Campusul „Tudor”, capitala drogurilor din estul Romaniei

Subtitlu

vineri, 23 martie 2012, 00:23
5 MIN
 Campusul „Tudor”, capitala drogurilor din estul Romaniei

Zeci de studenti au fost luati pe sus de mascati ieri-dimineata intr-o actiune coordonata de DIICOT Botosani. Mascatii au descins concomitent, in 60 de apartamente sau camere de camin din cinci judete. La audieri au ajuns ieri aproape o suta de tineri, unii dintre ei traficanti, altii consumatori. Tinerii, cu virste curprinse intre 18 si 30 de ani, sint acuzati ca ar fi traficanti sau consumatori de canabis sau hasis. Cei mai multi dintre cei care au dat cu subsemnatul pe la DIICOT sint din campusul studentesc "Tudor Vladimirescu" din Iasi, unde, in doar un sfert de ora, reporterul "Ziarului de Iasi" a facut rost de numarul de telefon al unui traficant de droguri. A raspuns un tinar care a spus ca are "de toate", insirind preturi pentru fiecare tip de drog pe care il poate oferi.

Reteaua era condusa din "Tudor Vladimirescu"

Linistea din mai multe camere studentesti a fost stricata ieri de "mascati", care au descins in caminele din complexul "Tudor Vladimirescu". Concomitent, au fost facute perchezitii domiciliare in 15 locuinte inchiriate de mai multi studenti in zonele Pacurari si Tatarasi, dar si in judetele Botosani, Neamt, Suceava si Vaslui. Activitatea a fost coordonata de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitatea Organizata si Terorism (DIICOT) Botosani, care au intrat pe fir in acest caz acum cinci luni, dupa ce au aflat ca trei tineri din municipiu vind canabis si hasis in cluburi si discoteci. Dupa organizarea de filaje si interceptari telefonice, procurorii au constatat ca reteaua era departe de a fi o initiativa locala a botosanenilor, firele ducind la Iasi.

Anchetatorii au ridicat mai multi tineri si din alte judete ale Moldovei, suspectati ca ar face parte din aceeasi retea. La perchezitii, anchetatorii au gasit in casa unuia dintre ei jumatate de kilogram de canabis si 100 de grame de hasis. De asemenea, in timpul verificarilor au mai fost identificate si alte obiecte care erau folosite in traficul de droguri cum ar fi cintare sau telefoane mobile. „Cercetarile s-au efectuat in perioada octombrie 2011, pina acum. Persoanele din palierul superior al retelei nu erau doar din Botosani, persoanele din acest oras fiind pe palierele doi si trei ale gruparii. Drogurile erau vindute in mai multe judete, dar cu precadere in Botosani si Iasi, in cluburi si in campusurile universitare", a spus Viorel Porumb, procurorul de caz. In total, la sediul DIICOT Botosani, au ajuns ieri 112 persoane. 22 dintre indivizi in calitate de invinuiti – banuiti a fi traficanti, iar 90 in calitate de martori, respectiv consumatori.

60-100 lei gramul de drog

Potrivit anchetatorilor, cei mai multi traficanti sau consumatori de droguri din aceasta retea au virste de maximum 30 de ani. Drogurile erau trimise din Italia prin curierat si ajungeau in special la Iasi. Aici erau triate, dupa care plasate mai departe in cluburile de fite sau in caminele din "Tudor Vladimirescu". Ajunse in camine din Iasi, drogurile intrau pe alta mina. Prin intermediul studentilor care mergeau acasa in weekenduri erau trimise mai departe in alte orase ale Moldovei. "Drogurile erau distribuite in orasele Iasi, Botosani, Vaslui, Roman si Gura Humorului. Invinuitii sint acuzati de initiere la un grup infractional organizat si trafic de droguri", a spus Nadina Spinu, purtator de cuvint al DIICOT.

Procurorii spun ca preturile la care canabisul sau hasisul erau vindute variaza intre 60 si 100 de lei, in functie de calitatea "marfii". Descinderile de ieri nu fac decit sa intareasca zvonurile legate de consumul de droguri din rindul studentilor cazati in caminele din "Tudor". Reprezentantii campusului spun ca nu au fost informati cu privire la actiunea autoritatilor. "La 8.000 de studenti citi sint in campus, e greu sa stiu ce face fiecare. Au mai fost situatii in Politia ne-a semnalat despre situatii de genul acesta. De-a lungul timpului au mai fost evacuati studenti din cauza consumului de droguri, insa nu si in ultima perioada. Campusul este pentru invatat, pentru locuit, studentii trebuie sa stie asta. Daca vor fi gasiti vinovati, cei implicati in acest caz vor fi evacuati", ne-a spus Sorin Iacoban, seful campusului studentesc "Tudor Vladimirescu".

Drogurile in "Tudor", secret cunoscut de toata lumea

De cind au vazut cum colegii lor sint luati pe sus de "mascati", studentii din "Tudor" numai despre asta vorbesc. "Stiu ca a venit Politia si a luat citiva tineri, insa nu-i cunosc. Intr-adevar, se mai consuma droguri prin camine", a spus un tinar. Un alt student a spus ca "pina acum etnobotanicele erau la putere" si ca nu a intrat in contact cu traficanti sau consumatori de canabis ori hasis.

Cit de usor poate fi identificat un student care a prizat sau a fumat droguri stiu portarii caminelor din Tudor. La T10, de exemplu, unul dintre paznici a spus ca stie cel putin patru studenti care se mai drogheaza, insa nu a anuntat Politia intrucit "le-ar face un rau". "Eu am mai incercat sa le spun cu vorba buna ca nu e bine ceea ce fac. In unele cazuri am reusit sa-i conving, in altele nu", a spus portarul. Un coleg de-al sau de la alt camin a spus ca "nu are el fire de par alb in cap, de cite ori a vazut un student intrind drogat in camin". "E usor sa-mi dau seama care a fumat sau a tras ceva pe nas si care nu. Ii cunosc dupa ochi", a precizat paznicul.

Cit de usor e sa faci rost de droguri in "Tudor"?

Raspunsul la aceasta intrebare l-am aflat in mai putin de un sfert de ora. Reporterul "Ziarului de Iasi" a mers ieri in campusul din "Tudor", incercind sa faca rost de un numar de telefon de-al unui traficant. Nu a durat mult pina cind unul dintre studentii care isi faceau veacul in fata unui camin i-a facut "lipeala". "Vrei droguri? Iti dau eu numarul. O sa-ti raspunda un tip, Alex. Vezi si tu ce are, ca nu stiu exact", a spus studentul. La telefon, traficantul Alex a spus ca are "de toate" si a insiruit si preturile pentru fiecare produs pe care il poate furniza. Cel mai scump e canabisul, pe care Alex il vinde cu 100 de lei, urmeaza marijuana pe care o da cu 60-70 de lei, iar cele mai ieftine sint etnobotanicele, ce costa intre 20 si 40 de lei. Limbajul traficantului a dat de inteles ca ii e teama ca ar putea fi "filat". Intrebat cit costa canabisul, el a ezitat spunind "ca nu e bine sa vorbim asa la telefon".

Comentarii