Tornada a lovit naprasnic

joi, 27 iulie 2000, 23:00
4 MIN
 Tornada a lovit naprasnic

O furtuna extrem de violenta, cu aspect de tornada, a produs miercuri seara mari distrugeri in citeva cartiere din municipiul Bacau si in comuna Letea Veche. Furtuna a inceput putin dupa ora 20.00, imediat ce aerul canicular, care miercuri a tins la Bacau spre 35 de grade, s-a intilnit cu un front atmosferic rece. In municipiul Bacau, zona de contact s-a manifestat cel mai violent deasupra cartierelor Cornisa, Alecu Russo si Milcov, unde vintul extrem de puternic a smuls copacii din radacini sau le-a rupt ramurile, a distrus retelele de electricitate si a spulberat acoperisurile de eternita de pe zeci de blocuri, unele dintre ele abia ridicate.
Oarecum paradoxal, in cartierele amintite a plout torential, cu grindina, in vreme ce in restul orasului ploaia abia daca a inmuiat colbul de pe strazi. In multe zone, circulatia a fost ingreunata din cauza resturilor cazute in strada, iar bucatile de azbest au spart foarte multe geamuri, fara sa fie semnalate cazuri de ranire a unor persoane. Pe strazile Cornisa si Alecu Russo, puteau fi vazute ieri mormane intregi de azbest spart, iar pe alocuri toata lemnaria care pina miercuri a fost scheletul acoperisurilor zacea la baza blocurilor. Un enorm copac s-a prabusit de exemplu in curtea complexului alimentar de pe Alecu Russo, unde a cazut peste doua chioscuri. Oamenii Primariei au iesit ieri pe strazi de la primele ore, iar zgomotul drujbelor a rasunat indelung pina ce zonele blocate au fost degajate de copacii cazuti.
Dezastrul de la Letea Veche
Fenomenul s-a manifestat insa cel mai violent in comuna Letea Veche, unde furtuna a maturat totul in cale, pe o portiune foarte ingusta, de citeva zeci de metri, si lunga de vreo doi kilometri. Tornada a fost atit de puternica incit a ridicat in aer pe o distanta de 50 de metri doua rezervoare de benzina goale, cu o capacitate de 10 tone fiecare, ce asteptau sa fie ingropate pe locul unei viitoare statii de benzina. Unul dintre rezervoare a aterizat in curtea casei lui Ilie Savin, a carui familie a fost practic sechestrata in casa, din cauza ca intrarile au fost blocate. Salvarea a venit aproape de miezul noptii, cind o trupa de sateni, in frunte cu primarul si seful postului de politie, au pus umar linga umar si au reusit sa rostogoleasca enorma structura metalica, de circa trei metri diametru si sapte metri lungime. "Am 73 de ani, am vazut multe furtuni, ploi torentiale si grindina, dar o furtuna cum a fost cea de miercuri seara nu am mai intilnit niciodata. Abia am iesit din spital, unde am fost internat din cauza inimii, iar sperietura pe care am tras-o a fost cea mai mare din viata mea", ne-a spus Ilie Savin, stapinul casei care a fost la un pas de a fi darimata.
Mai spectaculoasa poate decit imaginile vazute in documentarele de pe Discovery a fost patania cu cel de-al doilea rezervor care, dupa ce zburat prin aer vreo 40 de metri, a darimat un gard cu stilpi din beton, a pus la pamint o suprafata insemnata de vita-de-vie, dupa care a sarit din nou in vazduh, peste o masina care in mod miraculos a ramas intacta, si s-a oprit in peretele altei case, pe care aproape l-a darimat. Nici de aceasta data nimeni nu a avut de suferit, dar sperietura oamenilor a fost una de groaza. "Eram in casa numai cu nepotelul si am fugit in bucataria de vara cu putin timp inainte ca rezervorul sa vina spre casa. Nu scapam daca ne prindea in curte, in timp ce fugeam. Ne-am speriat foarte tare, din cauza zgomotului, mai ales ca, dupa ce a aterizat in curte, pe rezervor am vazut pictate niste cruci, care m-au dus cu gindul la sfirsitul lumii", ne-a spus Maria Dobranis, femeia care a scapat ca prin minune din calea dezastrului.
Centrul comunei Letea Veche a fost practic devastat in totalitate, pe cind restul localitatii nu a fost afectata deloc. Toti arborii din preajma Primariei au fost culcati la pamint sau rupti de la jumatate, asa cum s-a intimplat cu brazii sau stilpii de sustinere a retelei electrice si de telefonie. Trunchiurile au cazut peste masinile parcate in zona. Unii copaci au cazut si peste case, unde au distrus si ceea ce mai ramasese din acoperisurile spulberate de vint in toate partile. In comuna nu mai functionau ieri nici telefoanele, iar in multe zone nu era nici curent electric. Culturile agricole nu au fost afectate decit in portiuni foarte mici. De altfel, comuna Letea Veche a suportat cu greu o alta furtuna, in urma cu numai trei saptamini, cind o grindina de mari dimensiuni a distrus gradini, culturi de griu si porumb.
In restul judetului s-au semnalat de asemenea intensificari anormale ale vintului, care insa nu au lasat urmari atit de grave precum cele amintite. Au fost afectate retelele electrice din circa 50 de localitati, care miercuri seara nu au avut electricitate. Echipele de electricieni au lucrat ieri toata ziua la restabilirea retelelor, astfel ca majoritatea gospodariilor au fost din nou realimentate, in cursul zilei de ieri.
Comisii ale Protectiei Civile si ale autoritatilor locale s-au aflat ieri pe teren, pentru o prima estimare a efectelor tornadei, urmind ca evaluarea pagubelor sa fie intocmita in zilele urmatoare, pe baza plingerilor primite de la cetateni.
Meteorologul Mihaela Girtu, de la centrul de Prevedere a Vremii Bacau, ne-a informat ca fenomenul de miercuri seara s-a datorat contrastului puternic dintre frontul de aer cald si cel foarte rece care a traversat Moldova. "S-au produs fenomene foarte violente, cind vintul a luat aspect de vijelie, insa numai in zone izolate", a spus meteorologul Mihaela Girtu. De la Centrul de Prevedere a Vremii nu am putut afla cit de mult a plouat sau ce viteza a avut vintul, intrucit acolo unde este amplasata statia, linga Aeroport, nu a fost nici grindina, nu a batut nici vintul, iar ploaia abia a masurat trei litri pe metru patrat. (Ovidiu PAULIUC)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii