Aproximativ 1.000 de pistolari cu acte in regula

miercuri, 27 ianuarie 1999, 00:00
3 MIN
 Aproximativ 1.000 de pistolari cu acte in regula

La finele anului trecut, in judetul nostru existau 1.766 de arme detinute legal de 929 persoane fizice si 38 persoane juridice. Nu mai putin de 1.598 dintre aceste arme sint de foc, iar restul de 168 sint pistoale cu gaze. Acestea din urma se afla, dupa cum urmeaza: 145 pistoale cu gaze, in posesia unor persoane fizice, si 23 in posesia unor persoane juridice. Din datele furnizate de maiorul Ion Braileanu, seful serviciului arme, munitii si explozivi din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Vrancea, rezulta ca in acest arsenal intra si 25 de pusti mitraliere aflate in dotarea Corpului Gardienilor Publici.
In judetul nostru exista numai doua femei vinator, care detin legal doua arme adecvate acestui hobby. De asemenea, sint si patru reprezentante ale sexului slab care poseda, pentru suplinirea acestei "deficiente", patru pistoale cu gaze. "Ele au societati comerciale, minuiesc valori sau manevreaza sume mari de bani", ne-a explicat maiorul Ion Braileanu.
294 de pistoale cu glont
Ponderea in arsenalul existent o reprezinta armele de vinatoare – acestea sint in numar de 1.169. Majoritatea dintre acestea si anume 1.105 sint cu teava lisa (teava fara ghiuturi – n.r.); 58 de arme de vinatoare cu glont; 25 mixte (atit cu alice, cit si cu glont – n.r.). Cele mai sofisticate sint cele drling.
Legea nu limiteaza numarul de arme (fie de vinatoare, fie de aparare), care pot fi detinute de o persoana, cu conditia ca aceeasi persoana fizica sau juridica sa nu detina mai mult de doua arme de acelasi calibru. Acest lucru se reflecta si in situatia din judet prezentata de Serviciul Arme, Munitii si Explozivi. La sfirsitul anului trecut, erau inregistrate 929 persoane fizice care detineau 1.097 de arme si 38 persoane juridice posesoare a 669 arme. Pistoalele cu glont, destinate in special pentru aparare, exista in Vrancea in numar de 294, dintre care cele mai multe (282) sint detinute de persoane juridice.
Doar 12 arme din aceasta categorie sint in posesia legala a persoanelor fizice. O discrepanta la fel de mare se constata si la detinerea armelor de tir. Dintr-un numar total de 89 de astfel de arme, numai 21 sint detinute de cluburile sportive specializate, restul de 68 aflindu-se in posesia autorizata a unor persoane fizice.
Cazuri de retragere a permisului de portarma
Anul trecut, IPJ Vrancea a retras mai multe permise de portarma. Cazul cel mai interesant, care ne-a fost prezentat de catre seful Serviciului Arme, este cel al lui Cristian Sava din Vinatori. Lui i s-a retras permisul si arma pe motivul consumului excesiv de bauturi alcoolice, in urma caruia devenea violent, amenintind cu arma.
Armele detinute de cetateni nu pot fi folosite decit in scopul pentru care a fost data autorizarea. Neculai Andronic, de 73 de ani, din Bolotesti a intrat in conflict cu legea si i s-a ridicat permisul. El a folosit arma la paza culturilor. Pentru acelasi motiv si lui Vasile Andronic, din aceeasi localitate, i-a fost luat permisul. (Staicutu ILIE)
Cine poate detine arme si munitii
Dreptul de a detine arme este reglementat de lege. "Nu pot fi autorizati sa detina, sa poarta si sa foloseasca arme si munitii, conform art.15 din legea 17, din 1996, minorii, bolnavii psihic, precum si cei care, datorita altor afectiuni de care sufera, stabilite de Ministerul Sanatatii, ar putea pune in primejdie propria lor viata ori a altor, cei care, datorita antecedentelor penale sau conform dovezilor existente la organele competente prezinta pericol pentru ordinea publica, siguranta statului sau pentru viata si integritatea corporala a semenilor". Acesta este cadrul legislativ care reglementeaza detinerea de catre persoane fizice sau juridice a armelor si munitiilor.
Constantin Bazon a primit o amenda de 200.000 de lei
Constantin Bazon, director la Comcereal, a fost amendat cu 200.000 de lei pentru nerespectarea legii privind regimul armelor si munitiilor. Directorul Comcereal si-a folosit in luna decembrie 1998 arma de vinatoare, pentru apararea ogorului propiu. El a impuscat doua oi ale unui cioban care a poposit pe ogorul sau de rapita. Din informatiile prezentate de maiorul Ion Braileanu, cercetarile ar fi trebuit sa fie puse in miscare la plingerea ciobanului, dar cum aceasta nu s-a intimplat, Constantin Bazon s-a ales numai cu amenda. (Staicutu ILIE)

Comentarii