Someriada are un nou regulament

vineri, 15 februarie 2002, 00:00
5 MIN
 Someriada are un nou regulament

Incepind de luna viitoare va intra in vigoare legea privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. Noul act normativ aduce modificari majore in ceea ce priveste modul in care vor fi platiti cei care ramin fara loc de munca. Daca ani de zile, persoanele care se aflau in cimpul muncii si urmau a fi disponibilizate erau platite sa renunte la slujbe – celebrele plati compensatorii stimulind nemunca – incepind din martie lucrurile vor sta cu totul altfel. Aceasta, in sensul ca va primi mai multi bani somerul care se angajeaza, el urmind sa beneficieze, pe linga salariu, de o suma fixa reprezentind un cuantum de 30% din indemnizatia de somaj, de o prima de incadrare de 3,5 milioane lei sau de o prima de instalare in valoare de 12,2 milioane lei, in functie de situatie. Punctul slab al legii il constituie faptul ca indemnizatia de somaj va fi o suma fixa, de 1.342.500 lei. Prin urmare, atit persoanele care au avut salarii de 20 de milioane lei cit si cele care au cistigat, lunar, 2 milioane lei, daca ajung someri, primesc tot 1,3 milioane lei.
Toti somerii vor primi o indemnizatie de 1,3 milioane lei
Incepind cu 1 martie, va intra in vigoare Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. Noul act normativ incurajeaza somerii sa se angajeze inca din perioada in care primesc indemnizatii de somaj, dar ii nedreptateste pe angajatii care au salarii mari si care pot deveni la un moment dat someri. Astfel, o persoana care a avut un salariu de baza lunar brut de 20 de milioane, plateste contributia de 1%, in valoare de 200.000 lei la bugetul asigurarilor pentru somaj. Angajatorul acestei persoane plateste si el pentru acest salariu o cota de 5%, insemnind nu mai putin de 1.000.000 lei, tot la bugetul asigurarilor pentru somaj. Prin urmare, contributia totala este de 1.200.000 lei. In schimb, unei persoane care are un salariu de 2.000.000 lei, i se retine 1%, adica 20.000 lei, iar angajatorul plateste si el pentru acest salariu o cota de 5%, adica 100.000 lei, contributia totala la bugetul asigurarilor pentru somaj fiind de 120.000 lei. Ei bine, potrivit noii legi, daca cele doua persoane devin somere, atit una cit si cealalta vor primi cite o indemnizatie de somaj de 1,3 milioane lei, deoarece somajul va fi o suma fixa de la 1 martie a.c., suma egala cu 75% din salariul minim brut pe tara.
In functie de stagiul de cotizare, somerilor carora le-au incetat raporturile de munca, din motive neimputabile, li se vor acorda indemnizatii, pe perioade diferite de timp, in functie de stagiul de cotizare. Astfel, vor primi somaj timp de 6 luni persoanele cu un stagiu de cotizare de pina la 5 ani, dar nu mai putin de un an. Vor fi indemnizate 9 luni, persoanele care au un stagiu de cotizare cuprins intre 5 si 10 ani. Vor beneficia de somaj timp de 12 luni, persoanele care au un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani. Prin urmare, salariatul cu un venit de 20 de milioane, care cotizeaza 5 ani – respectiv 60 de luni – aproape cite o indemnizatie de somaj pe luna, ajunge, la disponibilizare, sa beneficieze de doar 6 indemnizatii. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca nivelul de trai al unui fost salariat cu un venit de 20 de milioane – si care, implicit, are o anumita pregatire si un standard de viata ridicat – va putea fi acoperit de o indemnizatie de 1,3 milioane.
Incurajarea muncii
Noua lege are in vedere, pe de alta parte, incurajarea muncii a proaspetilor someri, plecindu-se de la ideea ca, pina acum, multi preferau sa ramina someri decit sa se reangajeze – de parca ne confruntam cu o inflatie de locuri de munca. Astfel, somerii indemnizabili, care se angajeaza pentru un program normal de lucru, vor beneficia, pe linga salariu, de o suma reprezentind 30% din indemnizatia de somaj, din momentul angajarii pina la sfirsitul perioadei pentru care erau indreptatiti sa primeasca somajul.
Pentru stimularea mobilitatii fortei de munca, Legea nr. 76/2002 prevede doua categorii de masuri active. Pe de o parte, persoanele care se incadreaza in munca in perioada in care beneficiaza de indemnizatii de somaj, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 de kilometri de locul in care isi au domiciliul stabil, beneficiaza de o prima de incadrare, neimpozabila, egala cu doua salarii minime brute pe tara, adica 3,5 milioane lei. Aceasta, deoarece de la data de 1 martie, salariul minim brut pe tara va fi de 1.750.000 lei. Pe de alta parte, somerii indemnizabili care-si gasesc de lucru intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul, vor beneficia de o prima de instalare, neimpozabila, egala cu 7 salarii minime brute pe tara, ceea ce inseamna nu mai putin de 12.250.000 lei. Cu alte cuvinte, daca un somer isi gaseste de lucru intr-o localitate aflata la mai putin de 50 de kilometri de casa, ar face mai bine sa se mute acolo decit sa faca naveta. De aceste facilitati nu beneficiaza, insa, si somerii neindemnizabili, acestia fiind in continuare defavorizati fata de cei care primesc somaj – aspect aberant, dar neglijat de legiuitori. Primele se restituie integral de catre angajat daca, intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca, inceteaza raporturile de munca din motive imputabile lui.
Pentru a fi incurajati sa accepte in cimpul muncii, pe durata nedeterminata, persoane din categorii defavorizate – cum ar fi somerii care au peste 45 de ani sau intretinatori unici de familie – angajatorii vor primi lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana, o suma egala cu un salariu minim brut pe tara, cu conditia mentinerii raporturilor de munca cel putin doi ani. De aceeasi facilitate au parte si angajatorii care au sub o suta de salariati si incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, persoane cu handicap.
In ceea ce-i priveste pe angajatorii care incadreaza, cu contract individual de munca pe durata nedeterminata, absolventi ai institutiilor de invatamint, acestia vor primi lunar, timp de un an de zile, cite un salariu minim brut pe tara. Prin intrarea in vigoare a Legii nr. 76/2002 se abroga OUG nr. 35/1997 potrivit careia angajatorii primeau 70% din salariul de baza net stabilit la angajarea unui absolvent. Legea privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca prevede facilitati si pentru angajatorii care incadreaza absolventi din rindul persoanelor cu handicap. Pentru aceste persoane, agentii economici vor primi lunar, timp de un an si jumatate, cite 2.625.000 lei. Angajatorii au obligatia de a mentine raporturile de munca pe o perioada de cel putin 3 ani de la data incheierii contractelor.
Din bugetul asigurarilor pentru somaj pot fi subventionate categorii de servicii care sa duca la ocuparea temporara a somerilor. Printre acestea se numara: servicii publice de refacere si intretinere a infrastructurii, de ecologizare si de realizare a unor lucrari edilitare, organizate de autoritatile publice locale, de firmele private sau de organizatiile neguvernamentale, cu avizul administratiei publice locale, servicii sociale care cuprind activitati de ingrijire la domiciliu a copiilor, bolnavilor, persoanelor virstnice, persoanelor cu handicap, organizate de autoritatile publice locale, organizatiile neguvernamentale si alte organisme, in conditiile legii. Aceste subventii se acorda angajatorilor, in cuantum de 70% din salariul de baza minim brut pe tara, pentru fiecare persoana din rindul somerilor, incadrata cu contract individual de munca, pe o perioada de cel mult 12 luni, la solicitarea autoritatilor publice locale.
In ceea ce ii priveste pe absolventi, acestia vor primi de acum incolo, timp de 6 luni, o suma fixa, neimpozabila, al carei cuantum reprezinta 50% din salariul minim brut pe tara. Asadar, de la 1 martie un absolvent care nu-si gaseste un loc de munca, va primi lunar 875.000 lei. (Daniela TUPEA)

Comentarii