Vin apele!

marți, 11 aprilie 2000, 23:00
3 MIN
 Vin apele!

Dunarea se va apropia astazi de cota 600 centimetri la mira Braila si, din pacate, va continua sa creasca vertiginos. Ieri s-au inregistrat la mira 585 cm, la un debit de 11.960 metri cubi pe secunda. Cele mai pesimiste prognoze arata ca la sfirsitul acestei saptamini debitul Dunarii va ajunge la 15.590 mc/s. Daca se va intimpla asa, nivelul apei va ajunge, la mira, la 640 cm. Un nivel ingrijorator, daca se tine cont de faptul ca in 1970, cind Dunarea a rupt digul din dreptul localitatii Baldovinesti, s-au inregistrat la mira doar 639 cm.
Ieri, aproape toate sectoarele de dig brailene se aflau in faza a II-a de aparare, cu apa depasind 70 cm din inaltimea taluzului. Exceptie faceau doar sectoarele Varsatura, Braila-Dunare-Siret si Calmatui-Gropeni-Chiscani, in compartimentele I si II, care inca se mai mentineau in faza I de aparare.
Digurile care ingradesc Insula Mare trebuie sa tina piept unei presiuni enorme a apei. In mai toate sectoarele din IMB au aparut deja infiltratii, considerate, inca, nepericuloase de catre specialisti. La Filipoiu, apa se infiltra ieri pe 5900 metri liniari, la Gemenele pe 3200 ml, la Maicanu pe 700 ml, la Marasu pe 300 ml, la Balaia pe 1610 ml iar la Salcia pe 500 ml. De-a lungul acestor sectoare actioneaza 16 statii de desecare, care imping apa inapoi in Dunare. Regia Autonoma de Imbunatatiri Funciare, administratorul digurilor din Insula, urmareste in permanenta situatia facind completari de terasamente si nivelari de coronamente acolo unde este cazul. Digurile de pe celalalt mal se afla in grija Sistemului de Gospodarire a Apelor. Pina acum, SGA a trebuit sa intervina doar in sectorul Noianu-Chiscani unde a acoperit taluzul cu folie de polietilena lestata cu pari, piatra si saci cu pamint, pe 140 metri liniari.
Autoritatile sint ingrijorate
In zona municipiului Braila, autoritatile au inceput de citeva zile pregatirile pentru eventuala confruntare cu apele. Inspectoratul Municipal de Protectie Civila a anuntat ca are disponibili 300 de saci cu pamint, ca a verificat obturarea tuturor capacelor gurilor de canalizare din zona portuara. Ieri se actiona in doua puncte sensibile: trecerea bac Smirdan si perimetrul cuprins intre Gara Fluviala si docurile "Trans Europa". Acolo se intareau si completau micile diguri existente. La ora prinzului, apa Dunarii aproape ca ajunsese la poarta "Trans Europa", digul mai avind nevoie de o prelungire de citiva metri pentru a o putea stavili. In zona se lucra cu doua utilaje care, in jurul orei 13.30, asteptau un transport de pamint pentru executarea necesarei prelungiri.
Desi meteorologii anunta o incalzire continua a vremii si precipitatii tot mai reduse, prognozata unda de viitura, care ar trebui sa ajunga la Braila la sfirsitul acestei saptamini, este luata in serios de autoritatile judetului. Drept dovada, luni, 10 aprilie, la Prefectura s-a intrunit Comisia Judeteana de Aparare Impotriva Inundatiilor, Fenomenelor Meteorologice Periculoase si Accidentelor la Constructiile Hidrotehnice. Din aceasta comisie fac parte conducatorii tuturor institutiilor importante, de la Prefectura si Primarie pina la Directia de Sanatate Publica si Inspectoratul Judetean de Politie. De asemenea, in componenta sa mai intra si sefi ai unor societati comerciale a caror obiect de activitate are tangenta cu activitatile de protectie civila.
In cadrul sedintei de luni, seful comisiei, prefectul Constantin Bran, a adus la cunostinta participantilor gravitatea prognozelor care anunta debitul mai mare de 15.500 mc/s la Braila. Totodata, Bran a propus luarea a trei masuri, pe care membrii comisiei le-au votat in unanimitate. E vorba despre interzicerea circulatiei pe digul Braila-Galati a autovehiculelor mai grele de 1,5 tone; interzicerea circulatiei tuturor autovehiculelor, in afara utilajelor de interventie, pe digurile IMB si restrictionarea vitezei navelor de pe Dunare pina la limita producerii de valuri. Politia ii va mai pasui insa un timp pe soferii masinilor mai grele de 1,5 t care vor sa circule pe digul Braila-Galati. Dupa terminarea intrunirii de luni, col. Traian Jipa, comandantul IJP, ne-a declarat ca, totusi, deocamdata, pe digul respectiv vor putea circula si furgonete gen "maxi-taxi’. "Doar masinile de mare tonaj nu vor putea trece pe acolo", ne-a spus col. Jipa.
In cadrul intrunirii de luni, mai marii judetului si-au pus problema identificarii acelor unitati ori proprietari particulari care poseda utilaje ce ar putea fi folosite daca va fi cazul sa se intervina pentru remedierea eventualelor puncte slabe ale digurilor. Comisia ar trebui sa se intruneasca vineri, pina atunci urmind sa caute un raspuns si pentru aceasta problema. (Florentin COMAN)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii