Raportarile din agricultura amintesc de "epoca de aur"

luni, 22 octombrie 2001, 23:00
2 MIN
 Raportarile din agricultura amintesc de "epoca de aur"

Lucrarile agricole de toamna, mai exact insamintarile la culturile de griu, au mai iscat de curind o problema. Ca si cum nu era suficient ca lucrarile sint in intirziere, acum se vehiculeaza ideea ca cifrele trimise din teritoriu la Guvern sint umflate. Chiar premierul Adrian Nastase a spus, fara sa nominalizeze anumite judete, ca situatiile primite sint "cosmetizate".
Prefectul Radu Catalin Mardare sustine ca la noi in judet nu s-au umflat citusi de putin cifrele, insa nici nu poate exclude posibilitatea ca inginerii care se ocupa de colectarea informatiilor sa fi facut unele greseli. "Judetul nostru este impartit in 9 zone, pentru fiecare dintre acestea fiind repartizat cite un inginer. Ei stiu exact care sint rezultatele lucrarilor, cit s-a insamintat, dar si nevoile muncitorilor pentru activitatea de zi cu zi", ne-a declarat prefectul. Mardare a mai spus ca el a convenit din capul locului cu Neculai Huiban, directorul general al Directiei Agricole Bacau, sa trimita la Bucuresti situatii veridice, indiferent de ce spun ele. Desi crede ca tot ce a transmis el la Guvern este adevarat, prefectul a promis, totusi, sa ceara o reverificare a informatiilor. Mardare a mai explicat ca ultima cifra raportata joia trecuta arata ca s-au efectuat, pina acum, 63% din insamintari, pe cele 22.416 hectare arabile din judet, iar 78% din suprafete au fost arate in vederea insamintarilor.
Nu la fel de increzator in datele trimise la Guvern despre insamintari este Ion Chiriac, vicepresedintele Consiliului Judetean Bacau. El spune ca nu este posibil ca intr-o luna de zile sa se tripleze rezultatele lucrarilor, chiar daca saptaminile care au trecut sint cunoscute de specialisti ca optime pentru insamintari, iar lumea s-a grabit sa termine lucrarile. "Exagerari, pentru a nu le spune altfel, s-au facut peste tot in tara, nu doar intr-un judet sau altul. E o problema generala si se datoreaza, in principal, faptului ca acesti oameni, indiferent cit de capabili ar fi ei (n.r. – prefect si directorul Directiei Agricole), tot nu reusesc sa termine peste noapte lucrarile de insamintare. In plus, ei nu au nici o pirghie de control asupra producatorilor privati, pe care nu au cum sa-i oblige sa faca mai mult", ne-a declarat Ion Chiriac. El crede ca acesta este si motivul pentru care sanctionarea celor vinovati sau schimbarea prefectilor nu poate fi pusa in practica, daca nu se termina insamintarile la timp, totul fiind un exercitiu de imagine al actualului Guvern. (Eduard ADAM)

Comentarii