„Cooperativa” a functionat

Subtitlu

joi, 31 iulie 2008, 00:57
4 MIN
 „Cooperativa” a functionat

"S-au unit impotriva noastra". Acestea au fost primele cuvinte rostite ieri de presedintele Consiliului Judetean (CJ), Constantin Simirad, dupa sedinta de la Piatra Neamt. In cadrul acestei intilniri, reprezentantii consiliilor judetene si primarii municipiilor si oraselor din Moldova au decis impartirea ultimelor fonduri alocate prin Programul Operational Regional (POR) pentru reabilitarea retelei de drumuri judetene si strazi urbane.

Inca de saptamina trecuta se vehicula faptul ca ceilalti reprezentanti ai judetelor din Regiunea Nord-Est ar putea sa voteze impotriva proiectelor Iasului. Motivul? Autoritatile judetene din Iasi au primit deja finantare pentru trei proiecte de interes regional evaluate la 57 de milioane de euro.

Practic, ieri s-a stabilit ce judete vor beneficia pina in 2013 de fondurile nerambursabile disponibile pe axa 2.1 privind modernizarea infrastructurii judetene si urbane, iar lupta a fost crincena. Surse apropiate celor care au decis ieri unde vor ajunge banii europeni au precizat ca municipiul Iasi, care a intrat in analiza cu doua proiecte evaluate la 24 de milioane de euro, nu va primi nici un sfant pe aceasta axa de finantare a POR. In schimb, judetul Suceava, care avea proiecte depuse dupa cele ale Iasului, a primit finantari pe motiv ca proiectele erau de "interes regional".

Se pare ca regula de aur in impartirea fondurilor europene este tacerea. Practic, toti cei 24 de membri ai Comitetului Regional de Evaluare Strategica si Corelare (CRESC) nu au voie sa anunte cine a primit bani europeni pentru derularea unor proiecte de interes regional in Regiunea Nord-Est. Asta pina la emiterea comunicatului oficial al forului. "Nu pot da nici o informatie pentru ca am semnat o declaratie de confidentialitate, iar cinci zile nu am voie sa spun nimic legat de deciziile luate. Orice declaratie poate duce chiar la anularea proiectelor", a precizat viceprimarul Romeo Olteanu, cel care a reprezentat municipalitatea ieseana la CRESC.

Se pare totusi ca municipiul Iasi nu va primi nici un euro pentru derularea proiectelor depuse spre analiza evaluate la 24 de milioane de euro. Cele doua documentatii vizau dezvoltarea axei de transport est-vest in municipiu si a retelei rutiere in zona istorica a Iasului. Practic, decizia de ieri din CRESC vine sa confirme zvonurile din ultima perioada cum ca Iasul nu va mai primi finantare europeana pe axa 2.1.

Lupta pentru 90 de milioane de euro a fost crincena

Presedintele CJ a sustinut inca de saptamina trecuta ca ceilalti sefi ai judetelor din Moldova doresc o impartire echitabila a fondurilor europene alocate prin POR, chiar daca principiul Uniunii Europene este altul. Pina acum s-au directionat, dupa principiul "primul venit, primul servit", catre trei autoritati solicitante din Iasi, Botosani si Suceava in jur de 50 de milioane de euro nerambursabili din cei 143 disponibili. Astfel, batalia pentru fondurile ramase pe aceasta axa a POR a fost foarte strinsa in cadrul sedintei CRESC de ieri.

Pe ordinea de zi a intilnirii erau programate 26 de proiecte evaluate in total la 240 de milioane de euro, din care aproximativ 160 de milioane de lei ar fi trebuit sa reprezinte finantare nerambursabila. Practic, autoritatile din Bacau, Botosani, Suceava, Vaslui, Iasi si Neamt s-au batut pe cele 90 de milioane de euro ramase disponibile din cele 143 alocate, cu proiecte care insumeaza aproape de doua ori mai mult.

"Toate proiectele au ramas pe lista, dar s-a facut o alta ierarhizare in functie de evaluarea strategica a fiecarui membru CRESC. O sa fie bani pentru toate, dar in timp", a spus seful CJ Iasi.

Reprezentantii municipalitatii au anuntat in mai multe rinduri ca, in conditiile in care nu vor prinde finantare pe aceasta axa, vor depune proiectele pe axa 1, privind dezvoltarea urbana. Aici, banii europeni sint exclusiv destinati dezvoltarii oraselor si sint disponibile in jur de 230 de milioane de euro. Deocamdata nu se pot depune proiecte pe aceasta linie de finantare.

"Proiectele se pot depune pe axa 1 a POR, unde avem sanse sa prindem fonduri europene considerabile, mai ales ca Iasul a fost desemnat pol de crestere in Regiunea Nord-Est", a spus Cosmin Coman, director executiv in cadrul Primariei.

Ce proiecte pot fi finantate prin axele 1 si 2?

Fondurile Uniunii Europene sint alocate regiunilor defavorizate prin intermediul programelor de dezvoltare. Unul dintre acestea este si Programul Operational Regional (POR), care se imparte in sase axe prioritate care privesc dezvolatarea mai multor sectoare. Prima axa a POR vizeaza sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor.

Autoritatile locale din mediul urban pot depune diverse proiecte care au ca obiectiv dezvoltarea urbana, iar in functie de impactul asupra comunitatii, documentatia este aprobata sau respinsa.

Pe prima axa a POR sint disponibile aproximativ 227 milioane de euro, dar inca nu se pot depune documentatii pentru atragerea de fonduri. Cea de-a doua axa din cadrul POR, axa 2, vizeaza imbunatatirea infrastructurii de transport regional si local.

Autoritatile, in special cele judetene, pot accesa fonduri pe aceasta axa prioritara pentru modernizarea drumurilor. Pentru infrastructura de transport sint disponibile 143 de milioane de euro. Celelalte patru axe ale POR privesc dezvoltarea mediului de afaceri regional si local, promovarea turismului, imbunatatirea infrastructurii sociale, dar si partea de asistenta tehnica.

Comentarii