Apartamente tainuite

miercuri, 02 august 2000, 23:00
7 MIN
 Apartamente tainuite

In timp ce mii de braileni alearga cu limba scoasa dupa o locuinta fie si cu chirie, "Promex", proprietara de drept a unui ditamai blocul pe B-dul Dorobanti isi permite sa tina ferecate 30 de apartamente "beton". Ca si cum ar da-o banii afara pe poarta, societatea isi permite luxul de a da cu piciorul la 6 miliarde lei, suma pe care ar incasa-o lejer daca ar vinde locuintele respective – care nu sint nici pe departe cutiile de chibrituri de trista amintire din vremea impuscatului.
In prezent, un astfel de apartament a fost evaluat, in medie, la peste 200 milioane lei, suma de trei ori mai mica decit pretul locuintelor din ansamblul Buzaului care, culmea, s-au vindut ca piinea calda.
Cu toate astea, conducerea uzinei se cramponeaza din ’98 de o idee fixa. Cica, vezi Doamne, casele cu pricina sint prea scumpe si ca nu s-ar gasi cumparatori, desi, pina azi, apartamentele nici macar n-au fost scoase la licitatie. Timp in care hotii le-au "vizitat", apa le-a degradat si valoarea le-a scazut invers proportional cu grija conducerii "Promex".
Ceva "maruntis" tot s-ar fi cistigat macar din inchirierea caselor cu pricina, adica un sfert de miliard pe an. Interesul conducerii "Promex" fata de propriile-i bunuri s-a desteptat brusc abia dupa ce "Monitorul" a descoperit aceste aspecte cel putin bizare, promitind ca in septembrie va organiza o noua tirguiala cu strigare.
Problema asigurarii locuintelor in Braila a fost rezolvata, ba mai mult au ramas si apartamente care nu mai folosesc nimanui. Cam asa s-ar putea crede daca am lua in calcul faptul ca undeva, pe B-dul Dorobanti, exista blocul A1 cu 30 de apartamente goale, la cheie, care are drept stapin SC "Promex" SA. Mai mult, 28 dintre acestea se afla pe o singura scara in care locuiesc doar trei familii, condamnate astfel la izolare inca din 1998, cind si-au cumparat casele la licitatie. De atunci, cetatenii cu pricina traiesc o tripla drama: singuratatea, amenintarea ca borfasii le-ar putea jefui oricind locuintele si ca pot fi inundati pe neasteptate cu apa provenita din apartamentele nelocuite ale caror instalatii cedeaza destul de des.
Vecini cu zidurile de beton
Faptul ca atmosfera pe scara 1 a blocului "Promex" ar putea scoate din minti pina si un pustnic ne-a fost confirmat de sotii Staicovici, care locuiesc in apartamentul nr. 14 din octombrie 1998.
"Aceasta scara a fost data in folosinta acum doi ani. Am cumparat apartamentul cu 128 milioane lei in urma licitatiei organizate de «Promex». In aceeasi perioada au mai cumparat apartamente inca doua familii. De atunci, nimeni nu a mai achizitionat locuinte pe scara noastra. Practic, sintem izolati, este o atmosfera de disconfort accentuata. Lunar, platim toate cheltuielile cu liftul si iluminatul casei scarii, adica circa 170.000 lei pentru fiecare familie. In acele 28 de apartamente goale s-au intimplat lucruri ciudate. Au fost inundatii care ne-au afectat si pe noi, apoi multe dintre ele au cazut prada hotilor care le-au descompletat instalatiile sanitare si au furat tot ce le-a cazut in mina. Multe dintre reparatii le-am suportat tot noi, cele trei familii. Mai mult, dupa doi ani de zile a inceput sa se degradeze fatada blocului si balcoanele acelor case ale nimanui. Ninsoare, ploaie, tevi sparte si inundatii egal distrugere sistematica", au declarat sotii Staicovici.
In incercarea de a stopa fenomenele sus-amintite, familia Staicovici afirma ca a sesizat in repetate rinduri conducerea "Promex", insa sefii uzinei au afisat o nepasare totala fata de ce se intimpla cu apartamentele care apartin societatii.
"Directorul de vinzari de la «Promex», domnul Gasser, pe care l-am contactat si i-am sugerat sa scoata cele 28 de apartamente la licitatie a invocat diverse motive acreditind ideea ca deocamdata nu poate rezolva problema. Intr-o prima faza, domnia sa a spus ca «Promex» nu are inca aprobarea FPS Bucuresti pentru a vinde apartamentele. Apoi a afirmat ca preturile acestor locuinte trebuie recalculate, fapt pentru care l-a abordat pe domnul Mitroi, directorul «Prodomus» pentru a efectua evaluarea caselor. Domnul Gasser ne-a spus ulterior ca, dupa acea evaluare, preturile au fost apreciate la circa 250 de milioane pentru un apartament cu trei camere. Cind l-am intrebat cind se va organiza o noua licitatie, dinsul a replicat ca preturile sint prea mari si nu sint cumparatori interesati. Apoi dl. Gasser a luat decizia sa ceara la «Prodomus» o noua evaluare, in speranta ca pretul caselor va fi micsorat si astfel se vor putea vinde apartamentele. Nu sint cetateni care sa cumpere aceste case? Fals. Cunoastem persoane care au venit la noi, au vazut apartamentul nostru si s-au aratat amatori sa locuiasca pe aceasta scara. Noua ni se pare ca «Promex» nu se preocupa sa vinda repede aceste locuinte. S-au organizat licitatii din ’98 si pina acum? Daca da, unde s-au publicat anunturile, in ziare, pentru ca noi nu stim despre asa ceva", a declarat doctorul Cristache Staicovici, revoltat de apatia cel putin suspecta a sefilor uzinei.
