Epidemie de rujeola

Subtitlu

miercuri, 23 noiembrie 2011, 22:13
3 MIN
 Epidemie de rujeola

Medicii infectionisti avertizeaza: epidemie de rujeola la Iasi. Boala, deloc usoara, afecteaza persoanele care nu au fost vaccinate. De aceea, in mare pericol sint sugarii de pina la un an, care inca nu au fost imunizati. Aproape jumatate din cazurile semnalate pina acum provin din zona Dancu. Desi o boala care apare in special la copii, au fost internati si pacienti adulti, care au suferit complicatii grave.

"Boala este extrem de contagioasa"

Numarul cazurilor de rujeola a crescut alarmant. Din luna septembrie si pina acum au fost diagnosticate cu certitudine 35 de persoane, in conditiile in care este o boala pentru care se face vaccin si care nu ar trebui sa mai ridice probleme. De altfel, anul trecut a fost un singur caz "si acela importat", dupa cum mentioneaza medicii infectionisti. "Era vorba despre un sugar care venea din Grecia, unde nu fusese imunizat. Boala este una cu transmitere aerogena si extrem de contagioasa. 99 din 100 de persoane nevaccinate care vin in contact cu virusul se imbolnavesc", a declarat dr. Irina Teodorescu, medic epidemiolog in cadrul Spitalului de Boli Infectioase din Iasi.

Medicii infectionisti atrag atentia ca nici unul dintre pacientii cu rujeola ajunsi la spital pina acum nu a fost vaccinat contra virusului. "Sugarii sint foarte expusi deoarece prima doza de vaccin este administrata la un an. Pacientii ajunsi la spital fie au refuzat vaccinul, fie nu au stiut de el sau pur si simplu sint sugari care nu au fost imunizati pina in prezent. Desi este vorba despre un program national de imunizare, vaccinul antirujeolic nu este obligatoriu. De aceea, apar astfel de situatii", a precizat prof.dr.Carmen Dorobat, managerul Spitalului de Boli Infectioase, subliniind importanta administrarii la timp a tuturor vaccinurilor.

Unele complicatii pot fi mortale

Dintre cei 35 de pacienti cu rujeola confirmati la Iasi, 14 sint sugari de pina la un an. Cel mai tinar bolnav are 7 luni. Asta nu inseamna ca adultii sint scutiti de boala. Au fost internate si patru persoane cu virste cuprinse intre 20 si 29 de ani. In plus, 13 dintre cazurile confirmate pina acum provin din zona Dancu si sint persoane de etnie roma. "Este o boala a copilariei, care afecteaza si adultul. Nu toate cazurile sint specifice si de aceea eruptiile cutanate trebuie neaparat consultate de un specialist. Cu cit este diagnosticata boala mai repede, cu atit riscul aparitiei complicatiilor scade. Chiar si asa, avem in spital un barbat de 20 de ani cu encefalita rujeloasa", a mai declarat prof.dr. Carmen Dorobat.

Rujeola se manifesta in special prin eruptii cutanate si febra. "Complicatiile bolii sint severe, de la pneumonii si bronhopneumonii, la meningite si encefalite. In plus, o complicatie despre care se citea mai mult in cartile de specialitate, si anume panencefalita sclerozanta subacuta, este cit se poate de reala. Chiar noi am avut un caz acum doi ani. Aceasta complicatie apare la copiii de pina in doi ani si duce intodeauna la deces. Mai mult decit atit, poate sa apara la ani dupa ce s-a produs rujeola", avertizeaza prof.dr. Dorobat.

Medicii spun ca, in afara barbatului cu encefalita, restul cazurilor sint comune si nu foarte grave. Cu toate acestea, se asteapta la noi imbolnaviri. "Recomandam ca persoanele suspecte de rujeola sa ajunga la noi la triaj fara sa foloseasca mijloacele de transport in comun. Noi avem pregatita terapia intensiva. De asemenea, primirea bolnavilor se face pe un circuit separat de restul pacientilor, iar spitalizarea fie in rezerve cu grup sanitar propriu, fie in saloane in care au fost grupate mai multe persoane diagnosticate cert cu rujeola", a incheiat dr. Irina Teodorescu.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii