Cazuri rare: ieseni care lupta cu doua cancere diferite

luni, 01 noiembrie 2010, 12:05
6 MIN
 Cazuri rare: ieseni care lupta cu doua cancere diferite

Unul dintre cele mai groaznice diagnostice din medicina este cel de neoplasm. Desi o tumora maligna nu mai este astazi o condamnare la moarte, un astfel de diagnostic iti schimba viata pentru totdeauna. Exista insa oameni care reusesc sa treaca cu bine nu numai de un astfel de diagnostic, ci chiar de doua. Reporterii "Ziarului de Iasi" au vorbit cu doi astfel de pacienti, oameni care au suferit de doua ori cit altii si care, cu ajutorul medicilor si cu optimism, au reusit sa treaca si peste incercarea de a avea doua tipuri diferite de neoplazii. Poate ca un mecanism de aparare, pacientii prefera sa foloseasca alti termeni decit cel de cancer. Neoplazie sau tumora le da impresia ca e mai putin grav decit a fost in realitate. Va prezentam doua povesti de viata care sint in aceeasi masura triste, din cauza gravitatii bolilor, si optimiste, datorita atitudinii pacientilor si puterii de care au dat dovada in lupta cu cancerul.

Pe doamna Elena am gasit-o in Clinica de Chirurgie II a Spitalului "Sf. Spiridon" la citeva zile dupa ce fusese supusa unei interventii chirurgicale. A stat bucuroasa de vorba cu mine si mi-a povestit cum s-a desfasurat viata ei in ultimii aproape zece ani. In 2001 a inceput sa o supere stomacul si dupa ce a indurat o perioada dureri mari s-a hotarit sa mearga la medic. In urma unei endoscopii a venit si diagnosticul care avea sa-i schimbe viata – neoplasm gastric. La putin timp dupa ce a aflat diagnosticul, femeia de 57 de ani a fost operata si i s-a scos tumora pe care o avea in stomac. Au urmat ani intregi de tratamente si de controale atit la medicul gastroenterolog, cit si la medicul oncolog. Femeia si-a dat insa seama ca ceva trebuie sa se schimbe in viata ei pentru ca boala sa nu revina. "Viata mea s-a schimbat in bine dupa acea operatie. Am tinut regim alimentar si am renuntat la alimente grase sau la prajeli. Am terminat-o cu neoplasmul atunci", povesteste Elena. Femeia a revenit la viata ei obisnuita si si-a reluat activitatile pe care le abandonase pe durata in care s-a recuperat. In urma cu patru ani insa a fost nevoita sa-si inmorminteze sotul. Supararea de atunci i-a afectat din nou sanatatea. "Am avut muschii rupti de la burta, de la fosta operatie. Am muncit atunci dupa ce am iesit din spital, cum sa ma linistesc?! Te duci acasa, dar nu poti sta degeaba. Acum patru ani mi-a murit sotul si iar am avut suparare si necaz. Boala vine si de la grasime, si de la stres. Asa am ajuns din nou la spital", mai spune femeia.

Dupa cancerul gastric a urmat cel pancreatic

In urma cu mai bine de o luna femeia a inceput sa se simta rau din nou. "Acum o luna au inceput simptomele. Nu mai aveam pofta de mincare, ameteam, imi era rau. Nu mai eram eu cea obisnuita. Mi-am zis ca nu-i de stat acasa si m-am dus la doctor. E sanatatea mea in joc, cum sa nu merg la doctor?!", mai adauga Elena. A ajuns iar la medicul gastroenterolog, insa de aici i s-a spus ca nu se poate rezolva prin medicatie si au trimis-o din nou la chirurg. Dupa citeva zile de investigatii femeia a fost operata pentru a doua oara din cauza unei tumori. De data aceasta era vorba despre un alt organ afectat de neoplazie. "In cazul acestei paciente este vorba despre neoplazii multiple. Daca prima a fost cu localizare gastrica, a doua a fost cu o localizare pancreatica. Este vorba despre boli diferite, fara nici o legatura una cu alta. Pacienta este oricum un caz deosebit pentru ca foarte putini pacienti supravietuiesc atit de mult timp dupa un diagnostic de cancer gastric. Operatia de la acea vreme a fost curativa si si-a dovedit eficacitatea. Pacienta a trecut printr-o neoplazie multipla metacrona, adica au trecut ani intregi intre cele doua boli", a declarat prof.dr. Stefan Georgescu, seful Clinicii de Chirurgie II.

Pacienta a trecut cu bine si de a doua operatie, insa va fi nevoita sa continue controalele la oncologie si sa intre intr-un program de radioterapie si chimioterapie. E optimista insa. "M-am gindit mult la sotul meu inainte de operatie, insa i-am transmis ca nu mi-e dor deloc de el acum si ca o sa ne vedem peste 10-15 ani", mai completeaza femeia zimbind.

Cancer de laringe si colon

Cu domnul Vasile reusesc sa ma inteleg destul de greu. Barbatul a fost operat in urma cu citeva saptamini de neoplasm laringial si de atunci vorbeste mult mai greu. E fericit insa pentru ca operatia i-a salvat viata. "Au taiat laringele care avea tumora si daca nu taiau mult eram plecat acum", spune zimbind barbatul de 68 de ani cu o voce ragusita pe care abia o aud. Suferinta lui nu s-a incheiat insa dupa operatia de laringe. In urma cu citeva saptamini barbatul a inceput sa aiba diaree si sa se simta rau. A decis ca este cazul sa vina nou la medic. Un control de rutina le-a aratat medicilor o neoplazie cu localizare colorectala si barbatul a fost operat din nou. "Am scapat si de data asta, iar operatia a mers brici. Suport oricum orice durere, organismul meu este obisnuit. Acum ma simt perfect", mai spune pacientul. L-am gasit pe domnul Vasile exact in ziua in care era externat. Deja planuia sa iasa la plimbare prin oras cu sotia care ii este alaturi de peste 50 de ani. "Imi place la spital, dar sa nu stau mult. Daca esti necajit stai si in spital, ce sa faci?! Cind stau de vorba cu tinerii uit de spital, parca nici n-am fost aici", adauga barbatul. Spre deosebire de doamna Elena, barbatul se incadreaza la neoplazii sincrone. "Ambele tumori de care a suferit pacientul s-au dezvoltat in acelasi timp, pe organe diferite insa. In zona laringelui a fost operat abia in urma cu citeva luni. Urmeaza pentru el terapia adjuvanta, respectiv radioterapie si chimioterapie", a precizat prof.dr. Georgescu.

Medicii despre aparitia celui de-al doilea cancer: "Nu avem o explicatie stiintifica clara"

Cazurile de neoplazii multiple sint rare si medicii din Iasi nu au ocazia sa se intilneasca prea des cu pacienti care sa fi supravietuit unor astfel de diagnostice teribile. "Nu avem statistici foarte clare in acest sens, dar pe baza observatiilor noastre pot spune ca cel mult 2% dintre pacientii care au suferit de neoplasm s-au incadrat la malignitati multiple. Exista o predispozitie mai mare la pacientul care a trecut o data prin acest diagnostic sa faca o alta localizare, insa e dificil de spus de ce apar astfel de cazuri. Nu avem in momentul de fata o explicatie stiintifica clara", a adaugat prof.dr. Georgescu. In acelasi timp, medicii sustin ca de multe ori aceiasi factori de risc care au determinat prima tumora pot face sa apara si a doua, mai ales daca este vorba despre acelasi teritoriu. "De exemplu, fumatul si consumul de alcool pot cauza neoplasm de buza. Acesta poate fi vindecat si nu mai apare alta tumora in acel loc. Totusi, din cauza faptului ca factorii de risc nu dispar, pacientul poate sa aiba un cancer de limba. Pe teritorii cu aceeasi structura actioneaza aceiasi factori de risc si pot aparea cancere concomitente, fara legatura intre ele", a precizat prof.dr. Carmen Vicol, sefa Clinicii de Chirurgie Maxilo-Faciala din Spitalul "Sf. Spiridon". Dupa 40 de ani de fumat, un barbat a fost operat de cancer la buza. Desi s-a vindecat cu greu, el nu a renuntat la viciul sau. A doua vizita la spital a facut-o cind i-a aparut pe fata o tumora imensa. S-a lasat de fumat in seara dinaintea operatiei care l-a lasat mutilat pe viata. "Fiecare pacient e cu particularitatile lui, insa pacientul neoplazic trebuie sa fie si mai atent la stilul sau de viata, alimentatie sau stres. Teoretic, un pacient care a facut iradiere e mai expus in fata unei noi tumori, insa biologia cancerului nu respecta niste reguli stricte. Oncologia nu este matematica din pacate si oricind exista riscul de a aparea o tumora", a declarat un medic oncolog. Medicii mai precizeaza ca riscul de a dezvolta o tumora poate fi influentat atit de mostenirea genetica, cit si de conditiile socio-economice. De asemenea, cu cit creste speranta de viata, cu atit creste si posibilitatea de a aparea mai multe cazuri de acest fel.

Comentarii