Ultimul vot al mileniului

luni, 27 noiembrie 2000, 00:00
6 MIN
 Ultimul vot al mileniului

Lideri politici si membri ai echipelor special infiintate de partide in vederea monitorizarii alegerilor au fost unanimi in opinia ca, in judetul nostru, prezenta la vot s-a mentinut in parametri optimi. Potrivit acestora, ieri, pina la ora 14.00, circa 34% din electoratul rural se prezentase la urne, iar in municipiu, in jur de 20%. Prognozele Biroului Electoral al Circumscriptiei nr. 9, decurgind din analiza asupra unui esantion de 31 de sectii de votare, vorbeau, la aceeasi ora, de o rata a participarii la vot de 30,9%.
Candidatii la Parlament au fost, indeobste, constiinciosi si si-au acordat votul, lor si partidelor pe ale caror liste participa la alegeri. Pedeseristii Viorel Balcan si George Dragu, primii pe listele pentru Senat si Camera Deputatilor, au votat in jur de ora 8 la aceeasi sectie de votare (SV), 100. O ora mai tirziu, bucuresteanca Smaranda Ionescu, aspiranta la fotoliul de deputat din partea PRM, a aplicat stampila "votat" pe buletine si semnatura pe listele suplimentare de la sectia 97, iar pe la 10, deputatul democrat Horia Vasioiu a pasit pragul aceluiasi sediu. Liberalul George Serban a semnat pe listele suplimentare ale sectiei de votare 89. Prefectul Teodor Caprita votase si el, pe la 9.30, la SV 54. Deputatul CDR 2000, Laurentiu Priceputu, se indrepta spre Braila in jur de ora 14, dupa ce, dimineata, cam in acelasi moment cu prefectul de Braila, votase – dar in Bucuresti.
Buletine anulabile si autobuze-fantoma prin judet
PNL a reclamat un singur incident care, in municipiu, i-a atras atentia. La SV 70, stampila de control nu se imprimase pe multe dintre buletinele de vot inminate alegatorilor. In consecinta, buletinele respective – desi cu voturi valabil exprimate – pot fi anulate. Atentionat, presedintele sectiei a inceput sa se rasteasca la membrii Biroului Electoral ca nu si-au indeplinit constiincios atributiile. Liberalii spuneau ca, atit timp cit au ramas in sectie, s-a aplicat stampila de control pe buletinele aflate "in defect". Ce se va fi intimplat apoi, nimeni nu mai poate sti.
Mult mai grave i s-au parut deputatului PD Horia Vasioiu disfunctionalitatile intervenite in teritoriu in actiunea de votare. El a acuzat ca mai multe autobuze tapetate cu afisele electorale ale PDSR circulau de la sectia de votare a unei localitati la alta. Astfel, a spus el, grupuri de circa 50 de persoane votau in mod repetat pe listele suplimentare de la sediile de votare din diferite localitati. Autobuzul cu nr. 31-BR-4751, apartinind societatii "Farex", ar fi fost vazut si in Muchea, si la Scortaru, si in Silistea. Vasioiu a spus ca, anuntata, Politia nu a avut nici o reactie. PD urma sa depuna contestatie si la Biroul Electoral Judetean (BEJ), dupa ce depusese una la SV din Silistea. Democratii au descoperit ca, la SV 84, din municipiu, oamenii votau pe buletine de vot deja stampilate cu "votat", ceea ce atragea anularea voturilor. La sectia de vot din Rimnicelu, ei au gasit afisate la intrare buletine de vot anulate, cu stampila "votat" aplicata in dreptul PDSR. Surprinzator pentru PD e ca numarul votantilor pe liste suplimentare il depasea in teritoriu, la ora 13.30, pe cel al alegatorilor inscrisi pe listele permanente. Daca acest raport se mentinea, urmau sa depuna contestatii la BEJ.
Si CDR 2000 a vazut autobuze ale PDSR pline, circulind in judet. Unul avea numarul de inmatriculare 31-BR-6780.
PDSR era linistit in privinta derularii corecte a alegerilor, spre deosebire de "unii lideri de partid panicosi sa nu fie furati", cum a spus presedintele Viorel Balcan. El a explicat ca partidul a pus la dispozitie respectivele autobuze, la solicitarea primarilor, pentru ca cetatenii din sate mai indepartate de comunele in care trebuiau sa voteze sa se poata deplasa. Situatii de genul acesta se regasesc si in localitati unde primarii nu sint ai PDSR, a mai aratat Balcan.
Nici peremistii nu aveau ceva de reprosat derularii alegerilor, atita ca, "fara lipsa de modestie"(sic!) – dupa cum a spus presedintele George Moisescu – "am sesizat organele Procuraturii (sic!) si Politiei in legatura cu ce a aparut in ziarul dvs."
