PSD forteaza un referendum si la Slanic Moldova

marți, 31 iulie 2001, 23:00
4 MIN
 PSD forteaza un referendum si la Slanic Moldova

Locuitorii judetului nostru par sa fie pusi la punct cu ultimele aparitii in materie de legislatie a administratiei publice, desi putini dintre noi cunosc care ne sint obligatiile si drepturile – prevazute tot printr-o lege – in materie de impozit pe venit global. Pe masa prefectului Radu Catalin Mardare a ajuns ieri a doua solicitare de demitere prin referendum a unui primar. Dupa satenii din Magura, cei care vor sa-si schimbe alesul sint locuitorii din Slanic Moldova. Situatia este unica in Romania. De la aparitia Legii administratiei publice, cea care permite schimbarea unui primar prin referendum la cererea a 25 % dintre alegatori, prima solicitare de acest gen din tara a fost cea a taranilor din Magura. Precedentul le-a deschis gustul pentru referendum si altor 1.142 de locuitori din Slanic, care au semnat pentru aceasta varianta de schimbare a actualului primar Mircea Ionel, pe care l-au ales anul trecut, pentru a doua oara.
Sapte sint capetele de acuzare. Cel mai serios lucru care i se pune in circa primarului este ca a reconstituit socrului sau dreptul de proprietate pentru un teren situat sub stadionul din statiune, desi o sentinta din 1998 a Curtii Supreme de Justitie spune ca terenul apartine domeniului public. Primarul ne-a declarat insa ca intre primarie si familia socrului sau exista in derulare un alt proces, inca nefinalizat, si asteapta sentinta finala pentru a se conforma si celei date de Curtea Suprema.
Mircea Ionel este acuzat ca ar fi deturnat 40 de milioane de lei, pe care i-ar fi folosit nelegal la plata unui studiu de fezabilitate pentru cariera de piatra "Velnita". Numai ca utilizarea acestei sume a trecut prin Consiliul Local Slanic Moldova, unde a fost votata, iar Curtea de Conturi si politia economica, institutii care au verificat acest aspect, nu i-au dat primarului Ionel vreun semnal ca ar fi incalcat legea.
Desfiintarea Camerei de garda si a statiei de salvare din Slanic sint puse tot in circa primarului, desi acesta ne-a declarat ca decizia a apartinut Directiei de Sanatate Publica. Si desfiintarea Scolii nr. 2, in vederea renovarii, ar fi tot vina lui Mircea Ionel. "Scoala a fost dezafectata in 1998, pe cind se afla in proprietatea Inspectoratului Scolar, care a inceput lucrari de consolidare, pe care le-a abandonat in acelasi an, din lipsa de fonduri. Abia din 2001, de cind scolile au intrat in proprietatea consiliilor locale, m-am ocupat de acest caz. Am comandat o expertiza si, in urma analizelor, am decis impreuna cu consiliul local sa adoptam o alta varianta: nu mai facem consolidare, ci darimam cladirea si ridicam alta", a spus primarul Ionel.
Acuzele nu se opresc aici: primarului i se reproseaza nerespectarea unor promisiuni din campania electorala, montarea unei vane care ar fi scazut debitul la apa rece care ajunge la robinetele din localitate, degradarea terenurilor si pajistilor din cauza exploatarii petroliere, starea proasta a unor drumuri. Chiar si de inundatiile din luna iulie, cind in Slanic au avut loc trei ruperi de nori in decurs de citeva ceasuri, s-ar datora tot primarului. Pentru fiecare dintre aceste acuze, Mircea Ionel sustine ca are justificari. Cit despre acuzatiile ca vine beat la primarie, ca face abuzuri, ca nu pune in aplicare hotaririle judecatoresti sau pe cele ale consiliului local, primarul nici nu se mai oboseste sa spuna altceva mai mult decit: "Sa se demonstreze ca este asa".
Exact pentru a demonstra daca au sau nu dreptate locuitorii din Slanic se duce astazi la fata locului o echipa a Prefecturii Bacau, condusa de Bogdan Emanoil, din Corpul de Control al prefectului. "Trebuie sa facem o analiza la rece si sa verificam cu atentie atit veridicitatea semnaturilor, cit si a acuzelor", ne-a declarat ieri prefectul Catalin Mardare.
PSD nu accepta infringerea
Daca in cazul Magura, verificarile au fost corecte si este posibil ca in citeva zile prefectul Mardare sa anunte Guvernul ca nu este nevoie de organizarea unui referendum, mult mai mare este miza in cazul Slanic Moldova. Cei care s-au ocupat de stringerea de semnaturi au fost chiar consilierii PSD din Slanic Moldova, care nu s-au sfiit sa declare, pe ici, pe colo, ca "au sarcina de partid" sa se ocupe de demiterea lui Ionel. Primaria din Slanic Moldova a fost una din cele mai disputate in alegerile locale de anul trecut. Candidatul PDSR, omul de afaceri Andrei Serban, a cheltuit o avere in campania electorala, insa a pierdut alegerile si pare sa nu se fi impacat cu acest gind, mai ales ca zona ofera mai multe oportunitati de afaceri. Fostul candidat PSD, Andrei Serban, este deja, prin firmele sale, co-proprietarul fostei societati de stat Perla Moldovei din Slanic si, din aceasta perspectiv, prezenta la primarie a fostului sau adversar nu poate decit sa-l incomodeze.
Seful pe linie de partid al lui Mircea Ionel, vicepresedintele PD Constantin Avram, sustine ca la mijloc e vorba despre o disputa politica: "Esteo noua incercare a puterii de a obtine o pozitie pe care nu a obtinut-o prin vot. Daca incercarile de racolare esueaza, exista acum aceasta pirghie. PD il sprijina pe primarul Ionel, desi nu credem ca la Slanic exista motive care sa impuna organizarea unui referendum. Daca ancheta Prefecturii se va face corect, demersul nu va avea finalitate".
La alegerile de anul trecut, nu s-ar putea spune ca PDSR a avut in judetul Bacau un scor slab, care sa justifice agresivitatea cu care partidul aflat la putere incearca sa-si adjudece noi si noi primarii. Din 87 de localitati a cistigat 39 de primarii si, intr-un an de zile, a mai racolat alti 19 primari. Frenezia cu care PSD Bacau incearca acum sa organizeze referendumuri pentru debarcarea primarilor din opozitie se adauga modului in care acelasi partid incearca sa cistige primaria din Toplita si e semnul unei nazuinte spre monopolul absolut al puterii. (Nicoleta BICHESCU)

Comentarii