Vom avea apa?

duminică, 28 mai 2000, 23:00
2 MIN
 Vom avea apa?

Ideea alimentarii cu apa a municipiului Bacau din aductiunea de la Bitca Doamnei ar putea sa cada in uitare chiar de luna viitoare. Directia Apelor Siret va concretiza in foarte scurt timp un proiect mult mai eficient si mai usor de pus in aplicare decit constructia aductiunii pentru care deja au fost facute studiile de fezabilitate. Este vorba despre aplicarea la Bacau, in premiera nationala, a unei inventii despre care se spune ca va revolutiona comertul cu apa pe plan mondial. Inventia apartine companiei sud-africane Mineral Water Developpment si se aplica deja in tari avansate, precum Japonia sau Africa de Sud. Minunea presupune transformarea apei oricarui riu direct in apa potabila, doar prin filtrarea prin niste membrane speciale, prin asa-numitul procedeu de osmoza inversa, ceea ce constituie de fapt secretul afacerii. Modulul ce contine mebranele are o lungime de sase metri si un diametru de doi metri, urmind sa fie montat in prima faza la Insula de Agrement. Membranele au capacitatea de a filtra simulta,n atit microbiologic, cit si chimic, ceea ce nu poate face nici o statie de tratare a apei din Romania. Apa Bistritei va fi astfel pompata in modul, de unde, la celalalt capat, va curge apa buna de baut.
Un astfel de modul a fost testat cu ceva timp in urma in portul Constanta, unde a transformat apa salina in apa potabila. Modulul care este destinat Bacaului se afla in acest moment imbarcat pe un vapor ce a pornit din Africa de Sud spre Romania, urmind sa ajunga la Bacau in circa trei saptamini. In prealabil, specialistii sud-africani de la Mineral Water Developpment au dus la ei in tara probe din lacul de la Insula de Agrement, pentru a vedea daca filtrele fac fata impuritatilor de la noi. Rezultatul a fost optimist, astfel ca afacerea ar putea lua proportii. Mai mult, sud-africanii s-au oferit sa ne doteze cu aparatura si laboratoare de verificare a apei.
Directorul Directiei Apelor Siret, Emil Vamanu, a declarat ca un astfel de modul de filtrare costa 280.000 de dolari. Montarea mai multor astfel de module, cit sa acopere necesarul de apa al Bacaului, va fi oricum mai rentabila decit realizarea aductiunii de la Bitca Doamnei, conform aceleiasi opinii a directorului Vamanu.
In prezent, Bacaul este alimentat de la Valea Uzului, care furnizeaza intre 380 si 420 de litri pe secunda, si de la fronturile de captare subterane de Margineni, Hemeiusi si Gheraiesti care furnizeaza impreuna intre 1040 si 1080 de litri pe secunda. Prin introducerea modulelor de filtrare, diferenta necesara pentru ca bacauanii sa aiba apa non-stop poate fi asigurata din orice riu din preajma Bacaului. (Ovidiu PAULIUC)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii