Copiii ieseni cu patru parinti

Subtitlu

miercuri, 15 decembrie 2010, 21:46
7 MIN
 Copiii ieseni cu patru parinti

Arata ca niste copii obisnuiti, veseli intr-un moment, plingaciosi in urmatoarea clipa, jucausi si energici. Ceea ce nu se vede insa la prima vedere e faptul ca intr-un an sau doi acesti copii au trait mai multe decit unii dintre adulti. Abandonati de propriile familii, plimbati prin centre de plasament sau pe la asistenti maternali, acesti copii au avut totusi sansa de a se mai naste o data. Copii nascuti din inima li se spune.

Copiii adoptati la Iasi au doua zile de nastere pe an: a doua fiind ziua in care au fost luati acasa de noua familie. In acest an, 25 de copii au avut norocul de a-si gasi o familie. In 2009 fusesera finalizate procedurile de adoptie in cazul a 26 de copii.

Desi sint inca multe familii pe lista de asteptare in vederea unei adoptii, reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi spun ca cele mai multe probleme sint atunci cind copilul trebuie declarat adoptabil. Procedura este ingreunata din cauza ca de multe ori parintii naturali nu sint in tara pentru a-si da acordul in acest sens.

"Cind l-am vazut, le-am spus ca nu plec fara el"

Un galacios grup de copii se zbenguie la serbarea organizata special pentru copiii adoptati si familiile lor. Este Ziua Adoptiei si toti au fost chemati la serbare.

George

George, de exemplu, este Superman deja, chiar daca are numai trei ani si zece luni. Nu poate sta o clipa si alearga permanent, antrenind si restul copiilor aflati pe linga el. George a venit cu ambii parinti la serbare si isi trage mereu mama de mina sa se joace si ea. Si mama, si tatal sint in virsta de 35 de ani si mult timp au incercat sa aiba un copil pe cale naturala. Nu s-a putut insa, si au ajuns la concluzia ca adoptia este cea mai potrivita solutie.

Desi specificasera in cererea de adoptie ca si-au dorit un copil cu virsta de pina la un an, in momentul in care au fost chemati sa vada un baietel de un an si sapte luni, au venit la DGASPC. "Cind mi-au zis de el, mi se parea ca este prea mare. Am venit totusi, si, cind l-am vazut pe George, le-am spus ca nu mai plec de acolo fara el", a spus Sabina Chelea, mama adoptiva.

Cei doi soti au mai vrut sa adopte un copil in urma cu sase ani, insa, cind au vazut lista de acte care le trebuia, au renuntat. Abia in urma cu doi ani au luat-o de la capat si l-au intilnit asa pe George. "Am uitat de birocratie cind mi-am luat copilul acasa. Acum nu mi se mai pare asa de greu. Foarte greu e totusi sa astepti. Sunam mereu sa intreb pe ce loc mai sintem pe lista de asteptare. Dupa aceea, cind ne-au sunat sa venim sa-l vedem, iar am avut o mie de intrebari: cum e, e gras, e slab, e sanatos, ce ochi are etc?", a mai spus Sabina.

Copilul a ramas in familia adoptatoare pina s-a clarificat situatia lui juridica. Mama lui naturala mai avea trei copii, doi dintre ei fiind adoptati de o familie din Franta. George a stat o perioada la nasa lui de botez, pentru ca nu era recunoscut de catre tata. Nasa lui n-a indeplinit insa conditiile pentru a-l adopta.

George stie deja ca este adoptat, insa le zice mama si tata celor doi tineri care l-au primit in casa lor. "Mai bine sa stie de la mine decit sa-i spuna altcineva. I-am explicat ca a fost in burtica la altcineva, m-a ajutat in explicatii faptul ca o vazuse pe cumnata mea insarcinata. I-am explicat ca cealalta mamica nu l-a putut tine pentru ca nu avea bani si de asta l-am luat noi. Desi noi nu am dat niciodata vina pe nimeni, George ne-a spus atunci ca el o iarta pe cealalta mamica", a mai spus Sabina.

Tinerii parinti sint convinsi ca George nu se va simti niciodata discriminat de faptul ca este adoptat. "Voi incerca sa-i spun ca e un copil deosebit datorita faptului ca e adoptat. Desi exista o anumita frica de ce ar fi putut mosteni din familia naturala, noi credem ca cel putin 80% din ceea ce devine copilul adoptat este datorat educatiei", a adaugat tinara mama.

Sotii Sirbu au ramas fara copil cind veneau de la mare, din concediu

Daria

Daria avea trei saptamini cind a fost adoptata de Iuliana si Vasile Sirbu si, de cinci ani, este copilul lor. Adoptia s-a petrecut la sase ani de la tragedia in care singurul copil al celor doi si-a pierdut viata. Fetita lor de 12 ani a murit intr-un accident rutier cind se intorcea din vacanta petrecuta la mare. Cei doi soti s-au inscris apoi pentru adoptie, fara sa specifice ce fel de copil vor. Intimplarea a facut sa primeasca o fetita care le-a umplut viata de bucurie si care i-a ajutat chiar sa-si revigoreze relatia de familie. "I-am spus Dariei ca este adoptata, insa nu a inteles inca prea multe. E rasfatata familiei", a spus Iuliana.

Cind Daria avea un an, cei doi soti au depus dosar din nou, incercind sa adopte si un baietel. Abia dupa trei ani a intrat in familie si Cristian, care are acum un an si zece luni. "Daria este un pic geloasa pentru ca baietelul e mai bolnavior si ii acordam mai multa atentie, insa cei doi copii se iubesc foarte mult. E bucurie si e frumos la noi in casa… Viata fara copii nu are nici o valoare. Datorita copiilor redescopar in fiecare zi partile bune din sotul meu. Viata noastra s-a schimbat in bine", a mai spus femeia.

A adoptat, apoi, la 38 de ani, a ramas insarcinata

Malina

Tot de pe vremea cind era un bebelus a ajuns intr-o familie adoptiva si Malina, care acum are aproape sase ani. Parintii sai adoptivi incercasera timp de mai bine de cinci ani sa aiba un copil, au facut chiar tratamente costisitoare si inseminari artificiale, insa nimic nu a functionat. Cei doi tineri au renuntat la incercari si au ales sa adopte un copil. Au cunoscut-o pe Malina cind ea avea zece zile, si n-au mai putut renunta la ea.

In urma cu un an cei doi au vrut sa adopte din nou un copil, insa inainte de a inainta actele au aflat ca femeia este insarcinata. "Aveam 38 de ani si nimeni nu s-a asteptat sa ramin insarcinata, mai ales dupa cite incercari au mai fost in trecut. Initial am crezut ca de fapt am intrat la menopauza din cauza atitor tratamente. Avusesem si gripa AH1N1 si eu, si fetita, insa trecusem cu bine peste acea perioada. Dupa 12 ani de casatorie e un lucru extraordinar ca am putut ramine insarcinata", a povestit femeia.

Ea a nascut in urma cu patru luni tot o fetita, care a intregit familia si pe care toata lumea o iubeste. Cei doi soti au renuntat insa la a doua adoptie.

Povestea Sofiei

Sofia

Sofia avea 17 zile in momentul in care a intrat in sistemul de asistenta maternala. Mama ei naturala mai avea inca sapte copii, si toti erau in sistemul de protectie intr-un fel sau altul. Unii fusesera adoptati de diverse familii, altii erau in centre de plasament.

Sofia a fost luata in asistenta maternala de Paulina Postelnicu, din Dobrovat. Desi avea doua fete ale ei, Paulina a vrut sa ajute si bebelusul care nu avusese noroc de o familie normala. In timp ce micuta era ingrijita la Dobrovat reprezentantii DGASPC incepusera deja procedurile pentru a o declara copil adoptabil. Cind acestea s-au incheiat, Paulina a fost anuntata ca Sofia va merge in adoptie la prima familie care isi va arata interesul. Desi la acel moment femeia era singura, nu a vrut sa renunte la copilul pe care il crescuse din fasa.

"Pe copilul asta numai nu l-am nascut eu, in rest toate au fost cu mine: primul dinte, primul pas, primul gingurit si primul cuvint. Nu puteam renunta la ea. Mi-am intrebat fetele daca vor sa o adopt, pentru ca fara aprobarea lor n-as fi facut asta. N-au fost deloc probleme, pentru ca oricum ele ar fi facut orice numai sa nu plece Sofia. E un copil vesel, care ii cucereste pe toti", povesteste Paulina, in timp ce-si urmareste atenta copilul jucindu-se cu altii, intruniti cu ocazia Ziua Adoptiei. Cu totii sint atit de fericiti incit cu greu iti vine sa crezi ce drame ascund unii dintre ei, in familiile din care vin. 

Pe lista de asteptare mai sint 40 de familii

In prezent, in sistemul de protectie sociala iesean mai sint 14 copii declarati adoptabili. Sansele ca acestia sa fie adoptati sint insa mici, din cauza faptului ca sint fie de virsta mare, fie cu probleme de sanatate sau de etnie roma.

"Pentru ca un copil sa fie declarat adoptabil e nevoie de acordul parintilor naturali. Avem mari probleme din aceasta cauza, pentru ca foarte multi nu pot fi gasiti, mai ales cei plecati in strainatate. Acum avem 40 de familii pe lista celor care asteapta sa ia un copil in adoptie", a declarat Simona Budai, sefa Serviciului de Adoptii din cadrul DGASPC.

Daca in 2009 au fost plasati in familii adoptatoare 41 de copii, pentru 26 dintre ei procedura de adoptie fiind finalizata in acelasi an, in 2010 numarul acestora a scazut la 26 de copii, pentru 25 dintre ei procedura de adoptie fiind incheiata definitiv.

Comentarii