Saveniul da faliment

joi, 17 iunie 1999, 23:00
3 MIN
 Saveniul da faliment

La fel ca pentru majoritatea oraselor Romaniei, si pentru Saveni autonomia financiara locala a fost o lovitura dura. Bugetul aprobat de Consiliul local, conform estimarilor, este de 4,38 de miliarde de lei, adica jumatate din bugetul anului trecut. Bineinteles aceasta suma este ipotetica, mare parte din ea reprezentind incasarile proprii din taxe si impozite locale, pe care Primaria nu le-a efectuat. Asta nu din cauza ca oamenii primariei nu ar face oarece eforturi pentru a depista eventualele sume care sa peticeasca bugetul, ci pentru ca Circa financiara de la Saveni refuza sa puna la dispozitia Primariei orice informatie privind incasarile si cotele din impozitul pe salarii ce revin institutiei. Primarul Mihai Cojocariu a inaintat chiar o invitatie scrisa persoanelor in cauza pentru a participa la sedinta de consiliu de pe 4 iunie, insa aceasta nu a fost onorata. O remediere a situatiei ar putea veni odata cu transferarea serviciului de incasare la Primarie, programata pentru 15 iulie. Practic, situatia financiara este o nebuloasa pentru toata lumea. Un singur lucru este cert. Nu sint bani, drept pentru care, unul cite unul, serviciile publice ale Saveniului se inchid.
Prima victima a fost Conacetul, un fel de miniregie oraseneasca care se ocupa cu caldura si apa calda si rece a savinenilor. De curind, regia a inchis portile, trimitind in somaj majoritatea lucratorilor, 47 de oameni, raminind la lucru doar 7 angajati, directorul, contabilul sef si o mica echipa de interventii, pentru a asigura cit de cit aprovizionarea cu apa rece. La fel ca si CET-ul botosanean, centrala termica a Saveniului era in administrarea consiliului local, in afara sistemului Conel si evident, pretul gigacaloriei era foarte mare, 435.000 de lei. Spre deosebire de Botosani, edilii Saveniului au achitat o mare parte a subventiei, cuvenita primelor luni ale anului acesta, raminind datori doar cu 155 de milioane lei. Acestea se adauga celor 180 de milioane de lei ce reprezinta un credit nerambursat la BCR, si celor aproape 100 de milioane datorii la Conel si PECO. Pe de alta parte, Conacet are de incasat 210 milioane de lei de la populatie, 180 de milioane de la institutiile bugetare, gradinite, scoli si spitale, plus restul de subventie de la bugetul local. Intr-un fel, la un nivel mult mai mic, Conacet Saveni a prefigurat soarta CET Botosani.
Urmatoarea masura luata de primarie a fost intreruperea iluminatului public, de pe 15 mai serile petrecute in oras transformindu-se in adevarate aventuri. A urmat repararea strazilor orasului, care cu siguranta nu vor vedea nici macar o plomba asfaltica anul acesta. De alte investitii nici nu poate fi vorba, cu toate ca cel putin cea de la Biblioteca oraseneasca, care nu mai are efectiv acoperis, este de urgenta maxima. Singurele ajutoare materiale care mai sint platite sint cele de nastere.
Tot pentru a mai diminua din cheltuieli, angajatii primariei, mai putini cu 26 de luna trecuta, au voie sa dea un singur telefon pe saptamina in interes personal si acela in cazuri extreme. Un afis de pe usa secretarei informeaza pe toti aceia care doresc eliberarea unui act ca primesc semnatura doar daca achita integral taxele de pasunat si de ridicare a gunoiului. Deocamdata, salariile functionarilor primariei sint achitate, cu mici intirzieri. Insa incepind din iulie si ele vor fi sub semnul intrebarii, fondurile certe pe trimestrul trei ale institutiei fiind de doar 17 milioane de lei. Saracia Primariei este aceeasi cu a intregului oras. "Care oras domnule, noi sintem o comuna mai mare", conchidea Mariana Nemtanu, secretara Primariei. (Catalin ALISTARI)

Comentarii