Sesizat asupra acestor aspecte, prefectul Teodor Caprita a explicat ca rezolvarea lor nu intra in competentele sale. Pentru solutionare, nemultumitii nu au la indemina alt mijloc decit depunerea de contestatii la biroul sectiei de votare unde constata neregulile sau la BEJ. Aflind ca unii presedinti inchid accesul in sectiile de votare pe considerentul ca trebuie sa isi consume indemnizatia constind in alimente, prefectul si-a iesit din pepeni. Caprita ne-a cerut numerele sectiilor respective si a spus ca il va contacta imediat pe presedintele BEJ.
Pina la prinz, toti militarii in termen de la GPD au votat
Din informatiile furnizate de lt. col. Gheorghe Pascali, purtatorul de
cuvint al Grupului de Pompieri "Dunarea" Braila, pina la ora 13.00 a zilei de ieri, toti militarii in termen ai unitatii isi exercitasera dreptul de vot. "Din intreg efectivul de militari in termen ai GPD pina la aceasta ora, 12,20, pot spune ca au votat aproape toti. Douazeci de militari in termen au votat la sectiile de votare unde au fost repartizati, 4 au votat acasa si 100 au votat la unitatea militara 1481", ne-a spus lt. col. Gheorghe Pascali.
Pauza de masa la sectiile de votare nr. 9 si 10
La ora prinzului, cetatenii din sos. Buzaului – Radu Negru care urmau sa voteze la Scoala Generala nr. 27, sectiile de votare nr. 9
si 10, au avut neplacuta surpriza sa constate ca usile sectiilor erau
inchise, pe ele fiind lipite afise ce anuntau o ora de pauza, de la ora 12.00 la 13.00.
La usile sectiilor stateau si asteptau mai mult de douazeci de persoane ce venisera sa-si exercite dreptul de vot, o buna parte din ei fiind batrini sau femei cu copii.
Intr-un tirziu, pe la ora 12.35, usa sectiei de votare nr. 9 s-a deschis la insistentele cetatenilor. Acelasi lucru s-a intimplat si la sectia de votare nr. 10, unde Melisa Cristian, presedintele sectiei, a deschis zimbitoare usa si i-a poftit pe oameni sa voteze. Intrebata sub ce pretext a suspendat activitatea sectiei pentru mai mult de jumatate de ora, Melisa Cristian ne-a spus: "Am suspendat activitatea pentru ca am servit si noi masa. Avem tot dreptul sa facem acest lucru. Daca nu va convine, faceti contestatie. Nu putem si sa mincam si sa punem stampile, nu se poate. Asa se spune la lege, asa facem. Oricum, am facut tot posibilul sa scurtam pauza si nu pentru ca ne-a spus domnul Bucalau. Cind a sunat dinsul noi terminasem deja."
Din telefoanele primite la redactie pe parcursul zilei de ieri, reiese
ca situatii similare au fost intilnite si la sectiile de votare 27, 29, 64,
68, 69. In contradictie cu afirmatiile presedintei Sectiei nr. 10, judecatorul Perianu, membru al Biroului Electoral Judetean, mentioneaza ca, potrivit legii, procesul de votare poate fi suspendat numai din motive intemeiate: "Potrivit art. 57 al.1 din Legea nr. 68/92 privind organizarea si desfasurarea alegerilor parlamentare si prezidentiale, procesul de votare poate fi suspendat, insa nu mai mult de o ora si numai pentru motive intemeiate. Le-am explicat presedintilor de la sectiile de votare ca membrii comisiilor pot servi masa pe rind, fara a fi necesara inchiderea sectiei. Legea permite ca membrii comisiilor de votare sa «ia pauza de masa», daca jumatate plus unu dintre membri sint la datorie. Adica patru pot sa manince, daca cinci isi fac treaba", ne-a declarat judecatorul Relu Perianu, din cadrul Biroului Electoral Judetean.
Chiar si atunci cind, pentru motive intemeiate, respectiva sectie va
fi inchisa, acest lucru va fi anuntat, in prealabil, cu cel putin o ora
inainte. In timpul unui scrutin, sectia de votare poate fi inchisa de
doua ori cite o ora, dar numai in conditiile anuntate mai sus.
Prezenta multumitoare la urne
Prognoza Biroului Electoral Judetean indica ieri, la ora 14.00, o rata a participarii la vot de 30,91%. Asadar, circa 96.400 de braileni votasera. Estimarile au luat in calcul, dintr-un total de 236, un esantion de 31 de sectii de votare din judetul nostru, dintre care 18 in municipiu. Intr-un interval de 3 ore, numarul alegatorilor care s-au prezentat la urne s-a dublat practic. La ora 11.00, rata participarii la vot era de 14,17% la nivelul judetului si de 11% in municipiu, ceea ce, tradus cifric, ar insemna ca si-au exercitat dreptul la vot 45.854 de locuitori ai judetului si 20.800 din municipiu. La Camera Deputatilor, si-au inscris candidatii 36 de partide, formatiuni si aliante politice, iar la Senat, 24. Dintr-un total de 311.938 de braileni cu drept de vot, 189.920 au rezidenta in municipiu.
(Grupaj realizat de Cristiana APOSTOLESCU, Gina PAVLICENCO, Marian GHEORGHE, Florentin COMAN)

Comentarii