In legatura cu rezolvarea acestei probleme medicul a avansat citeva solutii pe care le considera realiste si lesne de pus in practica: "Uzina ar putea sa inchirieze macar aceste locuinte unor oameni seriosi, care prezinta garantii morale si materiale. Sau Primaria ar putea sa ia in custodie cele 28 de locuinte de pe scara noastra, plus celelalte doua de la scarile vecine, sau ar putea sa le cumpere si sa le vinda in rate ori in alt sistem brailenilor care nu au case. Este greu de crezut ca in municipiu nu exista 30 de persoane cu bani, care sa cumpere apartamente la pret de 250 milioane. S-au cumparat in ansamblul Buzaului celebrele apartamente in valoare de 650 milioane lei, care s-au vindut rapid, ca piinea calda. Totul depinde acum de sefii «Promex», vointa mai lipseste."
Cine da mai putin?!
Valentin Gasser considera, la rindul sau, ca apartamentele trebuie vindute, dar i se pare ca, totusi, preturile rezultate din evaluarea "Prodomus" ar fi cam prea mari. "Vrem sa le vindem, insa preturile sint peste puterile oamenilor din Braila. Am vorbit cu cei de la «Prodomus» si incercam sa-i lamurim sa se mai uite o data, poate ajung la niste preturi mai aproape de realitate."
Evaluarea a stabilit ca un apartament cu o camera valoreaza acum 128 de milioane, unul cu 2 camere 209 milioane, iar unul cu 3 camere 269 milioane, la care urmeaza sa se adauge si TVA de 19%. "Totusi, poate mai scad preturile", spera Gasser. Culmea, el spune ca exista solicitari numeroase pentru cumpararea celor 30 de apartamente, atit din partea unor angajati din uzina, cit si din afara.
"Acum avem posibilitatea sa le vindem. Cit am fost in lichidare, pina acum un an, nu am putut. Nici FPS nu ne-a prea ajutat. Acum urmeaza sa mai discutam cu «Prodomus», sa facem o verificare si la fata locului, ca sa fiu eu convins ca pretul e corect. Pina la sfirsitul lunii speram sa aducem preturile cit mai aproape de realitate, iar in septembrie ar trebui sa le scoatem la licitatie. Apartamentele nu au cine-stie-ce imbunatatiri interioare – adica gresii, flise etc". Valentin Gasser spune acum ca s-a gindit si la posibilitatea de vinzare in rate a acestor apartamente. "Vrem si noi sa scapam de ele, dar ne gindim la greutatile financiare ale populatiei. Treaba e simpla, realizarea pare simpla, dar ne lovim si de greutati legislative", cauta Gasser raspuns.
Cit despre varianta inchirierii, sursa citata recunoaste nonsalant ca nu s-a gindit la asta pina acum. "Ar fi si asta o idee, dar cred ca am scoate greu banii pe ele. Avem experienta unor alte inchirieri. Ce-i drept, si ca sa le tinem acolo si sa le admiram nu e deloc o solutie."
Legat de furturi si degradarea apartamentelor, Valentin Gasser sustine ca locuintele intr-adevar au avut de suferit, intr-o mai mica sau mai mare masura. "Ceea ce s-a furat vor plati paznicii, ca de-aia stau acolo, sa pazeasca. Si asa cheltuim cu paza apartamentelor."
De cealalta parte, Nicolar Mitroi, directorul general al SC "Prodomus" SA, ne-a declarat ca societatea sa nu a stabilit o valoare de piata a apartamentelor, ci doar a actualizat valoarea lor initiala. "Exista niste reglementari si formule clare de a reactualiza un pret – in functie de rata inflatiei, etc. Nu spune nimeni ca preturile rezultate ar fi valoarea de piata a apartamentelor. «Promex» n-are altceva de facut decit sa le scoata la vinzare si daca nu gaseste cumparatori, sa scada din pret. Nu-i opreste nimeni sa faca asta, deci nu stiu ce altceva mai asteapta", a pus punctul pe "i" Nicolae Mitroi.
In concluzie, situatia e simpla: "Promex" detine 30 de apartamente noi, pe care le poate scoate la vinzare oricind sau, dupa caz, spre inchiriere. Astfel, in loc sa cheltuie, lunar, milioane cu paza si sa tot astepte sa se degradeze si mai mult, societatea ar putea sa obtina bani frumosi, care cu siguranta nu i-ar prisosi. Cit despre preturile lor, atit timp cit – de vreo 2 ani – apartamentele nu au fost scoase la vinzare, nimeni nu poate sti daca sint prea mari. (Nicu MATEI, Mircea DOAGA)

Comentarii