Distrigaz isi bate joc de botosaneni

joi, 14 septembrie 2000, 23:00
5 MIN
 Distrigaz isi bate joc de botosaneni

Masurile luate in ultima vreme de Romgaz, in special aceea de a sista pina la primavara aprobarea avizelor de gaz pentru cetatenii care doresc sa-si monteze centrale termice de apartament, nemultumesc multa lume. In ultimele luni ne-am obisnuit ca, saptaminal, seful Distrigaz Botosani Mihai Sutacu sa anunte noi debransari, reduceri de cote, probleme la incasari, suspendari de avize si alte pericole de genul acesta. Ba mai mult, se incearca un fel de pregatire psihologica a poporului pentru ca sa se obisnuiasca la iarna cu lipsa gazului, caci "toata lumea o stie, sub minus 10 grade Celsius presiunea gazului metan nu mai poate fi controlata", spune Sutacu. Cit de adevarate sint toate acestea vom vedea in rindurile de mai jos.
In primul rind, notiunea de "cota" de gaz, ce trebuie aprobata la Suceava, Tirgu-Mures sau aiurea, este total desueta. Ultima data cind Botosaniul a avut cota de gaz a fost prin anii ’70, cind botosanenii trebuiau sa se descurce cu 0,67 metri cubi pe ora de apartament, insa in oras erau pe atunci doar 12.500 de apartamente, mai putin de jumatate din numarul celor de acum. Se facea economie, comunistii erau atenti cu zacamintele pe care le menajau la maxim ca sa aiba si stranepotii lor la ce sa fiarba un cartof, ca sa nu mai spunem de menajarea salariilor tovarasilor din Botosani care erau astfel scutiti de povara platii unui tarif de 25 de bani metrul cub de gaz metan. Cristian Spataru, seful de productie al filialei Distrigaz Suceava, de care apartine sectorul Botosani, spune ca: "Gaz este mai mult decit suficient. Nu prea sint consumatori, desi noi am vrea sa vindem cit mai mult. Cotele au disparut de multa vreme, iar cantitatea de gaz este limitata doar de conditiile tehnice". Pe de alta parte, Mihai Sutacu vorbeste inca de un fel de repartitie lunara, care se pare ca are de a face cu saracia judetului si cu posibilitatile restrinse de plata ale botosanenilor. Nu am inteles exact care este problema, de ce se limiteaza productia in functie de incasari, insa pina la urma seful Distrigaz a recunoscut ca intr-adevar nu mai exista cota si se mai fac limitari pentru ca: "Lumea e saraca si gazul este scump". O alta noutate este aceea ca posibilitatile de a aduce gaz in Botosani sint aproape nelimitate, de la Bucecea, unde magistrala se spliteaza, venind spre oras doua conducte de gaz, din care una relativ recenta si aflata inca in parametri normali de functionare. Capacitatea acestor doua conducte ce insumeaza un diametru 523 de milimetri este arhisuficienta pentru ca fiecare botosanean sa stea linistit cu aragazul deschis non-stop. Probleme sint in schimb in reteaua de gaze din municipiul Botosani, care este in parte facuta pe banii primariei, retea proiectata prost si care nu face fata solicitarilor. Cele mai dezavantajate cartiere sint Parcul Tineretului, care chiar daca ar avea gaz suficient ar fi la fel de dezavantajat, si o parte din cartierele Marchian si Octav Onicescu. In rest, adica in cea mai mare parte a orasului, nu sint mari probleme.
Si totusi sintem amenintati continuu ca vom ramine fara gaz. "Indicatorii mei spun ca trebuie sa am incasari lunare cel putin la nivelul lunii curente, ori eu am 45% in ultima luna. Cum sa cer mai mult cind nu pot sa platesc nici cit am acum. Eu am contracte cu beneficiarii pe care trebuie sa le onorez, ce ma fac daca nu ajunge gazul la acestia?", spune Sutacu. Indicatorii au se pare o mare influenta asupra salariilor angajatilor de la Distrigaz, insa sigur gazul nu trebuie cerut de la nimeni, caci el vine oricum pe conducte. Este doar o mica problema de marketing a Distrigazului, care poate oricind sa-si regleze conturile nu micsorind productia, ci incercind sa recupereze datoriile intr-un fel sau altul, destul de simplu in cazul nostru, caci se pot face debransari pina la nivel de scara.
