Cum sa platesti mai putin la impozitul pe venit

miercuri, 19 martie 2003, 00:00
3 MIN
 Cum sa platesti mai putin la impozitul pe venit

Contribuabilul vrincean se pregateste, deocamdata sufleteste, sa-si regleze conturile cu Fiscul, stiut fiind ca data limita de depunere a declaratiilor de venit este 15 mai. Putini stiu ca recent aparutele Norme de aplicare a Legii impozitului pe venit ofera cite o portita pentru ceva reduceri, care ne-ar permite sa platim dari mai mici la stat, ba chiar sa primim bani de la acesta. Cel mai avantajate din acest punct de vedere sint persoanele fizice care, pe linga salariul din cartea de munca, sint platite ca si colaboratori sau din drepturile de proprietate intelectuala.
Potrivit legislatiei fiscale in vigoare, deducerea personala reprezinta „o suma neimpozabila acordata contribuabilului, cuprinzind deducerea personala de baza si deducerile personale suplimentare, in functie de situatia proprie sau a persoanelor aflate in intretinere”. Normele de aplicare ale Legii impozitului pe venit stabilesc deducerea personala de baza, incepind cu luna ianuarie 2003, la 1,8 milioane de lei.
Daca un contribuabil are sotul/sotia sub ingrijire, venitul sau situindu-se sub plafonul de 1,8 milioane de lei, atunci el poate spera la o reducere destul de substantiala de impozit. Conditia – sa aiba venituri din colaborari si cu alte firme decit cea care apare in cartea de munca. O colaborare platita permite o deducere din suma totala impozabila pina la echivalentul salariului mediu pe economie, acordat in cursul unui an. De altfel, in categoria persoanelor aflate in intretinere pot intra chiar si rude pina la gradul doi inclusiv. Copiii aflati in intretinere conduc la rindul lor la reduceri progresive ale impozitului, procentul avansat de lege fiind de 10 la suta pentru fiecare dintre copii. Singura conditie pusa de lege la acordarea acestor facilitati este ca persoana care face solicitarea, contribuabilul adica, sa faca o declaratie pe proprie raspundere, la locul de munca, cu cel putin 30 de zile inainte.
Contribuabilii mai pot beneficia de deduceri suplimentare in functie de situatia proprie sau a persoanelor aflate in intretinere in afara sumelor calculate mai sus. Astfel, deducerea personala de baza poate fi totala daca este vorba de invalizi de gradul I sau persoane cu handicap grav. Reducerea de impozit poate ajunge la jumatate in cazul persoanelor cu handicap accentuat sau a invalizilor de gradul II. De remarcat ca legislatia fiscala nu recunoaste ca persoane aflate in intretinere persoanele care detin terenuri agricole si silvice in suprafata mai mare de un hectar la ses sau de 2 hectare in zonele montane. Nici cei care obtin venituri din cultivarea si valorificarea legumelor, fructelor, florilor etc. nu se inscriu in categoria persoanelor aflate in intretinere.
Sanatatea si electrocasnicele, deductibile fiscal
Aparatura electrocasnica achizitionata in cursul unui an poate deveni deductibila fiscal in cazul in care contribuabilul interesat isi pastreaza toate facturile. Bunuri de folosinta indelungata precum mobila, televizorul, frigiderul sau masina de spalat pot sa-ti ofere posibilitatea de a plati mai putin la impozit, cu conditia insa ca ele sa fi fost cumparate cu plata pe loc si nu in rate. Doar electrocasnicele care intra in categoria produselor de lux, cum ar fi cuptorul cu microunde sau limuzinele, pot fi deductibile fiscal in proportie de 50%.
Putini stiu ca de reducerea impozitului pot beneficia si contribuabilii care isi construiesc locuinte proprietate personala, exceptie facind casele contruite prin ANL sau persoanele care beneficiaza de alte facilitati acordate prin lege. Procentul reducerii este in cuantum de 20 la suta din valoarea materialelor folosite. Reparatiile sau lucrarile de intretinere pentru locuinte pot fi si ele scazute din impozit. Spre exemplu, daca este vorba de o vila, deducerea poate ajunge la 20 la suta.
Legea permite ca aproape toate cheltuielile legate de sanatate sa fie deductibile din punct de vedere fiscal. Daca in cursul anului 2002 – anul la care se raporteaza declaratiile de venit global – ati fost spitalizat, ati beneficiat de retete medicale sau ati avut concediu medical, puteti plati un impozit mai mic la stat. Cu o singura conditie – dovada ca s-a beneficiat de aceste servicii medicale, pe baza de facturi. In regimul deducerilor nu intra produsele cosmetice si nici vitaminele de intretinere. (Violeta DINU)

Comentarii