Cadou de 1.000 euro/familie de la CET

marți, 06 mai 2008, 21:18
3 MIN
 Cadou de 1.000 euro/familie de la CET

Acestea vor permite facturarea individuala si debransarea rau-platnicilor fara a-i afecta pe ceilalti locatari. Orice administrator poate sa-si inscrie blocul pentru accesul in acest program, locatarii necontribuind cu nici un ban, daca doresc sa dea acoperisul blocului Primariei, pentru mansardare. 

 

Reabilitarea termica a blocurilor aduce noi beneficii iesenilor inclusi in programul guvernamental. Municipalitatea a anuntat ieri ca instalatiile termice din cele 46 de blocuri incluse deja in program vor fi schimbate in totalitate.

In plus, CET va finanta contorizarea fiecarui apartament in parte. Iesenii care locuiesc in aceste blocuri vor beneficia de avantajele unei contorizari individuale, la fel ca in cazul energiei electrice.

In plus, lucrarile de la blocurile incluse in programul guvernamental vor fi cofinantate in proportie de 67% de Primarie si Guvern, proprietarii urmind sa suporte doar o treime din suma necesara investitiei. Primaria se ofera chiar sa suporte ea si cota locatarilor, daca acestia dau municipalitatii acoperisul blocului, pentru mansardare.

Start cu cinci blocuri

Pentru inceput, sint vizate cinci blocuri unde s-au finalizat toate documentatiile necesare demararii lucrarilor. "Vom face o astfel de contorizare doar la blocurile incluse in programul de reabilitare termica. Acolo se vor face multe investitii, de aceea vom realiza si contorizarea individuala. Reprezentantii CET au estimat un necesar de investitii de 1.000 euro/apartament. CET va suporta investitia, trebuie sa vina in sprijinul cetateanului", a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Primele blocuri la care se vor demara lucrarile de reabilitare termica sint C3, de pe strada Codrescu numarul 9, Z9 de pe strada Decebal numarul 30A, U2 de pe Aleea Sucidava numarul 2, blocul E de pe strada Vasile Alecsandri numarul 8 si blocul H5 de pe strada Roman Voda numarul 9. "Pentru lucrarile de la aceste blocuri trebuie anuntata licitatia. In total sint aici 136 de apartamente", a explicat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei. Practic, CET va cheltui in jur de 136.000 euro pentru montarea de gigacalorimetre la fiecare apartament din cele cinci blocuri.

Contorizarea individuala aduce multe avantaje pentru ieseni. Astfel, in cazul in care un vecin sau mai multi vor aduna datorii la plata serviciului, CET va avea posibilitatea de a-i debransa doar pe ei, direct de pe casa scarii. In prezent, in cazul unor datorii, CET debranseaza tot blocul sau o scara a unui bloc, chiar daca acolo locuiesc si familii cu plata la zi a intretinerii.

Debransarea acum nu se poate face decit de la gigacalorimetrul instalat la intrarea in condominiu. "Va fi o relatie directa intre furnizor si consumator. Fiecare proprietar va semna un contract cu CET. Si societatea va putea sa gestioneze mai bine situatia achitarii serviciului. Dupa toate investitiile care se vor face la aceste blocuri venim si noi cu aceasta facilitate. Eu sper sa depuna cit mai multe asociatii dosare pentru a fi incluse in program", a afirmat Nichita.

Ce cuprinde reabilitarea?

Reabilitarea termica a blocurilor presupune mai multe tipuri de lucrari. Astfel, in functie de situatia fiecarui imobil, se vor realiza lucrari de izolare a peretilor exteriori, inlocuire a retelelor de energie termica de la subsol si din interiorul blocului, schimbarea geamurilor de la apartamente. Pina acum insa, din Iasi, au fost incluse in program doar 46 de blocuri. Municipalitatea a trimis si alte solicitari de la asociatii, dar analizarea lor a fost aminata pina la finalizarea lucrarilor de la blocurile deja incluse in program. "Sint sigur ca programul va continua. Oamenii sa vina si sa se inscrie", a adaugat Nichita.

Primul pas pe care trebuie sa il faca o asociatie care vrea sa beneficieze de programul de reabilitare termica este semnarea unei conventii de catre jumatate plus unu din membrii asociatiei de proprietari. Prin acest act, asociatia isi asuma plata a 33% din valoarea lucrarilor. Documentul trebuie apoi adus la Primarie. Facturile la incalzire ale celor care locuiesc intr-un imobil reabilitat termic se pot reduce cu pina la 30%.

Locatarii pot scapa si de plata contributiei de 33% daca permit Primariei sa construiasca locuinte mansardate pe terasa blocului. Cu alte cuvinte, reabilitarea termica a blocului poate fi facuta fara nici un fel de cheltuiala din partea asociatiei.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii