Comerciantii de la Sarbatorile Iasului se pling ca vinzarile merg foarte rau

duminică, 11 octombrie 2009, 22:28
5 MIN
 Comerciantii de la Sarbatorile Iasului se pling ca vinzarile merg foarte rau

Ca in fiecare an, esplanada Halei Centrale s-a umplut de gratarele cu fripturi, stropite cu vin servit in pahare de plastic. Muzica de toate soiurile, porumbul fiert sau vata de zahar completeaza tabloul. Pe strada Palat, zeci de corturi adapostesc comercianti veniti din diferite colturi ale tarii, disperati ca anul acesta le merge foarte prost. Pe Splai Bahlui s-a ridicat un adevarat parc de distractii, iar in fata Palatului gasesti artizani care isi expun mindri marfa. In acelasi timp, in spatele Mitropoliei miroase a busuioc pentru ca mii de pelerini stau la cozi interminabile pentru a atinge mostele Sfintei Paraschiva.

Mii de ieseni s-au perindat ieri prin centrul orasului. Vremea frumoasa i-a scos din case pe cei care viziteaza aceasta zona doar de citeva ori pe an. Distractia pregatita pentru ei de Primarie incepe chiar din Podu Ros, de pe Splai Bahlui, unde copiii se pot da in diferite masinarii care alcatuiesc un parc de distractii. Cum urci spre Palat, apar corturile comerciantilor care iti propun atit lucruri utile, de la cergi si papuci de casa pentru iarna, pina la fel de fel de chinezarii dubioase.

Desi aduc aceleasi produse anual, comercinatii declara ca le merge foarte prost. "Jos palaria cit de slab ne-a mers. Dar iesenii asa sint. In primele zile inspecteaza piata, iar apoi cumpara. Sper sa fie la fel si anul acesta. Am lasat si preturile foarte mult. Eu le iau scump si le vind ieftin", a declarat Levente Sandor, convins ca nici un alt comercinat nu va declara ca le este bine. El a investit in cele trei corturi deschise peste 1200 de lei pentru fiecare. Spera sa isi scoata cheltuielile si macar un pic in plus.

Si Florin Danaila, care comercializeaza, este nemultumit. Se gindea ieri chiar sa isi ia lucrurile si sa plece. "Merge foarte prost fata de alte tirguri. Prefer sa plec la Tirgu Mures, unde mai este unul", a spus el.

In schimb, citeva pensionare din Vladeni, judetul Vaslui, care au stat pina  ieri linga Palat cu stergare si ilice din lina au declarat zimbind ca nu au de ce sa se plinga. "A mers bine. Am vindut. Dar mai bine a mers anul trecut", a exclamat multumita una dintre ele. Aici s-a deschis un tirg al mestesugarilor autentici.

"M-am obisnuit cu tiganeala asta anuala de la Hala"

Cum treci de Palat, pe linga Moldova Mall, incep sa se simta aromele de frigarui. In dreptul Restaurantului Dunarea, manelele si muzica populara se aud foarte bine. Acest moment al anului este pentru cei care locuiesc in zona un cosmar din care isi doresc sa se trezeasca cit mai repede. "M-am obisnuit cu tiganeala asta anuala. Ce pot sa fac eu? Primaria a promis ca nu va mai face aici nimic dar, dupa cum vedeti, mici si vin, betivani, manele", a declarat Mihai Chisca, un pensioar care privea detasat ingramadeala de pe esplada Halei Centrale.

Aici are loc Festivalul Vinului, iar ieri dupa-amiaza lumea mai ca s-a calcat in picioare pentru un loc la mese, pentru a servi un pahar de vin, care costa intre 2,5 lei si 4 lei, o tuica de prune cu 6 lei sau o portie de ceafa la 6 lei, niste cartofi prajiti, care costa 3-4 lei portia, si frigaruie la 6 lei. Muzica populara se auzea din mai toate colturile halei, pe diferite tonalitati si ritmuri. Mirosul de vin se imbina perfect cu cel de gratar. De sus din Hala poti vedea nori de fum ridicindu-se catre cer. Fumul nu ocoleste cojoacele, hainele din piele, caciulile de blana expuse in cele peste 30 de corturi deschise in spatele halei. O haina de blana costa anul acesta intre 1500 si 4000 de lei, iar preturile la gecile de piele variaza intre 330 si 450 de lei.

Calea sfintilor

In timp ce la Hala se petrecea cu fripturi si vin, moastele Sfintei au fost scoase din biserica in jurul orei 19.30. Pelerinii au format un culoar pe strada Stefan cel Mare si au insotit moastele pina la Biserica Sf Nicolae Domnesc, unde moastele au fost asezate alaturi de cele ale Sfintului Ierarh Vasile cel Mare ce au fost aduse de la Manastirea Trei Ierarhi. Aici au salasluit timp de 246 de ani si moastele Cuvioasei pina au fost stramutate la Catedrala Mitropolitana. Pelerinii au asistat apoi la slujba de priveghere la Catedrala Mitropolitana.

–––-

A facut infarct la coada la moaste

Oboseala si frigul si-au spus cuvintul in cazul mai multor pelerini la moastele Sfintei Parascheva. Astfel, zece persoane venite din alte judete pentru Sarbatoarea Sfintei Parascheva la Iasi si-au incheiat pelerinajul pe patul de spital.

Un barbat de 45 de ani a facut infarct in timp ce statea la rind pentru a se inchina la moaste. "Pacientul a ajuns la spital in urma unui infarct. Se stia cu probleme cardiace si mai facuse un infarct in urma cu ceva timp. A primit ingrijirile medicale necesare si starea sa de sanatate s-a stabilizat", a declarat conf.dr. Diana Cimpoesu, medic-sef UPU-SMURD. Barbatul a ramas internat in Clinica de Cardiologie a Spitalului "Sf. Spiridon".

Si la Spitalul de Urgente "Sf. Ioan" au ajuns mai multi pelerini, atit barbati, cit si femei, veniti la Iasi din alte judete ale Moldovei si afectati de oboseala drumului, statul la rind si alimentatia necorespunzatoare.

"Toti pacientii au fost evaluati clinic, imagistic si biologic si au beneficiat de asistenta medicala de urgenta. Starile lipotimice, patologia cardiaca si digestiva au fost principalele motive pentru care acesti pacienti s-au prezentat la spital, urmate de patologia traumatica", a precizat dr. Tudor Ciuhodaru, medicul coordonator al Unitatii de Primire Urgente a spitalului. O parte din pelerini s-au intors la rind la moaste dupa ce si-au revenit.

–––-

Se monteaza scena concertului

Sarbatorile Iasului vor intra astazi in cea de-a zecea zi. Evenimentele se intind pe durata a doua saptamini, intre 3 si 18 octombrie. Oficialii Primariei au anuntat ca organizarea manifestarilor nu a dat pina acum batai de cap, evenimentele desfasurindu-se fara probleme.

Reprezentantii municipalitatii au precizat ca astazi este foarte probabil sa fie terminate lucrarile de montare a scenei din fata Palatului Culturii. "Duminica a inceput montarea scenei de la Palat. Cel mai probabil, lucrarea va dura cam o zi si se va incheia in seara de 12 spre 13 octombrie. Imediat dupa aceasta urmeaza sa inceapa si probele de sunet", a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.

Centrul de Informare Turistica din Piata Unirii va gazdui astazi un concurs de recunoastere a unor monumente istorice din Iasi pe baza de fotografii intitulat "(Re)cunoaste Iasul", durata concursului fiind de 7 ore, iar startul acestuia dindu-se la ora 9.00.

De dimineata, de la ora 8.00, pina la amiaza, pelerinii vor putea participa la slujbele religioase de la Catedrala Metropolitana, vizitatorii fiind asteptati la Tirgul de Mesteri si Mestesuguri Populare de pe strada Lapusneanu de dimineata pina seara.

Festivalul Vinului va continua pe durata intregii zile pe esplanada Halei Centrale. Sarbatorile Iasului vor ajunge si in cartiere, in Piata Voievozilor, din cartierul Alexandru cel Bun, fiind programat un concert intre orele 19.00 si 22.00 la care vor participa Crush&Alexandra si Blaxy Girls.

Comentarii