Copiii din Marasesti isi vor petrece timpul liber la Centrul de Zi

sâmbătă, 08 noiembrie 2003, 00:00
2 MIN
 Copiii din Marasesti isi vor petrece timpul liber la Centrul de Zi

Consiliul Local din Marasesti a aprobat, in ultima sedinta, asocierea cu Organizatia non-guvernamentala „Assistance”, pentru derularea proiectului de infiintare a Centrului Socio-educational de zi, pentru 46 copii. Proiectul face parte din Programul de Coeziune Economica si Sociala Phare 2001, iar banii pot veni dupa 1 decembrie 2003. Proiectul asigura finantarea timp de 18 luni, dupa care, centrul infiintat va fi monitorizat inca trei ani de delegatii Comisiei Europene. „Activitatea centrului poate face obiectul unor proiecte cu alte surse de finantare dar, dupa cele 18 luni, centrul trebuie sa se autofinanteze, fie din bugetul local, fie din resurse atrase”, a precizat Luminita Mihailov, director al Agentiei Regionale de Dezvoltare Sud-Est.
„Cheile raiului”, in mina psihologului si asistentului social
„Daca Marasestiul este declarat defavorizat, nu trebuie sa sufere si copiii de saracia parintilor. Am tinut cont si de faptul ca aici sint multi copii rromi, pe care societatea trebuie sa-i integreze si sa le ofere o perspectiva morala. Nu vom face diferentieri etnice, asa ca va fi un proiect foarte greu”, a declarat Vasilica Latcan, directoarea Organizatiei „Assistance”. Organizatia a mai infiintat centre educationale similare la Corbita, Movilita si Cirligele, fiecare avind cite 30 de copii-cursanti. Finantarile aduse deja comunitatilor locale de organizatia „Assistance” depasesc 11 miliarde de lei. Formatorii copiilor vor avea studii de specialitate de la psihoterapeuti, asistenti sociali sau educatori, pina la instructorii de meserii, mecanici, croitori sau bucatari calificati. Toti vor stapini calculatorul si limbile straine. Salariile vor fi pe masura – pentru studii superioare, intre 200 si 350 Euro, iar soferul sau femeia de serviciu vor avea o leafa de 130 Euro.
Vagabondajul si abandonul scolar, alungate pe usa din dos
Marasestiul s-a potrivit perfect criteriilor de finantare impuse de sectiunea Programului Phare. Este singurul oras defavorizat declarat, iar peste un sfert din copiii inregistrati oficial aici sint de etnie rroma. Cu 46 copii-cursanti, centrul de la Marasesti va fi cel mai mare din judet, atit ca numar de beneficiari, cit si ca suprafata si complexitate a atelierelor. Scopul declarat al proiectului este de integrare si adaptare sociala a copiilor saraci, aflati in dificultate, si mentinerea lor in familiile naturale. Se va urmari prevenirea abandonului scolar si cresterea interesului pentru noi cunostinte, diminuarea vagabondajului si a delincventei juvenile, orientarea scolara si profesionala a elevilor care termina gimnaziul. Copiii, intre 6 si 16 ani, vor fi alesi pe baza de ancheta sociala, de catre o echipa formata din sociolog, psiholog, educator social, reprezentanti ai scolii unde invata si ai primariei. Inscrierea se va recomanda pe baza unui punctaj strins dupa evaluarea criteriilor ce tin cont de riscul de abandon scolar, din motive sociale, provenienta din familii „problema”, monoparentale sau in dificultate materiala. Cei care vor obtine medii generale peste 8.50 vor putea primi ajutor material chiar si in perioada liceului sau a scolii profesionale. (Doina DAMIEAN)

Comentarii