Viata de "lux" cu trei milioane de lei pe luna

sâmbătă, 10 noiembrie 2001, 00:00
4 MIN
 Viata de "lux" cu trei milioane de lei pe luna

Legislativul a adoptat, la finele lunii trecute, Legea 554/2001, care, la rindul ei, aproba un act normativ din 2000 referitor la cosul zilnic. Este vorba despre Ordonanta de Urgenta 217/2000, unul dintre ultimele acte normative ale vechiului Guvern, care stabileste cu exactitate care sint nevoile ideale ale unei familii cu trei membri pentru a trai decent.
Acest act normativ spune, pe capitole, cit ar trebui sa cheltuie o familie intr-o luna. Toate cheltuielile luate in calcul de stat se ridica, in final, la 3,1 milioane de lei, adica putin peste doua salarii minime pe economie.
Vechii guvernanti n-au mai avut timp sa-si transpuna in practica socotelile, iar actuala putere a luat de bune cifrele de la acea data, desi de atunci s-a scurs un an de zile. Oricite socoteli ai face si orice artificii contabile ai incerca sa aplici, tot nu iesi la capat cu cheltuielile. Si asta pentru ca cifrele prezentate in actul normativ sint depasite. Ca sa traiesti asa cum scrie in lege, fie renunti la telefon, la o haina sau alte bunuri care nu-ti sint absolut indispensabile.
Din cele 3,1 milioane de lei cistigate de o familie, 1,6 milioane ar trebui sa se duca pe mincare. Numai ca in aceste calcule intra doar un kilogram de faina, unul de carne si 12 oua pentru o persoana, si e lesne de inteles pentru oricine ca fiecare din noi consuma mai mult decit atit. Cosul minim, asa cum a fost gindit de stat, cuprinde urmatoarele produse alimentare: 3,084 kg faina, 5,888 kg malai, 64 de piini de 500 grame, 13,179 kg de cartofi, 2,8 l de ulei, 42 de oua, 2,8 kg zahar, 2,5 kg carne de porc, 2,8 kilograme carne de pasare, 3 kg de mere, jumatate de kilogram de citrice, 150 de grame de ciocolata si bomboane, si doar 2 litri de bauturi nealcoolice. Guvernantii mai cred ca trei persoane pot supravietui intr-o luna cu numai 1 kg de telemea de vaca si 841 de grame de peste.
Cine face piata macar o data pe luna stie ca pentru a pleca acasa cu bunurile enumerate mai sus trebuie sa scoti din buzunar macar trei milioane de lei. Tarifele luate in calcul in ordonanta nu erau valabile nici pentru anul 2000, asa ca nici vorba sa poti trai o luna cu acesti bani.
600.000 de lei pentru haine, medicamente si rechizitele copiilor
Cei care conduc destinele acestei tari sustin ca ne putem imbraca, sa cumparam medicamente si rechizite copiilor cu doar 578.000 de lei intr-o luna. E suficient sa ne raportam doar la imbracamintea necesara copilului la scoala si macar o costumatie pentru serviciu in cazul adultilor, si cele 600.000 de lei sint deja epuizate. Cea mai ieftina pereche de pantofi costa 300.000 de lei. Daca mai luam in calcul si nevoia de medicamente in cazul cind cineva din familie e bolnav, deja se pune problema unor imprumuturi banesti.
Estimarile facute de stat prevad cheltuieli lunare de 35.113 lei pentru confectii, tricotaje de 22.415 lei si incaltaminte de 57.909 lei. Pentru rechizite scolare si carti, guvernantii au stabilit ca sint de ajuns 122.462 lei, in timp ce pentru medicamente a fost atribuita o cota mai mare, respectiv 110.296 lei. La capitolul articole de igiena se regaseste o cota de cheltuieli de doar 35.844 lei, in timp ce pentru alte produse nealimentare necesare unei familii se acorda numai 193.556 lei.
In plan real, toti acesti bani ajung pentru un pantof de calitate sau o jumatate de pulover. Iar ca sa iasa socoteala Guvernului, intr-o familie n-ar trebui sa se imbolnaveasca o singura persoana intr-un an.
Tarife "de vis" pentru servicii
Daca la mincare si micile cheltuieli personale mai putem stringe cureaua pentru a iesi aproape de suma prognozata de stat, nu acelasi lucru il putem face cind vine vorba de plata serviciilor. Asta chiar si in conditiile in care acestui capitol de cheltuieli ii este alocata cea mai mare suma. Suma e mai mare decit la alimente, dar este rupta de realitate. Tarifele sint raportate la anul trecut, insa nimeni nu a luat in calcul majorarile pe care furnizorii de apa rece, apa calda, caldura si telefon le percep daca consumatorii nu-si achita la timp facturile. In plus, in ultimele luni a avut loc o serie de majorari pe care tot consumatorul le acopera, chiar daca statul a uitat de ele.
Pentru apa, canal, salubritate si energie termica o familie cheltuieste lunar, in viziunea celor din fruntea tarii, numai 292.000 de lei, desi, in realitate, facturile la intretinere vor trece binisor de milion. Subevaluate sint si serviciile de telefonie, radio si televiziune. Statul spune ca o familie are de cheltuit pentru telefon 37.285 lei, desi un abonament cu 100 de impulsuri incluse costa 149.000 de lei. Guvernantii cred ca romanii cheltuiesc in fiecare luna 118.848 lei pentru energie electrica, 44.119 lei la gaze, 50.551 lei la abonamente TV, 37.285 lei pentru transport, 124.969 lei la servicii medicale si numai 44.023 lei impozite si taxe.
Viata "reala" costa de trei ori mai mult
Despre cei care au participat la intocmirea acestui cos lunar se poate spune, fara exagerare, ca sint rupti de realitate. De la inceputul anului si pina in prezent preturile au crescut cu mai bine de 20%, ceea ce ar fi impus o reactualizare a costurilor si asa subevaluate. E drept ca putini oameni isi permit sa-si cumpere in fiecare luna haine si incaltaminte, cum putini sint cei care folosesc in alimentatie peste, conserve de nu stiu ce fel, citrice sau alte produse considerate de lux. Dar asta nu inseamna ca nu si-ar dori sa aiba in meniu asa ceva, ci ca nu-si permit tot din cauza saraciei. Asa ca pensionarilor care traiesc din citeva sute de mii de lei pe luna, pe care le dramuiesc cum doar ei mai stiu, "privilegiile" la care le da dreptul statul roman par un lux greu de suportat. Concluzia e aceeasi in mai toate cazurile: modul in care ne sint socotite imbucaturile zilnice, la preturi care se practicau cu multe luni in urma, pare o rationalizare care ne aminteste de alte vremuri. (Eduard ADAM)

Comentarii