Doamna „Faliment”

Subtitlu

duminică, 25 aprilie 2010, 19:49
7 MIN
 Doamna „Faliment”

Firma de constructii a Consiliului Judetean, altadata izvor de bani, este cu un picior in groapa. Mai multi creditori cer intrarea in insolventa a SC Lucrari Drumuri si Poduri SA (LDP) din cauza datoriilor neplatite.

La nivelul lunii februarie 2010, datoriile fata de furnizori au ajuns la 4,88 milioane de lei, la care se adauga datoriile la Fisc, de 370.000 de lei. Chiar directorul LDP, Georgeta Gilca (foto), spune ca incasarile asteptate ca certe pentru perioada imediat urmatoare se ridica la doar 10% din datorii.

Consilierii judeteni, dar si fostul director Liviu Tomulesei cred ca activitatea firmei merge pe o schema clasica de falimentare voita.

"Asta este o reteta de faliment"

Relatia LDP cu furnizorii a devenit una critica. La nivelul lunii februarie, 111 firme asteptau sa primeasca in total 4,88 milioane lei de la LDP. Aceasta dupa ce in urma cu un an datoriile catre furnizori se ridicau la doar 500.000 lei.

Practic societatea este in pragul falimentului, avind mai multe procese in care creditorii au cerut intrarea in insolventa pentru recuperarea datoriilor. "Sint cel putin doua procese de acest fel, cu SC Quantum (n.r. pentru o datorie de 77.000 de lei) si SC Loial Impex SRL (n.r. pentru o datorie de 122.500 de lei)", sustin angajatii LDP.

Potrivit fostului director, suma datorata de LDP furnizorilor este insa mai mare, la suma mentionata adaugindu-se si penalizari de intirziere. "Cit eu am fost director am reusit sa scot firma din groapa si sa o aduc pe profit. Ce face ea acum este o crima. Eu mai bine imi taiam o mina decit sa o aduc in faliment. Asta este o reteta de faliment, altfel cum se explica de ce lucrarile pe care le facem sint mai scumpe ca ofertele cu care s-a mers", sustine Liviu Tomulesei, actual director tehnic la LDP.

O mostra de randament poate fi data de modul in care s-a lucrat la deszapezirea din aceasta iarna. Desi primea 7 lei pe ora pentru un utilaj iesit la strada, LDP a inchiriat doua utilaje de la SC Quantum cu o suma cu aproape 50% mai mare, adica 10 lei pe ora. "Ce puteam sa fac daca utilajele pe care le-a luat Tomulesei s-au stricat si acum stam si ne uitam la ele? Trebuia sa luam masini sa deszapezim", a precizat Georgeta Gilca.

Potrivit acesteia insa, sumele pe care SC LDP le are de incasat sint aproape identice cu datoriile pe care le are firma. In lista incasarilor, grosul il reprezinta sumele ce ar trebui sa vina de la Ministerul Dezvoltarii, din lucrarile pe credite de angajament. "Sintem prima societate de pe judet la banii pe care ii asteptam de la Minister. Avem de luat aproape 2,5 milioane de lei", a precizat Gilca.

Potrivit contabilului LDP, Ministerul a virat catre CJ abia 542.500 lei din suma, aceasta urmind a fi incasata pe 26 aprilie. Din datoriile consiliilor locale ale comunelor la care a mai efectuat lucrari, LDP ar mai avea de incasat circa 130.000 de lei. La aceste sume s-ar adauga 216.000 de lei pe deszapezire, 435.000 de lei de la municipiul Consiliul Local Pascani, precum si 420.000 de lei de la unele firme. In plus, LDP mai are inca 670.000 de lei blocati ca garantii de buna executie. Totodata, chiar daca toti debitorii LDP si-ar plati datoriile astazi, LDP tot ar ramine cu datorii catre furnizori de aproape un milion de lei.

Nu sint bani pentru somaj tehnic

Situatia angajatilor LDP este, de asemena, una incerta, acestia fiind cu rindul trimisi in concedii fara plata. Saptamina trecuta, 72 din cei 184 de angajati permanenti erau in concedii fara plata. "Ni s-a spus ca daca venim la serviciu oricum nu are bani sa ne plateasca. In mod normal ar fi trebuit sa intram in somaj tehnic cu 75% din salariu", a precizat un angajat al LDP.

Desi salariatii LDP sustin ca Georgeta Gilca le-a impus concediile fara plata, reprezentantii Inspectoratul Teritorial de Munca spun ca aceasta era doar o optiune pe care o firma cu probleme financiare o poate lua. "In situatia in care un angajator cum este LDP nu are lucrari si nu poate asigura plata salariilor, poate opta pentru una din doua formule. In ianuarie s-a dat o ordonanta care permite firmelor sa plateasca 75% din salariu, pe o perioada de trei luni, fiind scutite de plata taxelor aferente. Agentii economici pot discuta cu angajatii si varianta concediului fara plata. Nu stiu ce negocieri au avut, dar daca salariatii au semnat intrarea in concediu, atunci este in regula", a declarat IulianTaraboanta, seful ITM.

Gilca a explicat faptul ca angajatii au fost trimisi in concediu fara plata prin faptul ca societatea nu isi permitea sa le plateasca nici macar 75% din salariu.

