Caldura a ucis un iesean in strada

duminică, 22 iulie 2007, 19:39
4 MIN
 Caldura a ucis un iesean in strada

O persoana a decedat ieri pe strada la orele amiezii. Barbatul avea 63 de ani. "Am fost informat ca avea antecedente cardiace. Decesul a avut loc in jurul orei 12:30. La fel ca la fiecare deces de acest gen, doar analizele de la Medicina Legala ne pot spune care au fost cauzele. Deocamdata nu se stie daca a fost din cauza caniculei sau canicula a fost un factor favorizant", a declarat prefectul Nicusor Paduraru. Autoritatile locale au continuat in acest weekend masurile de ajutorare a populatiei din municipiu si din judet. Efectele caniculei se observa insa din ce in ce mai des. O firma din Podu Iloaiei a pierdut in jur de 7.000 de pui, iar din lacul Ciurbesti s-au colectat pina acum in jur de noua tone de peste mort. "Am inteles ca erau pui mari. Au murit pentru ca ventilatoarele nu au mai facut fata si s-au sufocat. La Ciurbesti s-a strins peste mort inclusiv duminica. Lacul este izolat. Daca fenomenul va continua, probabil ca vor muri si alti pesti. Simbata, apa avea o temperatura de 38-39°C", a explicat Paduraru. Iesenii vor avea de indurat temperaturi ridicate si in aceasta saptamina. "Este cod galben, dar pentru mine nu inseamna foarte mult. Temperaturile vor fi de 37-38°C, iar marti si miercuri ar putea ploua. Se anunta si grindina, vint. Sa vedem in ce masura vom fi afectati. Noi vom continua de luni transportul de apa catre localitatile Grajduri, Crucea si Osoi", a afirmat Paduraru.

Spitalele, luate cu asalt

16 persoane au ajuns la spital simbata din cauza temperaturilor ridicate. "13 femei si trei barbati s-au prezentat la noi cu stari lipotimice si insolatii. Virful de adresabilitate a fost intre 11.30 si 16, cind in UPU nu mai era nici un pat disponibil. Medicii de urgenta au asigurat suportul volemic si respirator", a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, medic coordonator la Unitatea de Primire Urgente a Spitalului de Urgente "Sf. Ioan". Dupa ce au fost supravegheati de medici citeva ore, pacientii au putut pleca acasa. Alti zece pacienti au ametit de la caldura si au cazut, fracturindu-si gleznele. Dupa consultatia asigurata in UPU de catre ortopezi, sapte dintre ei au fost imobilizati in aparat ghipsat, iar restul au fost internati in vederea interventiei chirurgicale. La punctul de asistenta de urgenta de la magazinul Billa s-au prezentat peste 20 de pacienti cu stari lipotimice. Doua femei insarcinate si un angajat de la Billa si-au pierdut cunostinta tot din cauza caldurii. De asemenea, patru pacienti au suferit arsuri solare si au ajuns la spital. Si la Spitalul "Sf. Spiridon" s-au prezentat zece pacienti cu stari lipotimice din cauza temperaturilor ridicate. "Pacientilor li s-a acordat primul ajutor si au putut pleca acasa", a declarat dr. Iulian Coca, medic la Unitatea de Primire Urgente a spitalului. Alti patru pacienti care consumasera alcool au fost internati dupa ce au fost muscati de cai. "Cel mai grav este un pacient de 32 de ani cu traumatism complex prin muscatura de cal antebrat sting. Pacientul a fost supus unei operatii care a durat peste patru ore. Ortopezii spera sa-i fi asigurat functionalitatea miinii", a adaugat dr. Ciuhodaru. Medicii spun ca din cauza caldurii cresc si cazurile de tentative de suicid. "Trei paciente cu intoxicatii voluntare polimedicamentoase si cu solutii pesticide au fost internate in sectia de toxicologie dupa asigurarea in UPU a depurarii toxicului si a examenului toxicologic", a precizat dr. Ciuhodaru.

De ce sintem mai nervosi pe canicula

Caldura excesiva afecteaza nervii. Medicii de la Spitalul de Psihiatrie "Socola" sustin ca efectele temperaturilor ridicate pot fi vazute deja. Nervi incordati la maximum, irascibilitate, oboseala, tipete, lipsa de rabdare sint pe scurt manifestarile agravate de canicula. Cresc tentativele de suicid, iar medicii specialistii sustin ca este normal ca persoanele mai sensibile sa aiba asemenea reactii. Corpul nu este obisnuit cu temperaturi asa ridicate si reactioneaza in consecinta. "De regula, temperaturile crescute provoaca o acceleratie mai mare a procesului psihic. De obicei, oamenii care traiesc intr-un climat mediteranean sint mai activi, mai sociabili si mai bine dispusi. Exagerarile temperaturilor si lunga durata a acestora provoaca probleme dificile de adaptare. Se instaleaza irascibilitatea, nervozitatea, lipsa rabdarii si a concentrarii. Scade si toleranta la frustrare. Iar toate acestea se pot observa in relatiile interumane", a declarat prof.dr. Vasile Chirita, seful Clinicii de Psihiatrie a Spitalului "Socola". La serviciu, pe strada, dar si acasa, iesenii pot vedea si simti efectele caniculei pe proprii nervi. Cei mai vizibili sint conducatorii auto. La acestia, manifestarile violente sint urmari ale tulburarii comportamentului. Pierderea de apa prin transpiratie este una din cauzele reactiilor de nervozitate. Nici odihna nu mai este posibila. "Somnul este perturbat, iar de aici urmeaza oboseala, iar acesta la rindul ei provoaca dificultati adormirii. Este un cerc vicios provocat de temperaturile crescute", a mai precizat prof.dr. Vasile Chirita. Medicii au mai avertizat ca alcoolul consumat in aceasta perioada are efect devastator. De altfel, in aceasta perioada a crescut numarul iesenilor care vin la "Socola" pentru diferite probleme psihice.

Comentarii