Procesul miliardelor

duminică, 24 septembrie 2000, 23:00
9 MIN
 Procesul miliardelor

Dupa mai bine de un an de ancheta, cele 15 volume ale dosarului "Deva" – comasat cu alte cauze conexe – au fost trimise magistratilor de la Tribunalul Braila, spre solutionare. In acest fel, se declanseaza cel mai amplu proces inregistrat pe aceste meleaguri in ultimii 10 ani, cu 23 de oameni aflati in boxa acuzatilor – din care 14 arestati – si un prejudiciu probabil de 15,4 miliarde lei. Au fost audiati 54 de martori si s-au constituit 8 parti civile, pe primul loc situtindu-se SNP "Petrom" SA, cu o paguba rezultanta de peste 8 miliarde lei, urmata de Rafinaria Darmanesti si SC "Diadra Tour" SRL Galati. Acuzatiile principale in acest proces sint: inselaciune cu consecinte deosebit de grave, asociere in vederea savirsirii de infractiuni, fals in inscrisuri si abuz in serviciu. Prezentam in continuare lista celor pusi sub acuzatie: Relu Serban (44 ani), administratorul SC "Reserb" SRL Braila, Lucian Iordache (41 ani), Ion Lucian Manea (48 ani), Octavian Angheluta (48 ani), directorul Rafinariei Darmanesti – Bacau, Hejer A. Saleh (48 ani), cetatean irakian, Mircea Chihaia (52 ani), Nicolae Miscoi (39 ani) administratorul "King Lion Trade" SRL Braila, Neculai Gheorghe (40 ani), Palfi Duman (47 ani) – ambii din Buzau – Marius Ivan (34 ani), Florin Fratu (37 ani), din Tulcea, Ticu Maraloiu (32 ani), Corneliu Nichifor (44 ani), directorul BIR Braila, Florian Feraru (35 ani), din Buzau, Mircea Mihaila (36 ani), Octavian Golea (26 ani), Tanifidis Bancuta (24 ani), Valeriu Vintila (49 ani), Cristian Nita (31 ani), din Deva, Doina Male (45 ani), fost sef Depozit PECO Orastie, Victor Medrea (51 ani), Ioan Ionas (42 ani) – directorii PECO Deva – si Eugen Gazdoiu (49 ani). Asupra vinovatiei sau nevinovatiei celor de mai sus, numai instanta poate sa se pronunte. In continuare, redam rezultatul cercetarilor, asa cum au fost ele prezentate in dosarul nr. 433/P/1999, al Parchetului de pe linga Tribunalul Braila.
"Afacerea Darmanesti" repusa pe tapet de procurorul general adjunct al Romaniei
In mai 1999, Constantin Cristea, zis "Aprozar", a fost deferit Justitiei, in stare de arest preventiv, ca fiind autorul unei "lovituri" de 2,7 miliarde lei, pe care ar fi dat-o de unul singur la Rafinaria Darmanesti – Bacau.
"Aprozar", care a ales sa spuna "tot ce stie", colaborind cu anchetatorii, a fost condamnat la 6 ani si 2 luni inchisoare. Declaratiile lui insa, ca si alte probe, l-au determinat pe procurorul general adjunct al Romaniei, Mircea Zarie, sa redeschida "dosarul Darmanesti", de data aceasta fiind pusi sub acuzatie Relu Serban, Lucian Iordache ("Fischi"), Ion Lucian Manea si Octavian Angheluta, directorul economic al rafinariei "tepuite". Cercetarile au fost coordonate de prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe linga Tribunalul Braila, Mihaela Aghenitei. Pe 10 august 2000, Aghenitei – in calitate de procuror delegat la Parchetul Curtii Supreme de Justitie (Sectia I Anticoruptie) – a solicitat avizul Ministerului Justitiei, pentru declansarea anchetei privind implicarea a doi magistrati in "Afacerea Darmanesti". Este vorba de Fanel Mihalcea, fost prim-procuror al Parchetului de pe linga Judecatoria Braila si Victoria Bosu, fost procuror general adjunct al Parchetului Curtii de Apel Bacau, care ar putea fi acuzati, potrivit Mihaelei Aghenitei, de favorizarea infractorului (art. 264 Cod Penal).
O afacere rentabila
Potrivit anchetatorilor, Cristea Constantin a fost "tapul ispasitor", insa creierul "afacerii" ar fi fost, de fapt, Relu Serban. In aprilie 1998, acesta i-a propus lui "Aprozar" sa faca "o afacere rentabila" la Rafinaria Darmanesti cu complicitatea lui Lucian Iordache – desi Cristea nu se mai ocupase niciodata de tranzactii cu produse petroliere. Serban, patron al SC "Reserb" SRL Braila, incheiase chiar si un contract de mandat comercial cu Cristea, in baza caruia putea semna contracte cu partenerii de afaceri ai acestuia. In dosarul Parchetului se precizeaza: "(…) Serban Relu a luat legatura cu procurorul Mihalcea Fanel, cu care era prieten si l-a rugat sa intervina la Darmanesti, prin colegii lui. Astfel, procurorul Mihalcea a apelat la procurorul general adjunct al Parchetului Curtii de Apel Bacau, Bosu Victoria care, la rindul sau, a sunat la Parchetul de pe linga Judecatoria Moinesti, la primul procuror, Moraru Gelu, spunindu-i ca o sa se prezinte la el o persoana – Serban Relu – care doreste sa faca afaceri la Rafinaria Darmanesti."
La rindul sau, Moraru l-a sunat pe directorul economic al rafinariei, Octavian Angheluta, care s-a pus, practic, la dispozitia brailenilor. Cind Serban si Cristea s-au dus la Darmanesti, directorul le-a oferit "pe tava" 1.000 tone motorina, fara a se incheia contract, ci doar o nota de comanda. Modalitatea de plata a fost fila cec, pe care insa nu era trecuta nici data emiterii, nici data efectuarii platii, document pe care Angheluta l-a introdus la plata abia in octombrie 1998. Nici vorba de penalitati de intirziere, ca sa nu mai vorbim ca motorina a fost achizitionata cu 25% mai ieftin, fara plata taxei Ministerului Transporturilor (taxa MTR).
Prin intermediul lui Lucian Iordache ("Fischi"), motorina a fost vinduta la SC "Motor Sport" si SC "Mondo Star" SA Braila, firme administrate de Lucian Manea. La rindul sau, acesta a revindut combustibilul, potrivit acuzarii, la preturi mai mici decit cele de cumparare. Interesant este ca, dupa ce a dat "teapa" rafinariei, "Aprozar" a primit de la Relu Serban o foaie cu viza pentru SUA, ca sa plece din tara. Parchetul General cerceteaza in prezent cazul, dat fiind faptul ca au fost si altii care au primit viza, tot de la Serban.
Relu Serban si irakianul Hejer A. Saleh
In mai-iunie 1998, SC "Diadra Tour" SRL Galati, administrata de Marcel Frincu, a incheiat un contract de livrare a 400 tone tabla cu SC "SAT 846 Comimex" SRL Bucuresti, al carui patron este iakianul Hejer A. Saleh. In calitate de reprezentant al firmei lui Saleh, Relu Serban a completat o fila cec in valoare de 658.843.627 lei care, in momentul introducerii la plata (31 iulie 1998), s-a dovedit a fi o hirtie fara valoare. Din cele 400 tone, 180 au ajuns intr-un depozit din Braila, fiind apoi revindute de Serban si "Fischi" unor firme din Ploiesti, Cimpina si Ivesti – Galati.
Dupa sesizarea Politiei, Hejer A. Saleh, simtindu-se cu "musca pe caciula", a disparut fara urma. Desi societatile care au beneficiat de tabla luata de la "Diadra Tour" de Relu Serban au platit marfa, firma galateana nu a primit nici un ban. La un moment dat, Serban i-a promis lui Frincu 200 tone motorina de la Darmanesti, dar nici acest lucru nu s-a intimplat. "Diadra Tour" s-a constituit parte civila cu 4.583.551.483 lei.
Culmea, cam acelasi lucru i s-a intimplat societatii "Non Stop Pas" SRL Galati. La inceputul lui iunie 1998, Mircea Chihaia, in calitate de reprezentant al aceleiasi SC "SAT 846 Comimex" SRL Bucuresti, a ridicat de la "Non Stop" 135 anvelope in valoare de 308.076.509 lei. In acest scop, el a completat o fila cec, act care s-a dovedit a fi fara acoperire in contul irakianului Saleh. De mentionat ca a fost folosit acelasi carnet de cecuri ca si in cazul "Diadra Tour".
Dupa livrarea anvelopelor, Chihaia a disparut si el, fiind dat in urmarire generala. A fost arestat la Buzau, pentru o "afacere" similara.
PECO Deva, jefuita de 6,7 miliarde lei
Dar "marea lovitura" a fost cea din primavara anului trecut, cind Nicolae Miscoi si complicii lui au pus mina pe 1.000 tone produse petroliere, fara a plati in schimb nici un leu.
Totul a inceput in septembrie 1998, cind Octavian Golea, zis "Octav", i-a propus lui Nicolae Miscoi, ospatar la SC "Transtax" SRL, o "afacere", in schimbul a 10.000 dolari si a unei vize pentru SUA. Miscoi trebuia doar sa accepte ca, pe numele lui, sa fie infiintata o firma prin care sa fie achizitionate marfa platibila cu file cec (fara acoperire in cont, desigur). Afacerea, spun anchetatorii, a fost gindita impreuna cu Relu Serban si Tanifidis Bancuta zis "Tancu". Acuzarea mai sustine ca prin intermediul lui Ticu Maraloiu, director la "Decor Top" SRL, Miscoi a fost pus in legatura cu directorul Bancii Internationale a Religiilor (BIR) Braila, Corneliu Nichifor. In acest context, SC "King Lion Trade" SRL, firma lui Miscoi, si-a deschis cont la BIR. Ca sa-i fie mai usor, Nicolae Miscoi s-a asociat si cu Florian Feraru, zis "Costel", din Buzau, Tanifidis Bancuta, Gheorghe Neculai si Duman Palfi.
Prin intermediul lui Mircea Mihaila, director de marketing la SC "Viamar" SA Bucuresti, inculpatii au luat legatura cu Cristian Marius Nita, care a girat, in numele firmei sale, SC "Multirom Consult Prest" SRL Deva, trei file cec in valoare de 2.567.180.287 lei, catre SNP "Petrom" – Sucursala PECO Deva. Filele cec fusesera eliberate de Miscoi inainte de inceperea livrarilor. Cu ajutorul lui Nita – care avea in derulare un contract cu SNP – si a sefei Depozitului PECO Orastie, Doina Male, inculpatii au pus mina pe o cantitate uriasa de combustibil, in perioada 19 martie – 5 aprilie 1999. Cererea s-a derulat, astfel ca valoarea tranzactiei a fost de 5.208.042.789 lei. Nici vorba de solicitarea unor scrisori bancare de garantie, in conditiile in care firma lui Miscoi era falita. Directorii PECO Deva, Victor Medrea si Ioan Ionas, au fost la curent cu incheierea contractului SNP – "Multirom Consult Prest" SRL, contract semnat abia dupa finalizarea livrarilor si introducerea la plata a cecurilor, pe 28 aprilie 1999. Spre surpriza generala, documentele au fost refuzate la plata, din lipsa totala a disponibilului.
Cei care s-au ocupat de valorificarea produselor petroliere sustrase de la Deva au fost Relu Serban si Eugen Gazdoiu, fost director la PECO Braila. Combustibilul a fost vindut sub pretul de achizitie, banii ajungind in contul "King Lion Trade" SRL.
Directorul BIR a dat o mina de ajutor mafiotilor
"O alta problema pe care trebuia sa o rezolve organizatia de tip mafiot era golirea contului SC «King Lion Trade» SRL, deschis la Sucursala BIR Braila. Pentru aceasta, Miscoi Nicolae a apelat la Maraloiu Ticu si Nichifor Corneliu – directorul sucursalei BIR", noteaza prim-procurorul Mihaela Aghenitei in rechizitoriu. Desi stia cu cine are de-a face – il avertizase pe Maraloiu sa nu faca afaceri cu Miscoi, ca este insolvabil (nu are bani in contul firmei) – Corneliu Nichifor i-a dat "o mina de ajutor" acestuia. El l-a sfatuit pe Nicolae Miscoi cum sa goleasca contul, inainte ca PECO Deva sa introduca cecurile la plata, transferind sume intre 200 si 800.000.000 lei pe numele SC "Electronic" SRL Tulcea. Totodata, escrocul a fost invatat cum sa scoata din cont sume mai mari de 30.000.000 lei pe zi de la banca, cu ajutorul unor borderouri fictive de achizitii. Acuzarea mai sustine ca cel care le-a facut legatura inculpatilor Nicolae Miscoi, Octavian Golea si Tanifidis Bancuta cu administratorul SC "Electronic" SRL Tulcea, Florin Fratu, respectiv Marius Ivan (director la aceeasi firma) a fost acelasi Ticu Maraloiu.
In timpul derularii anchetei, SNP "Petrom" SA – Sucursala PECO Deva s-a constituit parte civila cu suma de 6.777.695.921 lei.
Alte sute de milioane de lei paguba
La cele de mai sus, se adauga si alte fapte savirsite de cei implicati in dosarul "Deva – Darmanesti II – Diadra Tour". Astfel, Cristian Nita mai este acuzat ca l-a ajutat pe Mircea Mihaila sa induca in eroare si sa pagubeasca SC "Viamar" SA Bucuresti cu 124.623.964 lei, el insusi prejudiciind SC "Mondo Tour" SRL Deva cu 284.000.000 lei, in 1999, cu ocazia incheierii unor conventii.
Directorul economic al PECO Deva, Ioan Ionas, a savirsit si alte ilegalitati. In aprilie 2000, el a aprobat livrarea de produse petroliere in valoare de 600.623.920 lei catre SC "Rombusiness Oil" SRL Deva, fara garantii bancare, prejudiciind astfel propria societate cu suma susmentionata.
In fine, Relu Serban este acuzat de Maria Stefanescu – cu a carei nepoata, Nicoleta, inculpatul a concubinat sporadic – ca a inselat-o cu suma de 20.391.128 lei, contravaloarea unor convorbiri telefonice neachitate. Serban folosise un telefon mobil in numele Mariei Stefanescu (in august 1998), promitindu-i ca-i va plati facturile. Desfasuratoarele convorbirilor telefonice purtate de Relu Serban, "contureaza legatura infractionala dintre inculpat si unul dintre magistrati", sint de parere anchetatorii. In acest caz, cercetarile continua, de aceasta data coordonate direct de Parchetul General al Romaniei, concomitent cu derularea "procesului miliardelor". (Marian GHEORGHE)

Comentarii