CET executa garantii de 16 miliarde puse de furnizori

sâmbătă, 11 noiembrie 2006, 02:22
3 MIN
 CET executa garantii de 16 miliarde puse de furnizori

Dupa doua luni de incertitudini, CET ia prima hotarire in criza carbunilor. Garantia de buna executie a contractului depusa de „Welmark Service LLC“ si „Doriasi“ va fi executata. Sefii societatii de termoficare sustin ca celor doua firme le vor fi imputate si alte pagube. Prin organizarea unei noi licitatii, CET ar putea fi pus in situatia de a cheltui cu 900.000 de dolari mai mult pentru achizitia de carbuni. Acesti bani ar urma sa fie recuperati de la furnizorii care nu si-au onorat contractele. Cei doi furnizori amenintati de CET cu executarea sustin ca este o situatie de criza internationala, care trebuie discutata la nivel de Guvern.
CET ar putea pierde dintr-un foc 1 milion de dolari

Directorul societatii de termoficare sustine ca va demara procedurile pentru executarea garantiei de buna executie a contractului. „Intentionam sa facem acesti pasi pentru ca nu avem nici un semn de la ei ca pot performa contractele. Le vom executa garantia bancara si vom demara procedurile pentru recuperarea daunelor“, a explicat Dorin Ivana, directorul CET. Garantia de buna executie reprezinta 5% din valoarea contractului incheiat de CET cu fiecare furnizor in parte. In conturile bancare stau aproape 600.000 de dolari, in jur de 16 miliarde de lei, la dispozitia CET, suma asupra careia societatea are drept de executie. Diferenta de pret la achizitia carbunilor va aduce insa cheltuieli suplimentare pentru CET. „Aceste diferente, precum si alte daune ce urmeaza a fi stabilite vor veni prin proceduri juridice“, a adaugat Ivana. Concret, societatea de termoficare a achizitionat in vara carbune la 76 de dolari pe tona, iar in urma cu doua saptamini, la licitatia de urgenta, a negociat un pret de 86,2 dolari pe tona. CET se pregateste pentru o noua licitatie pentru achizitia a inca 150.000 de tone de carbune. Daca pretul va ramine acelasi ca in urma cu doua saptamini, va rezulta o cheltuiala suplimentara de aproximativ 1,5 milioane de dolari. Daca scadem garantiile, ramine o gaura de 900.000 de dolari, adica in jur de 25 de miliarde de lei.
Furnizorii: „Este o situatie de criza internationala“

Reprezentantii celor doua firme luate in vizor de CET pentru executarea garantiei sustin ca autoritatile ruse au pus interdictie la vagoane pentru transportul international. „Am fost in aceasta saptamina in Rusia, insa nu ne pun vagoane la dispozitie. Carbunele este platit si este in depozitele minei. Minele de la care ne aprovizionam au si ele vagoane proprii sau inchiriate, dar au primit si ele ordin de interdictie pentru transport extern“, a explicat Ion Draniceru, administratorul „Doriasi“. Acesta sustine ca interdictia la vagoane vizeaza si Republica Moldova si Ucraina si ca va fi ridicata cel mai devreme in decembrie si ca in aceasta luna nu va pleca nici un vagon cu carbuni catre Romania. „Dumnealor pot sa treaca la executarea garantiei, insa acest lucru nu schimba cu nimic situatia. Rezolvarea nu este la nivelul amenintarilor cu executarea, ci la nivel guvernamental, pentru ca este o situatie de criza internationala“, a opinat Draniceru.
Din cei trei furnizori care au cistigat licitatia din vara pentru furnizarea de carbune, doar „Global International 2000“ Bucuresti pare ca va putea onora contractul. Reprezentantii CET sustin ca au primit de la minele din Rusia confirmarea ca firma bucuresteana va aduce 15.000 de tone in aceasta luna si 14.000 de tone luna viitoare. „Miercuri am inceput incarcarea in vagoane, iar luni vom primi o situatie cu cite vagoane au fost incarcate si cite au plecat deja catre Iasi“, a precizat Boris Golovin, presedintele societatii bucurestene, care a contractat furnizarea a 75.000 de tone de huila. Societatea de termoficare mai asteapta pina pe data de 10 decembrie, alte 15.000 de tone de huila de la firma „Labra Soft“ Oradea, care a cistigat licitatia de urgenta organizata prin Bursa Romana de Marfuri. Alte 60.000 de tone de la aceeasi firma ar urma sa ajunga la Iasi pina la sfirsitul anului. In aceasta iarna, CET are nevoie de 225.000 de tone de huila, iar pentru diferenta de cantitate se pregateste o noua licitatie.

Comentarii