Acuze de promovari pe ochi frumosi

Ca director, Georgeta Gilca a reusit sa faca si afaceri cu firma pe care o conducea. Angajatii o acuza ca ar fi vindut catre LDP, prin intermediul altei societati, mobilier de 5.000 lei, provenind de la o firma pe care o detinea in nume propriu. Intrebata de aceasta chestiune, Georgeta Gilca a declarat sec: "Le-am donat". Ulterior aceasta si-a nuantat declaratia. „Cind le-am adus, le-am dat un pret de inventar. Apoi oricum nu sint achitate. Au fost facturi in rosu care s-au anulat", a declarat Gilca.

Pe linga situatia generala proasta a firmei, angajatii LDP sustin ca Georgeta Gilca a facut curatenie in rindul fostilor angajati, fortindu-i sa plece, pentru a-si aduce "oameni de incredere".

De la venirea Georgetei Gilca in functia de director, la LDP au ajuns fiul lui Vasile Murgoci, fostul sef al Serviciului Public de Administrare a Drumurilor Judetene, dar si fiul lui Ilie Cojocaru, fostul sef al Serviciului Administrativ din CJ, a carui plecare de la LDP coincide cu schimbarea din functie a tatalui sau. "Murgoci Adrian este si acum economist la LDP. Daniel Cojocaru a fost si el angajat tehnician IT, dar a a plecat dupa ce tatal sau au fost retrogradat din functia pe care o avea la CJ", a precizat un angajat al LDP.

La venirea in functie, Gilca a mai infiintat un post de economist la serviciul de productie, cel angajat, Bogdan Ropota, fiind promovat contabil-sef dupa demisia fostei contabile, Elena Ghiraga. "Contabila a fost fortata sa isi dea demisia ca sa i se faca loc lui Ropota", a declarat o sursa din cadrul LDP.

Potrivit directoarei, toate angajarile, inclusiv cea a Getei Matei, sora directorului adjunct de la Fisc, Viorel Ungureanu, s-au facut prin concurs, scopul angajarilor fiind punerea in ordine a dosarelor lasate vraiste de fostii angajati. "La un control nu ai ce arata. Din dosare zboara foile", spune Geta Matei.

Potrivit acesteia, inregistrarile din contabilitatea LDP se faceau in trecut "pe baza de biletele de la sefi, nu pe facturi cu documente in spate". De Craciun, angajatii au primit ca prima tichete de masa. Daca angajatii simpli au primit cite 30 de tichete, contabilul-sef a primit 168. "Eu care am muncit un an am primit 30 de bonuri. Geta Matei, care a fost in firma doua luni, a luat tot 30 de bonuri. Ropota a primit 168, inginerul Ovidiu Dragoman a luat tot 168. Si sotia lui, Rozica Dragoman, a luat tot 168", s-a plins un angajat LDP.

Se cere mila CJ

Situatia in care se zbate LDP a ajuns si la cunostinta CJ, comisiile reunite analizind cu scandal solicitarea de reesalonare a unor datorii de 226.000 de lei pe care LDP trebuie sa le plateasca pe post de dividende pe anul 2008.

"Pot spune ca LDP este din nou aproape de faliment. S-au facut eforturi intense in ultimii ani pentru ca aceasta societate sa devina profitabila, lucru care nu s-a reusit. O societate cu cifra de afaceri de sute de miliarde a ajuns sa ceara clementa pentru doua miliarde. Nu stiu de ce se fac acum eforturi pentru a o ingloda din nou in datorii", a declarat Cristian Stanciu, consilier judetean al PSD.

Presedintele CJ, Constantin Simirad, sustine ca nu este in tema cu situatia firmei condusa de cea pe care el insusi a promovat-o ca director la SC LDP. Intrebat de datoriile LDP, concediile fara plata sau de angajarile reclamate de angajatii mai vechi ai LDP ca fiind "clientelare", presedintele CJ a raspuns "Nu stiu nimic despre asa ceva". "Trebuia sa pun pe cineva acolo. Ea venise ca auditor la CJ. Daca nu merge, o schimbam. Trebuie sa trimit corpul de audit sa faca o ancheta", a declarat presedintele CJ, Constantin Simirad.

Georgeta Galca a fost de multi ani o protejata a lui Simirad, inca de pe vremea cind acesta era primar. Pe atunci, Galca a fost sefa Termo Service, societate a Primariei, de unde a trebuit sa plece cu un dosar penal, in urma unui imens scandal public legat de lipsuri in gestiune.

–––

SC LDP, profitabila pina in 2008

In ultimii patru ani LDP fost o firma profitabila, incheind activitatea pe plus. Din 2005 pina in 2008 cifra de afaceri a crescut de aproape doua ori. Astfel, de-a lungul celor patru ani, cifra de afaceri a LDP a crescut de la 8,7 milioane de lei in 2005 sau 7,5 milioane de lei in 2006 la 16,4 milioane lei, respectiv 16,9 milioane de lei in 2007 si 2008.

In ceea ce priveste profitul inregistrat de societatea de constructii a CJ, aceasta a oscilat. In 2006 profitul a fost de 250.000 de lei, iar in 2008 de 312.000 de lei. LDP a mers mai bine in 2005, cind a incheiat anul cu un profit de 778.000 de lei, in 2007 acesta ridicindu-se la 870.000 de lei.

Activitatea LDP a mers pe profit in ultimii patru ani, in conditiile in care numarul de angajati s-a redus cu un sfert din 2005 pina in 2008, adica de la 207 la 155 de salariati.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii