Brailenii despre situatia din sudul tarii

vineri, 22 ianuarie 1999, 00:00
8 MIN
 Brailenii despre situatia din sudul tarii

"Monitorul" continua sa prezinte opinii referitoare la modul in care evolueaza manifestarile minerilor din Valea Jiului. Este vorba de persoane care, prin autoritatea verbului, reprezinta lideri de opinie in peisajul autohton. Dincolo de apartenenta la mediul cultural, politic, sau civic, punctele de vedere converg spre o singura matrice: democratia. Aceasta este, in prezent, amenintata in insasi bazele ei institutionale de o miscare initial revendicativa, de tip sindical, ulterior politizata. Vulnerabilitatea statului de drept, spun preopinentii, se reversul proliferarii comunismului care, indiferent de ipostazele afisate, nu inceteaza a fi totalitar.
Episcopia Dunarii de Jos: Ca membru al Sfintului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, Prea Sfintitul Episcop dr. Casian Craciun al Dunarii de Jod, dimpreuna cu tot clerul eparhiei, isi insuseste continutul mesajului Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist al Romaniei si adreseaza rugamintea catre toti crestinii episcopiei sa se roage Lui Dumnezeu in aceste momente grele pentru ca sa biruiasca ratiunea si dialogul intre frati si romani si sa inceteze orice act de violenta ce ar putea sa degenereze in nedorite conflicte.
Prof. si scriitor Gheorghe Lupascu, coordonator al LADO Filiala Braila: "Apreciez ca democratia trebuie aparata si consolidata. In contextul care s-a creat, pling in sufletul meu ca romanii au ajuns sa se confrunte unii cu altii. Avind in vedere antecendentele minerilor e posibil sa se ajunga iar la violente. Marsul prin frig, ger, oboseala ar putea sa dea niste reactii neprevazute, pentru ca omul este la urma urmei o fiinta instinctuala. In momente de limita omul este ori sublim or poate deveni tragic grotesc. Nu trebuie sa ne impartim in doua tabere pentru ca sintem cetateni ai aceleiasi tari, iar familia romaneasca trebuie sa fie una singura indiferent de partidele din care facem parte. Daca se intimpla ceea ce se intimpla este un blestem asupra poporului roman. Imi pare foarte rau, dar democratia trebuie consolidata. Eu sint de partea democratiei. Dupa ce am vazut in 1989 oameni murind in jurul meu, nu mai credeam ca romanii vor ajunge iar in aceeasi situatie. Nu pot decit sa pling si sa ma rog… Vreau sa ne trezim din starea aceasta de neasezare a lucrurilor."
Profesor Timotheu Petride: "Minerii care lucreaza in subteran au o viata foarte grea, au o munca de iad. Pe de alta parte, nu sint de acord cu violentele. Nici cu Miron Cozma, care se pare ca este un lider al violentei. M-a socat si m-a impresionat profund negativ faptul ca foloseste scuturi vii. Cozma sa-i lase in pace pe copii! Ca pedagog, tata, bunic sint foarte indignat de asemenea atitudine. Sint de acord sa li se dea minerilor salarii mari, dar aceste lucruri pot fi negociate. Nu sint de acord nici cu violentele fortelor de ordine daca acestea s-ar produce. Se pare ca este ceva premeditat. Tare mi-e ca PRM-ul ii manipuleaza pe mineri si mi-ar pare foarte rau. Cred ca o influenta nefasta este strecurata de undeva. Sa dea Dumnezeu sa nu fie violenta. Sa se inteleaga odata ca democratia trebuie sa se instaureze cu adevarat."
Profesor Nicolae Ungureanu: "Eu cred ca este o greseala a Guvernului ca n-a tratat cu minerii de la inceput. Ei sint hotariti sa vina la Bucuresti, dar ar fi trebuit sa se ia masuri de la inceput pentru calmarea situatiei. Nu sa-i lase sa se grupeze, sa puna in fata lor trupe. Treaba se incurca rau. Populatia se solidarizeaza cu ei si nu se stie ce va iesi. Venirea minerilor la Bucuresti este o treaba inutila. Normal ca o actiune de violenta ne strica imaginea in fata Occidentului care este cu ochii pe noi. La noi au mai fost mineriade si cred ca minerii exagereaza. Pina la urma, sint convins ca nu vor ajunge la Bucuresti. Sint destule baraje, vine viscolul, nu vor avea hrana… Partea proasta ar fi ca ofiterii din trupele de ordine sa nu solidarizeze cu minerii. Sper ca vor incepe tratativele cu Guvernul. Desi daca au spart barajul de la Costesti e foarte posibil ca ei sa doreasca sa vina la Bucuresti."
"Orice partide ar veni la guvernare, noi tot un stat falimentar raminem"
Dr. Ioan Popa, presedintele Aliantei Civice: "Minerii sint urmasii celor care, dupa colectivizare, au venit acolo, ai fiilor de chiaburi care constituiau «formatiunile de lucru». Minerul sufera de izolare, cind iese din abataj cauta comunicarea cu societatea. Familia ii cere bani, iar el era obisnuit dintotdeauna sa cistige astfel banii. Mina este locul de refugiu al unor disperati. Cei care au iesit din puscarie dupa primele arestari din ’55, ’56 si-au gasit loc de munca in Petrosani, unde lozinca era «omul si tona». Izolarea nu e numai a individului, e colectiva si cu atit mai mult se simt mai izolati dupa prima lor venire la Bucuresti, unde societatea i-a respins ca fiind diferiti, ca neapartinindu-i. Pentru ei, Bucurestiul e un vis frumos, cu oameni instariti, dar o lume ostila. O asemenea colectivitate izolata cade sub incidenta demagogului, care se foloseste de ea pentru a o pune pe picior de revolta. Miron Cozma are toate semnele ca sufera de paranoia, boala secolului XX – paranoici au fost si Hitler, si Stalin s.a.
Ca medic, spun ca minerii sint nevinovati, Miron Cozma e tot un fel de nevinovat, pentru ca nimeni nu l-a diagnosticat. El s-a autodiagnosticat cind, la Timisoara, a spus ca pentru el Valea Jiului, e neincapatoare si ca, daca nu reuseste mai mult, e un invins. Sufletul lui e divizat intre supra-eu si eu. In aceste conditii, paranoicul nu mai are simtul dreptatii, simtul moral. El a declarat ca poseda stiinta posologiei, a artei de a de medicamentele cuvenite in anumite doze pentru a-l vindeca pe bolnav. Acestea sint pilulele pe care el stie sa le administreze minerilor: sa-i scoata din minti, pentru ca mult nu le trebuie.
In Valea Jiului nu exista dialog, exista discurs, oamenii acolo nu gindesc, pentru ca viata e foarte apasatoare. E adevarat ca, dupa ’90, ei ar fi trebuit sa beneficieze de o alta educatie, de putina cultura, care sa-i scoata din acest perpetuum mobile care-l duce pe om la abrutizare. Aceste lucruri n-au fost intelese de catre putere. Cit despre venirea minerilor la Bucuresti, mare lucru nu cred sa faca daca ajung acolo. Ma ingrijoreaza insa gindul unor confruntari prea grave intre jandarmi, armata si mineri. Minerii sint vai de capul lor, Cozma ii conduce intr-un fel de «mineriada a copiilor». Tot felul de alti demagogi pun si ei gaz pe foc – Vadim Tudor, Ion Iliescu. Noi nu ne-am format inca o societate civila pentru a putea judeca lucrurile si toti nemultumitii le vor sari in ajutor.
Minerii, ceea ce se-ntimpla cu ei, ameninta societatea democratica, cea care se bazeaza pe trei stilpi: statul de drept, economia de piata si societatea civila. Societatea civila abia se infiripa, dar cu exagerari, nu pe ratiune; economia de piata e pe jumatate subterana; statul de drept primeste acum o lovitura. Daca democratia noastra se prabuseste, ce urmeaza? Montesquieu spunea ca urmeaza momentul dictaturii. Ce fel de dictatura? Un puch militar? Orice partide ar veni la guvernare, noi tot un stat falimentar raminem."
"Aproape toti cei din Politie, ca si Justitia, au ramas ai lui Iliescu"
Ing. Vasile Datcu, vicepresedinte al PNL: "Lucrurile au inceput sa se limpezeasca, desi initial erau confuze. Acum, dupa atitudinea tuturor fortelor politice, apele s-au despartit – inclusiv cei din Politie, interesati ca situatia sa decurga prost, si atitudinea lui Ion Iliescu, si afirmatiile lui extrem de grave ca acum este ca inainte de 1989. Nu inteleg, ce-i ca in ’89? – ca problema era de democratie, nu de foamete, ca foametea si-o acorda fiecare, nu? In final, indiferent de ce am vrea sa spunem, omul e responsabil de propriile lui acte – daca vrea munceasca, are, daca nu, nu are. Spre deosebire de ce era inainte de 1989, cind a avea sau a nu avea nu tinea de individ. Faptul ca Iliescu a avut o atitudine atit de ciudata si de transanta pentru un om politic de talia lui m-a facut sa ma luminez definitiv asupra acestei chestiuni si sint acum aproape convins ca el este la mijloc. Pentru o tara care-l mai are si pe Vadim Tudor, si-l mai are si pe Cozma, deja este prea mult, ca sa nu-l mai socotesc si pe Iliescu, cu maniera lui perfida, profund comunista in esenta ei, de a nu ceda puterea niciodata, decit prin moarte. El este singurul caz de comunist – cu exceptia lui Gorbaciov, care e un caz aparte – care a plecat de la putere linistit.
Minerii nu stiu ce fac, ei n-au stiut niciodata ce fac, iar dovada e ca, atita vreme cit Cozma a fost in puscarie, iar Tariceanu era la Industrii, si li s-au propus compensatiile, cit chiot, ce veselie era acolo!, cum navaleau sa treaca in somaj!
Lucrurile, deci, erau extrem de calme. Cozma a fost eliberat in august, iar din septembrie au inceput sa se tulbure lucrurile in Valea Jiului. Nu cred ca, in inconstienta lor, vor distruge mecanismele democratiei, dar altceva ma intristeaza: e posibil ca un general de Politie – ca aproape in majoritate toti au ramas ai lui Iliescu, ca si Justitia – sa aiba o astfel de atitudine in fata unei realitati pe care trebuia sa o rezolve? In toata lumea, lucrurile astea se rezolva simplu si atit de ecologic: cu tunul cu apa. E natural, e ca si cind i-ar uda Dumnezeu. E ceva atit de elementar… Culmea, se arunca grenade cu gaze lacrimogene intr-un defileu, care le ventileaza in nici doua minute, dar nu se foloseste tunul cu apa. E ceva atit de elementar, ca nu pot accepta ideea ca e prost, ci ca este pus special sa faca lucrul asta. Este limpede ca cineva ii organizeaza excelent pe mineri. Guvernul, acum, a ajuns sa reactioneze, in loc sa fi actionat, dar sper sa faca fata pentru ca, altfel, s-ar putea sa vina minerii la Bucuresti, si-atunci s-a terminat cu Romania pe o perioada extrem de lunga de timp. Ei n-au de ce sa vina la Bucuresti. Eu am propus liberalilor o solutie extrem de simpla: o Hotarire de Guvern prin care toti cei care sint de acord cu revendicarile salariale si economice ale minerilor sa le sustina din buzunarul lor, prin impozite directe, obligatorii si exclusiv aplicate lor, incepind cu Iliescu si cu Vadim si cu toti cei care sustin subventionarea pierderilor. Abia atunci vedem si cine e fatarnic, si cine e perfid, si cine e interesat, si daca jocurile politice sint cele care joaca aici, sau cele economice." (Cristiana APOSTOLESCU, Adriana GHEORGHIU, Cristina DOSULEANU)

Comentarii