Mult mai interesanta este viziunea manageriala asupra problemei aprobarii avizelor pentru centralele de apartament. Pina la sistarea eliberarii lor fusesera eliberate putin peste 1.500 de aprobari si cereri exista in continuare. "Sincer sa fiu, nu ma asteptam sa fie atit de multe cereri pentru centrale. Nu am facut decit sa sistam temporar aprobarile, caci la primavara vom incepe din nou. Stati intii sa-si puna centrale si restul de 800 care au aprobare. Motivul este acela ca pun in pericol aprovizionarea cu gaz pentru consumatorii casnici", ne declara Mihai Sutacu. Seful Distrigaz isi mai motiveaza decizia prin aceea ca a informat pe toata lumea, autoritatile locale si superiorii ierarhici ca sisteaza aprobarile. "Este destul de normal, s-au facut toti pasii, autoritatile nu au protestat, si noi la Suceava am sistat aprobarile", spune Cristian Spataru. Mai putin normal i s-a parut cind a aflat ca la Botosani s-au dat doar 1.500 de aprobari, pe cind la Suceava erau deja 10.000. Ca sa va faceti o imagine, in luna august in municipiu s-au consumat 2,9 milioane de metri cubi de gaz metan. Cele 700 de centrale de apartament din oras au consumat, dupa normativele din cartile tehnice, in conditiile in care au produs numai apa calda, maxim 30.000 de metri cubi, adica cam 1% din totalul productiei. Este aproape imposibil ca acest 1% sa dea peste cap tot sistemul retelelor de gaz metan din oras. La fel cum imposibil este ca sistemul sa clacheze si din cauza a 2% sau chiar 5%. Si ca sa fie mai interesant de acum inainte, Mihai Sutacu se gindeste sa introduca o regula prin care solicitantul unei aprobari de bransament la gaz metan trebuie sa aduca acceptul tuturor vecinilor din bloc, cum ca pe acestia nu-i va deranja bucata de teava galbena care le va trece prin scara blocului: "La Iasi dupa introducerea masurii a scazut drastic numarul cererilor". Asta ca si cum este ceva ilegal si imoral sa platesti din greu pentru putin confort acasa la tine, si cei de la Distrigaz sesizind aspectul s-au apucat voluntar sa combata fenomenul. Poate vreo autoritate sesizeaza la rindul sau aspectul si face ceva la fel de imoral cu adresa primita de la Distrigaz prin care se sisteaza aprobarea cererilor. Vom discuta si noi evident cu sefii din regia sus-amintita sa-ti dea si ei cu parerea de activitatile sefului local care a devenit un fel de vechil care inchide robinetul cu gaz in restul timpului comunicind cifre si consumuri aberante si speriind populatia cu tot felul de vesti proaste fara nici un suport real.
Mai sint multe de spus, insa din lipsa de timp si spatiu va mai spunem doar ca pentru consumatorii cu contract, adica cei de la case sau botosanenii care au avut tupeul sa-si puna centrala, s-a inventat plata in anticipatie. Aceasta aberanta anticipatie este de 450.000 de lei, consumul maxim pe care il poate avea o centrala intr-o luna. Interesant este ca cei care si-au pus centrala sint de regula si cei mai buni platnici. Dar, ca la Romania, daca tot platesc la zi hai cu japca pe ei. Au mai incercat sa o faca si alte regii, Romtelecom si Electrica si au pierdut procesele la primul termen. De aceea la curent electric si telefoane am primit anticipatiile inapoi la inceputul acestui an. (Catalin ALISTARI)

Comentarii