A doua licitatie deschisa pentru finantarea de proiecte de dezvoltare regionala

vineri, 21 iulie 2000, 23:00
4 MIN
 A doua licitatie deschisa pentru finantarea de proiecte de dezvoltare regionala

Marti, 18 iulie, la Centrul de Informare al Comisiei Europene in Romania, a fost lansata oficial cea de a doua licitatie deschisa pentru finantarea de proiecte in domeniul dezvoltarii regionale. Apelul are ca obiectiv finantarea de proiecte de investitii directe pentru dezvoltarea sectorului privat (60%), imbunatatirea potentialului turistic local (20%) si dezvoltarea aptitudinilor profesionale ale fortei de munca locale (20%). Guvernul Romaniei co-finanteaza acest program cu 25% din contributia Uniunii Europene.
Bugetul alocat Regiunii de Dezvoltare Sud-Est – in componenta careia intra judetele Braila, Galati, Tulcea, Buzau, Constanta si Vrancea – este de 1.071.835 euro, repartizat astfel: 60% pentru finantarea proiectelor de initiativa locala, 20% pentru resurse umane si 20% pentru turism. Se pot realoca fonduri de la o componenta la alta, daca este cazul.
Materialul informativ despre acest program poate fi obtinut gratuit de la sediul ADR din Braila, Piata Independentei, nr. 1. Din materialul informativ se pot obtine informatii legate de modul cum se poate solicita ajutor in cadrul acestui program, tipurile de proiecte care vor fi finantate, criteriile de eligibilitate si de selectie, procedurile care se vor aplica pentru selectarea proiectelor, modalitatile de acordare a finantarilor nerambursabile si implementarea proiectelor aprobate.
Se vor finanta proiecte cu o valoare de pina la 62.500 euro/proiect avind urmatoarele obiective: cresterea activitatii economice – prin sprijinirea initiativelor de diversificare a economiei locale, dezvoltarea sectorului privat, in special a IMM-urilor, restructurarea si modernizarea industriei; imbunatatirea potentialului turistic local – in special prin proiecte care urmaresc cresterea atractivitatii turistice, inclusiv renovarea de cladiri si monumente istorice, dezvoltarea productiei mestesugaresti; dezvoltarea resurselor umane – perfectionarea aptitudinilor profesionale prin cursuri de instruire, incurajarea initiativelor inovatoare, transfer de cunostinte si tehnologie etc.
Solicitantii, activitatile si criteriile de eligibilitate
Solicitantii eligibili sint administratiile pulice locale,ONG-uri, firme private, scoli si universitati. Firmele private trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii de eligibilitate: sa fie inregistrate in Romania; sa nu aiba datorii restante la bugetul de stat; sa nu desfasoare activitati principale in agricultura, extractie, energie, comert (en gros si en detail); sa fie detinute in proportie de minimum 51% de actionari privati din Romania, tari ale UE sau beneficiare ale programului Phare. In cazul societatilor mixte, partenerii romani trebuie sa detina cel putin 20% din capital, cu o participare de maximum 80% a partenerilor straini; sa indeplineasca toate conditiile financiare descrise in ghidul aplicantului.
"Toti solicitantii trebuie sa faca dovada profitabilitatii si durabilitatii printr-un plan de afaceri. De asemenea trebuie sa faca dovada sustenabilitatii afacerii dupa terminarea finantarii externe", a precizat Luminita Mihailov, directorul ADR 2 Sud-Est.
Activitatile eligibile sint: investitii directe in productie; reabilitarea zonelor si cladirilor industriale si a infrastructurii de acces; dezvoltarea-reabilitarea zonelor industriale; infiintarea de centre de productie mestesugaresti; promovarea activitatilor de export si centre de marketing; infiintarea sau dezvoltarea unor centre de cercetare si inovare tehnologica; servicii pentru microintreprinderi si IMM (consultanta, asistenta pentru demararea de noi afaceri, informatii, consultanta in marketing); renovarea constructiilor sau monumentelor istorice care pot spori atractivitatea turistica; infiintarea unor centre de atestare si verificare a calitatii produselor alimentare; programe de formare profesionala in domenii alternative, pentru salariatii din zonele industriale in declin; programe de formare profesionala, pentru someri cu virsta sub 26 de ani sau pentru persoane aflate in somaj pe termen lung; dezvoltarea de noi programe de calificare a fortei de munca.
Valoarea maxima a ajutorului financiar nerambursabil este de 62.500 Euro/proiect, iar contributia solicitantului de minimum 40% din valoarea totala a proiectului, in numerar si/sau in natura. Data limita de depunere a proiectelor la sediul ADR 2 Sud-Est este 15 septembrie 2000, ora 12.00.
"Insistam foarte mult asupra datei limita. Toate cererile care vor veni dupa aceasta data si ora, nu vor mai fi primite", a subliniat Mihailov.
"Contractele de finantare trebuie incheiate pina la 31 decembrie 2000, iar cheltuirea fondurilor are ca termen 31 decembrie 2001"
Urmare a licitatiei din septembrie 1999, in Regiunea de Dzvoltare Sud-Est, un numar de 36 de proiecte vor primi finantare Phare, in suma totala de 1.350.040 Euro. Din totalul proiectelor, 22 au vizat initiativa locala, 6 proiecte turismul si 8 proiecte dezvoltarea resurselor umane. Un numar de 76 proiecte – 58 pe initiativa locala si 18 pe turism – vor primi finantare din Fondul National de Dezvoltare Regionala (FNDR), in suma totala de 3.887.455 Euro. La nivel regional, se estimeaza crearea a 2.092 locuri de munca, din care 547 in cadrul proiectelor finantate prin FNDR.
In ceea ce priveste strict judetul Braila, 11 proiecte vor primi finantare Phare si 18 vor fi finantate din FNDR, urmind a fi create 481 locuri de munca (78 – Phare, 403 – FNDR).
"Contractele de finantare trebuie incheiate pina la 31 decembrie 2000, iar cheltuirea fondurilor are ca termen 31 decembrie 2001", a raspuns Mihailov la intrebarea legata de intirzierea deblocarii finantarii pentru proiectele aprobate pe programul Phare 1999 de Dezvoltare si Coeziune, lansat pe 11 august 1999.
"Intirzierea s-a datorat faptului ca Delegatia Comisiei Europene, ANDR si FNDR- din cadrul Ministerului de Finante nu au picat de acord vizavi de prevederile unor articole din contractul de finantare. La jumatatea lunii iunie, acest program a fost aprobat de toate cele trei parti", a explicat directorul ADR.
In alta ordine de idei, Mihailov a mai spus ca, spre sfirsitul anului, este posibila lansarea Programului Phare 2000 de Dezvoltare si Coeziune, program concentrat pe 4 din cele 8 regiuni de dezvoltare: Sud-Est, Nord-Est, Sud Muntenia si Nord-Vest.
Suma alocata programului este de 100 milioane Euro, din care 50% pentru infrastructura locala si regionala, 25% pe resurse umane si 25% pentru dezvoltarea IMM. (Mircea CIUCASU)

Comentarii