala bancilor, care percep de la comercianti comisioane minore. (Florin POPESCU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii