Bataie la universitate

Subtitlu

miercuri, 13 februarie 2008, 22:14
4 MIN
 Bataie la universitate

Intre cele doua tabere s-a incins apoi scandalul. "A fost macel. Citi pumni am luat azi nu cred ca am incasat in toata copilaria", a spus Tompea. Niculae Niculescu va depune plingere la Parchet si cere demiterea primarului Nichita. 

 

Conflictul de la Universitatea "Petre Andrei" a luat ieri forma unei revolte "populare". Sindicatul salariatilor UPA din Iasi, in frunte cu cadrul didactic Sorin Bocancea, care sustine tabara lui Doru Tompea, a organizat ieri o actiune de protest pentru a bara intrarea in institutie a adversarului sau, Nicolae Niculescu si totodata pentru a-l sili pe ministrul Educatiei sa valideze un rector.

Interdictia de a intra in cladire nu a avut insa sustinerea legala a unei hotariri definitive a instantei, in favoarea lui Tompea, ci s-a bazat pe o hotarire revocabila.

Protestul s-a transformat intr-o revolta intre cele doua parti, la care nu au lipsit injuraturile, pumnii si coatele in gura. Niculae Niculescu a anuntat ca va depune plingere la Parchet si va protesta la Prefectura pentru demiterea primarului Nichita, care a avizat un miting intr-un spatiu privat.

Marul discordiei

Protestul vine dupa ce, saptamina trecuta, Judecatoria Iasi a emis o hotarire cu drept de apel prin care Nae Niculescu, rector reales si invalidat al UPA Iasi (care reuneste facultatile de Drept, Economie si Stiintele Comunicarii) era obligat sa-si inceteze "exercitarea atributelor calitatii de rector". Instanta daduse verdictul pe baza unor documente care aratau ca Niculescu este angajat al fundatiei din care s-a infiintat apoi universitatea, deci nu e angajat al universitatii.

Considerindu-se reprezentantii legitimi ai Universitatii "Petre Andrei din Iasi", sindicalistii au iesit ieri in fata universitatii la orele 10, baricadind intrarea. Nu inainte insa de a sigila toate birourile celor trei facultati: Drept, Economie si Stiinte ale Comunicarii, inclusiv Sala Senatului si biroul de rector al lui Niculescu.

La putin timp au inceput sa vina salariatii UPA Iasi si studentii de la Economie si Drept care aveau de sustinut examene, carora nu li s-a permis insa accesul in universitate. Astfel au inceput primele proteste de ambele parti. "Legea e cu noi", strigau sindicalistii. "Asta credeti voi", "Noi sintem legali", "Psihopatii" – strigau sustinatorii lui Niculescu.

Urmatorul sosit a fost Bogdan Andronic, decanul facultatii de Economie, insa si intrarea sa a fost barata de protestatarii pozitionati in fata intrarii. Apoi a venit profesorul Constantin Andronovici, care a avut parte de aceeasi primire. In jurul orei 11 a aparut si Niculescu impreuna cu alte cadre didactice, spiritele devenind din ce in ce mai agitate.

Pumni in gura

Ambele echipe aveau fiecare de partea lor cite o trupa de paza privata, iar intre ei reprezentanti ai Jandarmeriei. Noi strigate de protest au izbucnit, atit de o parte cit si de cealalta, noii veniti incercind din rasputeri sa intre in universitate, din nou fara nici un rezultat. Fiecare vocifera in legea lui.

Niculescu, sustinut de cadre didactice si de studenti, cerea dreptul de a  intra in propriul sediu, iar de cealalta parte Doru Tompea, Sorin Bocancea, Cristian  Bocancea  si alti reprezentanti ai sindicatului salariatilor UPA din Iasi, care formau cordonul "interzis trecerii", invocau mereu toate hotaririle tribunalelor, judecatoriei, Inaltei Curti de Casatie si Justitie care dovedesc nonidentitatea dintre «UPA din Iasi» si fundatia «UPA Iasi», invalidarea lui Niculescu ca rector, inmatricularea ilegala a studentilor de la facultatile din tabara lui Niculescu.

Protestele, strigatele si chiar incercarile violente ale studentilor si ale cadrelor didactice de a patrunde in institutie pentru a-si desfasura activitatile au continuat pina in jurul orei 14, ora limita acordata de primarie sindicalistilor pentru desfasurarea pichetarii.

Opozantii taberei lui Niculescu s-au ales cu lovituri, bruscari si amenintari din partea taberei adverse, cei mai temperamentali dovedindu-se asa-zisii studenti inarmati cu vorbe violente, injurii sau remarci nu tocmai diplomate la adresa "barierei" formate in fata intrarii.

Si jandarmii care s-au interpus intre cele doua tabere au fost bruscati, Niculescu insusi incercind sa-i inlature de mai multe ori din calea lui. "A fost macel. Citi pumni am luat astazi nu cred ca am incasat in toata copilaria", spune Tompea. Nici Cristian Bocancea nu a scapat "neciufulit": "Eu sint un pic batut si am salele rupte, plus alte leziuni pe care nu le-am identificat inca".

La negocieri

Dupa citeva ore de protest, care se anuntau a continua si mai in forta, liderii celor doua tabere au intrat in universitate pentru negocieri. Dupa jumatate de ora, Niculescu si Tompea anuntau cu zimbetul pe buze intr-un comunicat de comun acord ca activitatea institutiei va fi reluata.

Problemele au ramas insa la acelasi stadiu, pentru a fi discutate in cursul zilei de astazi de reprezentantii ambelor tabere, urmind ca martea viitoare sa aiba loc o intrevedere si cu ministrul Educatiei. Niculae Niculescu nu va ramine pasiv in fata mitingului de ieri.

"S-au petrecut lucruri absurde. Primarul PSD, Gheorghe Nichita (coleg de partid cu Tompea, n.r.) a avizat un protest public intr-un spatiu privat, la cererea lui Tompea. In plus, 30 de agenti de paza de la IGS, firma viceprimarului Adascalitei, au sechestrat timp de citeva ore angajatii care se aflau in universitate, barind in acelasi timp intrarea noastra. Au venit si jandarmii, dar tineau tot partea protestatarilor. 100 de cadre didactice si studenti nu au putut intra in sali sa-si dea examenele. Noi ne-am aparat cu firma noastra de paza", a rezumat Niculae Niculescu, decis sa depuna plingere la Parchet. "Vom protesta in fata Prefecturii pentru demiterea primarului si a capilor jandarmeriei, care se fac vinovati de violarea spatiului public", a spus Niculescu.

Comentarii