Dosar fierbinte pe masa prefectului

luni, 26 iulie 2010, 22:26
5 MIN
 Dosar fierbinte pe masa prefectului

Doua dosare grele de fond funciar se dezbat astazi la Prefectura. Oficialii judeteni intentioneaza sa puna in aplicare o hotarire a Curtii Europene a Drepturilor Omului data in cazul Forna. Comisia Judeteana de Fond Funciar a fost somata sa trimita pina la sfirsitul lunii un raspuns agentului guvernamental pentru relatia cu CEDO referitor la solutia gasita pentru rezolvarea cazului. Pina la mijlocul lunii septembrie, solutia ar trebui sa fie si pusa in practica, in caz contrar statul riscind o amenda de 600.000 de euro. Aplicarea unei sentinte a CEDO nu ar trebui sa ridice probleme, insa Prefectura se scalda in ape tulburi. Terenul pe care CJFF il cere pentru a fi pus la dispozitie pentru improprietarirea Dorinei Forna se suprapune pe o suprafata deja validata unei alte persoane, Stefan Sculy Logotheti. Prefectura vrea acum sa-l scoata din joc pe Logotheti, pentru a o improprietari pe Forna. Miscarea ridica insa numeroase semne de intrebare, Forna urmind practic sa primeasca un teren pentru care exista un proces in curs.

5 ha cu doi proprietari

Potrivit oficialilor Prefecturii, complicatiile din dosar sint produse de mutarea terenurilor de pe coclaurii judetului pe coastele din jurul Iasului. Astfel, dreptul de proprietate al lui Sculy Logotheti fusese validat in 2001 pe raza comunei Scinteia. Cum in comuna nu mai exista teren liber, acesta a fost mutat succesiv, pina cind 9 ha au ajuns sa fie validate pe Miroslava, adica in aceeasi comuna in care ajunsesera si cele 16 ha revendicate de Norina Forna. Pe numele acesteia a fost emisa in 2006 o hotarire a CJFF prin care urma sa i se atribuie terenul in fizic pe tarlalele T6, T8 si T9, situate peste drum de Metro. Ulterior, in 2008 ADS propune ca in aceleasi tarlale sa fie improprietariti si mostenitorii lui Logotheti, iar CJFF se declara de acord. O noua hotarire il stabileste pe Sculy Logotheti in tarlalele T8 si T9, acestuia fiindu-i intocmit si procesul-verbal de delimitare a terenului. Ulterior, un alt proces-verbal a fost intocmit si pentru Norina Forna. De aici, lucrurile au inceput sa se complice, iar actiunile institutiilor implicate in retrocedare sa devina tot mai confuze. Puse unul linga altul, cele doua procese-verbale se suprapun pe o suprafata de 5 ha, iar ADS nu dispune de suficient teren in cele doua tarlale pentru a o pune in posesie pe Norina Forna alaturi de Stefan Sculy Logotheti. Suprapunerea a fost sesizata Prefecturii atit de functionari ai ADS, cit si de reprezentantii Agromixt SA, societate care administreaza terenul revendicat. Cu toate acestea, Prefectura nu a cautat nici un moment alt teren pentru Forna si nici nu a intrerupt procedurile pentru a lamuri suprapunerea. Practic, s-a ajuns la doua propuneri de punere in posesie cu aceleasi tipuri de documente la baza.

Punere in posesie pe un teren in litigiu

Solutia gasita de Prefectura a fost sa atace punerea in posesie a lui Stefan Sculy Logotheti, ca ilegala, in cursul lunii mai. "Procesul-verbal pentru Logotheti este nul juridic pentru ca nu este asumat decit de Valeriu Lacatusu de la ADS, nu de toti cei implicati. Primaria Miroslava nu si-a dat acordul, si nici Oficiul de Cadastru. Practic, este un proces-verbal intocmit la ADS fara nici o valabilitate juridica", spune Mihai Elvadeanu, consilierul pe probleme de fond funciar al prefectului. Lacatusu ii da dreptate si, mai mult, sustine ca o parte din documentele dosarului Logotheti au fost furate din ADS in aceasta iarna. "La noi procesul-verbal nu mai este. De fapt nu era proces-verbal, ci o procedura in derulare. Actele au fost furate de la birou in perioada in care eram la spital in intervalul decembrie-martie", afirma Lacatusu. Nulitatea procesului-verbal intocmit pentru Sculy Logotheti nu a fost insa invocata de Prefectura in actiunea depusa la Judecatorie impotriva acestuia. In schimb, Prefectura a invocat faptul ca in Miroslava sint numeroase cereri de punere in posesie validate pentru localnici, care nu au mai fost puse in aplicare din lipsa de teren. Argument valabil atit in cazul lui Logotheti, al carui vechi amplasament era la Scinteia, cit si in cel al Norinei Forna, care ceruse initial teren la Rediu. "Daca punem in balanta documentele pe care le are fiecare parte, cele din dosarul Forna sint mai grele, juridic vorbind. In plus, solicitarea CEDO este explicita: trebuie sa o punem in posesie pe terenul validat si delimitat deja", a sustinut Elvadeanu. Solicitarea oficiala catre ADS pentru a pune la dispozitie cele 16 ha pentru Forna urmeaza sa fie trimisa astazi, dupa discutarea cazului in cadrul sedintei CJFF.

"Noi vom colabora cu Prefectura numai in aplicarea legii"

Ca sa puna in aplicare hotarirea CEDO privind-o pe Forna, Prefectura pare sa fi ales insa o cale cel putin ciudata. Termenul limita pentru improprietarirea Norinei Forna este de 15 septembrie, adica trei luni de la emiterea hotaririi CEDO. Or, urmatorul termen in procesul impotriva lui Sculy Logotheti este pe 14 septembrie. In plus, punerea in posesie a unui petent poate fi facuta, conform legii, doar pe un teren liber de sarcini. Practic, Prefectura se vede in situatia de a-i da Norinei Forna un teren pentru care exista un proces in curs. "Cert este ca noi vom respecta hotarirea CEDO. Ea excede orice chestiune de drept intern si trebuie aplicata. Daca vom cistiga noi, il vom pune in posesie pe Logotheti la Movileni, unde era ultimul amplasament liber. Daca Logotheti va cistiga, ii vom da teren in alta parte, in apropierea amplasamentului din Miroslava", a precizat Elvadeanu. Daca Prefectura va pierde procesul cu Logotheti, aceasta inseamna practic ca va trebui sa il puna in posesie pe tarlalele T8 si T9. Adica, peste Forna. "In mai Prefectura a atacat HCJFF vizind dosarul Logotheti. Cind este un litigiu pe rol, executarea oricarei masuri se suspenda. Noi vom colabora cu Prefectura numai in aplicarea legii", a declarat Luisa Arsenie, sefa ADS Iasi. Potrivit acesteia, atitudinea prefecturii care insista asupra retrocedarii terenului Norinei Forna pe acele tarlale este sub spectrul unei inechitati, intrucit un caz asemanator a primit o alta solutionare. Astfel, in Iasi s-a ajuns la situatia ca terenurile destinate lui Radu Ultimescu si mostenitorilor lui Elias Rapaport sa se suprapuna. In urma corespondentei cu municipalitatea, Prefectura a cerut suspendarea oricaror puneri in posesie pina la lamurirea situatiei. Reteta nu mai este insa respectata si in cazul Forna.

Comentarii