Cei mai vechi clopotari ai Europei au venit la Iasi (galerie foto)

joi, 13 noiembrie 2008, 21:26
2 MIN
 Cei mai vechi clopotari ai Europei au venit la Iasi (galerie foto)

Icoanele tesute, clopote de la cei mai vechi farurari din Europa, vin liturgic pur, vestminte si podoabe bisericesti. Pe linga acestea, scaunele arhieresti si iconostasele din lemn ori ouale incondeiate, precum si cele 7 edituri de carte intregesc peisajul Tirgului International de Vesminte, Icoane Carti si Obiecte Bisericesti deschis ieri la Iasi, la Centrul Providenta de linga Fortus.

Chiar de la intrare nu au cum sa nu iti atraga atentia clopotele realizate cu o migala de artist. Aceste clopote sint realizate dupa o tradite de 13 generatii de cea mai veche turnatorie din Europa, infiintata in Germania in 1590 de catre familia Rincker. "Ce s-a schimbat in ziua de azi este sonoritatea. Clopotele din perioada baroca, de pilda, aveau o alta muzicalitate. Trebuie sa existe o armonie cu orga. Noi ne-am adaptat pe masura ce vremea a trecut", a declarat Hanns Martin Rincker, descendentul familiei de clopotari, special venit din Germania pentru acest tirg. In Romania, clopotele realizate in zona Baia Mare, la Satulung, sint acordate direct in Germania. "Un kilogram de clopot costa 73 de lei fara TVA. Accesoriile, adica jugul si limba, pot ajunge la cel putin 1.400 de euro. Putem vinde clopote automatizate", a declarat Radu Blator, proprietarul turnatoriei Blator din Satulung, de asemenea, o afacere de familie care produce cite opt clopote pe saptamina, ornate in general in stil bizantin.

O traditie de peste 100 de ani este si pentru familia Roussos din Grecia in fabricarea unui vin special, pur, fara conservanti sau indulcitori. Ca vin liturgic, imbuteliat, acesta se vinde insa din 1975. "Via este amenajata in trepte pe sol vulcanic. Strugurii culesi sint lasati 20 de zile in bataia soarelui si a vintului, in clima umeda, si abia apoi procesati. Aceasta tehnologie concentreaza aroma si mentine si culoarea. Vinul este foarte dulce si este preferat si de PF Daniel pentru calitatea sa", a declarat reprezentantul firmei Canava Roussos.

Un alt punct de atractie mai deosebit il constituie icoanele fin tesute la Salonic. "Producerea unei icoane dureaza intre 10 si 30 de minute si costa in functie de marime, intre 15 si 80 de lei. Este folosit fir de poliester", mi-a explicat Yfanti Afroditi, o grecoaica studenta in Romania, singura care putea vorbi romaneste cu clientii.

Tirgul de Obiecte Bisericesti este deschis pina pe 15 noiembrie, iar preotii pot gasi vesminte si obiecte pentru toate buzunarele. Au de unde alege. Expozantii sint din Romania, Grecia, Austria, Ucraina si Rusia. Organizatorii se asteapta in acest an la aproximativ 4.000 de vizitatori.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii