"Eu cred in sansele agentiei de dezvoltare la Braila"

joi, 17 decembrie 1998, 00:00
3 MIN
 "Eu cred in sansele agentiei de dezvoltare la Braila"

Stabilirea centrului regiunii de dezvoltare sud-est la Braila constituie o mare achizitie pentru judetul nostru dar, asa cum era normal, a stirnit reactii de nemultumire in rindul unor reprezentanti ai judetelor partenere.
Dupa alegerea centrului regiunii de dezvoltare, prin votul delegatilor celor sase judete membre: Braila, Galati, Tulcea, Constanta, Buzau si Vrancea – presedintele CJ Constanta, marele perdant al finalei, nu dadea prea mult credit functionarii agentiei la Braila: "Sint convins ca intr-un an de zile agentia de la Braila va muri", afirma Stelian Dutu, pe motiv ca viata economica braileana nu este una tocmai propice viabilitatii centrului.
In replica, presedintele Consiliului Judetean – Braila, Aurel Simionescu, ne-a declarat ieri, ca nu exista nici o legatura intre functionarea performanta a agentiei si standardul de activitate al unitatilor economice brailene si ca existenta unor rezultate concrete depinde de toti partenerii: "La suparare, lumea spune multe. Agentia de dezvoltare nu este doar a Brailei, este a noastra. Daca va avea rezultate sau nu, aceasta depinde de toti factorii implicati, de toate cele sase judete. Noi vom crea la Braila un cadru de functionare, vom angaja un personal care poate fi si de la Galati. Cred in sansele agentiei la Braila si indiferent unde ar fi fost ea, pentru ca proiectele le lucram cu totii. Este adevarat ca, aici, la Braila, agentia le va asambla si va urmari derularea lor. Faptul ca aici se va lucra efectiv, aici vin banii si toti agentii implicati ne deschide si alte perspective de colaborare. Se creeaza un sistem de relatii intre Braila si alti parteneri", a spus Aurel Simionescu.
Intrebat cum s-a ajuns ca Braila sa fie aleasa ca centru al regiunii de dezvoltare, avindu-se in vedere un presupus lobby puternic al altor judete, presedintele CJ a fost de parere ca plasarea agentiei in orasul nostru a fost preferata, probabil, de Galati, Tulcea si Buzau, in defavoarea Constantei, lucru vazut in urma votului.
"Pentru centrul regiunii au fost cele patru propuneri: Braila, Galati, Constanta si Vrancea. Dupa primul tur au ramas Braila, cu noua voturi si Constanta cu sase. La final au fost 15 pentru Braila. Probabil ca Galati, Tulcea si Buzau au votat pentru Braila pentru ca tuturor le este mai comod aici decit la Constanta", a fost de parere Aurel Simionescu.
Acesta a exclus importanta orientarii politice in alegerea centrului noii structuri, asa cum se pronuntase presedintele CJ Constanta, Stelian Dutu. "Daca ar fi avut vreo importanta culoarea politica n-as mai fi obtinut eu centrul ci PDSR. Pe mine nu m-a interesat presedintia sau vicepresedintia Consiliului de dezvoltare al regiunii ci stabilirea aici a centrului", a afirmat Simionescu.
Presedintele CJ a tinut sa precizeze ca, de altfel, discutiile de principiu in vederea stabilirii sediului agentiei la Braila s-au purtat inca din luna martie a acestui an, cind nu aparuse legea constituirii regiunilor de dezvoltare, ci doar carta verde prin care erau delimitate zonele aferente fiecareia dintre ele.
Potrivit afirmatiilor lui Aurel Simionescu, in prima sedinta a Consiliului, din luna ianuarie 1999, Braila va veni cu mai multe proiecte de dezvoltare aflate in interesul mai multor judete membre ale regiunii. Printre acestea se numara si podul peste Dunare, aflat in interesul judetelor Braila, Galati, Tulcea si Constanta.
"Ca proiecte mai avem: regularizarea riului Buzau, in care sint intersate Braila si Buzau dar si Galati la varsarea riului in Siret. Altul ar fi extinderea alimentarii cu apa a Brailei, in care sint interesate Vrancea, Galati si Braila.
De asemenea, drumul expres Tirgu Secuiesc – Focsani – Braila – Tulcea, prins pe Legea 71/1996, si amenajarea Insulei Mici, a Brailei in care sint implicate Braila, Tulcea si Galati" a precizat sursa citata.
Pentru realizarea acestor proiecte, finantarea poate proveni atit din bugetele locale ale judetelor implicate cit si de la bugetul de stat si din fondurile Phare. (Camelia RADU)

Comentarii