Candidatura mi-a dat sansa sa arat ca nu sint „fata lui tata”

luni, 01 iunie 2009, 20:31
9 MIN
 Candidatura mi-a dat sansa sa arat ca nu sint „fata lui tata”

– Ce calitati credeti ca va recomanda candidatura la Parlamentul European?

– Sint calitati pe care analistii politici si publicul probabil ca nu le vad, pentru ca mi s-a facut o imagine deformata. Consider ca aceasta candidatura ca independent mi-a dat sansa sa arat ca nu sint asa cum spune presa, "fata lui tata". In primul rind, pentru orice candidatura in politica te recomanda ambitia, energia si puterea de a rezista, mai mult decit a fi specialist intr-un domeniu sau doctor intr-un anumit domeniu. Pentru Parlamentul European ma recomanda tineretea, faptul ca stiu niste limbi straine, stiu doua limbi straine, si faptul ca am dorinta de a invata.

"Tata m-a lasat sa decid"

– De ce credeti ca opinia publica a reactionat mai degraba negativ la anuntul candidaturii dumneavoastra?

– Mie nu mi se pare ca a reactionat negativ. Fiecare partid defileaza cu cine-si doreste sa defileze. Mai negativ cred ca a reactionat presa, dar opinia presei nu se identifica cu opinia publica, si s-a vazut asta la referendum. Cred ca analistii politici considera ca sint un instrument prin care tatal meu poate fi lovit foarte usor. Nu este foarte usor sa ai o fata care-si doreste la virsta asta sa intre in politica, si stiu ca este un inconvenient pentru tatal meu. Dar tatal meu m-a lasat sa decid, chiar daca se putea rasfringe negativ si asupra lui. Dar se rasfringea si mai negativ daca as fi candidat pe listele partidului. Cind am decis sa ma desprind de partid si sa candidez independent, am facut-o numai pentru faptul ca tatal meu ar fi putut fi acuzat de nepotism si as fi atirnat ca o povara de gitul partidului. Nu mi-ar fi folosit nici mie 5 ani in Parlamentul European acuzata fiind de presa ca am ajuns acolo pentru ca ma cheama Basescu. Desi, daca va uitati la toate partidele, sint multe fete "ale lui tata" pe liste.

– Un exemplu?

– Nu vreau sa dau nume, dar sint la absolut toate partidele.

– Dar stiu ca inclusiv in presa straina au existat comentarii ironice.

– Presa din strainatate a luat de buna o opinie personala – si asta este regretabil – a unei doamne de la Associated Press, nu-mi amitesc sigur cum se cheama doamna. Asa a aparut articolul ala in presa internationala. Doamna si-a permis sa scrie un articol bazat pe o parere personala, nu pe relatarile din alte ziare. Dar, mi se pare ca si presa internationala incepe sa-si schimbe parerea odata cu trecerea campaniei. Am primit solicitari de interviuri din presa internationala din aproape toate tarile. Eu sint constienta ca opinia formata nu se poate schimba intr-o luna de zile, este ireal, dar macar 10% din perceptia care mi-a fost facuta am reusit s-o schimb.

"Fetelor le este greu sa razbeasca"

– Credeti ca exista misoginism in politica romaneasca?

– Da, cu siguranta. Tatal meu a fost cred ca singura personalitate politica care a promovat femei. Pentru ca are doua fete acasa si stie ca fetelor le este greu sa razbeasca intr-un anumit domeniu, si mai ales in politica. Tatal meu a ajutat multe femei, dar cred ca pentru toate a avut o intuitie, pentru ca toate s-au descurcat. Trebuie sa le dai acea mina de ajutor. Eu cred ca multi ani de acum inainte politica va fi o lume a barbatilor. Este o realitate, dar consider ca este si vina femeilor, pentru ca odata ajunse in functie uita si de celelalte femei si nu mai promoveaza si pe altele. E deci si vina barbatilor si a femeilor. Barbatii cred ca stiu sa faca mai bine echipa decit femeile. Eu, daca voi ajunge vreodata intr-o functie inalta si voi avea puterea, voi promova cit de multe femei posibil.

– In cit timp credeti ca va avea Romania o femeie presedinte?

– Femeilor le este mult mai greu la votul direct. Pe lista e mai usor. De obicei cap de lista este un barbat. Dar, uite, la liberali e o femeie cap de lista. O doamna care nu a reusit sa intre la uninominal pe un colegiu. Dar, sub umbrela partidului, este cu totul altceva. Veti vedea ca Norica Nicolai va ajunge sub sigla partidului in Parlamentul European. Ca si independent, acest lucru nu ar fi fost posibil. Nu stiu sa dau o cifra, dar poate in 50 de ani vom vedea si la noi o femeie la Cotroceni. Abia atunci cind vom avea o femeie primar intr-un oras resedinta de judet vom putea spune ca perceptia oamenilor se schimba in bine.

"Mie «succesuri» nu mi-a fost iertat, «serviciuri» s-ar putea sa-i fie acceptat domnului Antonescu"

– Dar exista astazi femei capabile sa ocupe postul de presedinte?

– Da, dar nu vreau sa dau nume. Femeile sint mult mai meticuloase, mai ambitioase si mai dornice sa demonstreze. Sint niste calitati pe care barbatii nu le au. Si asta s-a vazut la mai multe femei din politica. Odata ce au luat o problema in miini, o duc pina la capat. Eu consider ca femeile sint mult mai potrivite pentru functia de primar. Prin natura lor, sint mai gospodine. Dar nu cred ca sintem inca pregatiti noi ca tara pentru femei care sa candideze pe uninominal si sa cistige postul de primar. O sa dau un exemplu din Grecia, pentru ca este o femeie pe care eu o admir cel mai mult. Tatal meu este personalitatea politica pe care o admir cel mai mult, dar modelul meu in politica este Dora Bakoyannis, ministrul de Externe al Greciei. Este fata unui fost premier elen, tatal ei a infiintat Partidul Noua Democratie, si ea a fost primarul ales al Atenei in 2006, cu peste 60% din voturi. Deci, se poate. Si ea a fost fiica unui mare politician, si ea s-a luptat cu prejudecatile, dar uite ca a reusit. Si a reusit pe vot direct, uninominal. Si la noi se va schimba cu timpul aceasta perceptie. De ce Grecia a intrat inainte noastra in Uniunea Europeana? La noi multe femei sint inca descurajate sa intre in politica. E greu atunci cind le este pusa toata viata pe tapet, cind greselile de gramatica sau de exprimare nu le sint permise femeilor, dar unui barbat ii sint acceptate, si inca unui barbat presedinte de partid si candidat la prezidentiale. Daca mie "succesuri" nu mi-a fost iertat, "serviciuri" s-ar putea sa-i fie acceptat domnului Crin Antonescu.

– V-ati fi dorit sa o aveti colega in Parlamentul European pe Alina Mungiu Pippidi?

– Nu m-ar fi deranjat.

– Pe ea a deranjat-o.

– Pe dinsa a deranjat-o. Este problema dinsei. Eu niciodata nu o sa pun problema in cariera mea politica: ori eu, ori persoana respectiva. Este loc pentru toata lumea. Nu m-au deranjat replicile ei, avea dreptate. Am vrut s-o las pe dinsa sa candideze pe lista partidului, i-am facut loc si m-am dus independent. Ar fi trebuit sa accepte locul pe lista partidului.

– V-ati aratat la momentul respectiv deranjata si de optiunea PDL Iasi pentru doamna Mungiu Pippidi.

– Dupa ce am aflat ca doamna Mungiu este din Iasi, nu m-a mirat optiunea organizatiei pentru dinsa. Ce n-am inteles mai departe a fost de ce n-a mai candidat. Poate n-a vrut niciodata sa candideze si credea ca o sa ma retrag si eu. Eu nu m-am retras. M-am dus independenta sa-i las dinsei locul. Elegant ar fi fost sa mearga si dinsa independenta. Sa mergem amindoua independente. Am mai vazut o astfel de atitudine si la alte persoane din societatea civila. Domnul Avramescu a spus si el: ori eu ori Mitica Dragomir. In politica nu poti face asa ceva, e vorba de competitie, nu de viata personala. E loc pentru toata lumea si cel mai bun sa cistige. Politica se face pe voturi.

– In acel context ati avut totusi o replica acida la adresa liderului PDL Iasi, Dan Carlan.

– Da. Atunci cind domnul Flutur a cerut sa tragem toti la caruta partidului, eu i-am replicat de ce nu a spus acelasi lucru atunci cind Dan Carlan o sustinea pe Alina Mungiu Pippidi. N-a fost un atac la Alina Mungiu Pippidi sau la Dan Carlan, ci a fost o chestie de principiu. S-a pus problema sa se aleaga intre mine, membru de 10 ani al PDL, si cineva de afara. Am inteles ca Dan Carlan a fost pus intr-o situatie delicata. Nu a fost un atac. Atunci timp de doua saptamini toata lumea ataca PDL si liderii nu puteau lua o decizie. De ce pe urma, cind cineva a spus ca o sa ma voteze, il certi? Pina la urma s-a vazut si-n cazul asta ca in PDL nu e dictatura. Daca ar fi fost dictatura se renunta imediat, de a doua zi, la candidatura doamnei Mungiu Pippidi.

"E un subiect care ma depaseste"

– Sinteti fost si viitor membru PDL. Ce formula de guvernare credeti ca se va decide dupa alegerile prezidentiale din toamna?

– Avem o formula de guvernare solida la acest moment. Alta nu vad deocamdata. Presa speculeaza diferite abateri in coalitie, dar eu am inteles ce se intimpla. Aceasta campanie pentru europarlamentare este folosita de partide ca o precampanie pentru prezidentiale. De asta apare imaginea ca ar exista o instabilitate in coalitie. Oricum, alta formula de guvernare nu vad pe timp de criza.

– Pe cine considerati responsabil in cazul unui raport negativ pe justitie din partea Comisiei Europene?

– Nu sint cea mai indicata persoana sa vorbesc despre asa ceva. E un subiect care ma depaseste.

"Nu mi-e frica sa pronunt expresii ca «moarte asistata» sau «droguri usoare»"

– Intr-o iesire publica recenta v-ati declarat ca principiu de acord cu legalizarea drogurilor usoare. De ce v-ati razgindit ulterior?

– Nu m-am razgindit, pentru ca nu este un proiect pe care mi l-am asumat. A fost o intrebare pusa intr-o emisiune. Eu sint o fire foarte sincera si nu incerc sa ma eschivez. Am curajul sa abordez unele probleme care se afla pe agenda Uniunii Europene, probleme foarte delicate si la noi in tara. Nu mi-e frica sa pronunt expresii ca "moarte asistata" sau "droguri usoare". Acea afirmatie mi-a fost scoasa din context. Eu am spus ca, daca in UE acest lucru va fi acceptat, eu ca europarlamentar probabil ca voi fi de acord. Dar in nici un caz nu voi fi de acord ca in Romania sa fie legalizate drogurile usoare, pentru ca mentalitatea si conceptia noastra este departe de a permite acest lucru. La noi un astfel de fenomen nu poate fi tinut sub control. M-am referit strict la Europa si am raspuns ca, probabil ca da, daca grupul parlamentar din care voi face parte va sustine acest proiect. Ca si parlamentar te supui grupului politic din care faci parte. In acea emisiune am gresit doar cind am spus ca in Statele Unite marijuana este permisa. Nu este permisa, dar este tolerata. Eu ma bucur ca s-a creat acest subiect de presa, pentru ca aceasta campanie era cam anosta. Daca Elena Basescu a ajuns sa faca agenda zilei si sa ofere subiect de discutie politicienilor, este un lucru bun. Faptul ca ceilalti candidati la alegerile prezidentiale au iesit sa ma atace pentru asa ceva e o realizare pentru mine.

– Va referiti la Crin Antonescu?

– Da. Ce este cel mai deranjant este ca dinsul nu cunoaste cum au votat propriii candidati de pe lista dinsului pentru PE. Sint persoane aflate pe locuri eligibile pe lista PNL, n-am sa le dau numele, dar sint date publice, care au votat pentru Raportul Catania, care la articolul 149 propune legiferarea drogurilor usoare. Acest Raport a fost adoptat de catre liberalii europeni cu sprijinul socialistilor. Crin Antonescu, atunci cind a sarit la atac, nici macar nu a verificat care este pozitia partidului sau si ce au votat candidatii PNL la europarlamentare. Asta mi se pare foarte grav.

– Exista inca o dezbatere la nivelul Parlamentului European in privinta culturilor modificate genetic. Cum va pozitionati dumneavoastra in aceasta disputa?

– Eu am fost numai stagiar in Parlamentul European. Aceasta este o intrebare pe mi-o puteti pune daca voi deveni europarlamentar. Este un subiect despre care sincer nu am auzit si nu am de ce sa-mi dau cu parerea.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii