De la tribuna parlamentara la Liberalizarea pensiilor, pe intelesul marasestenilor

joi, 11 decembrie 2003, 00:00
4 MIN
 De la tribuna parlamentara la Liberalizarea pensiilor, pe intelesul marasestenilor

Desi venirea deputatei Mona Musca in Marasesti a fost anuntata cu surle si trimbite, pina la urma, cea care s-a intilnit cu pensionarii din Marasesti pentru discutarea noului proiect de lege a pensiilor a fost senatoarea Norica Nicolai. Reprezentanta „de la centru” a fost insotita cu alai de toata floarea PNL-ului vrincean, in frunte cu presedintele Corneliu Momanu si deputatul Nini Sapunaru. Nici „capii PNL-ului marasestean” nu s-au lasat mai prejos, participind „in par” cu neveste si vecini, sub privirile satisfacute ale primarului Emilian Brasov. In Sala Mare a Casei de Cultura „Emanoil Petrut” au fost prezente circa trei sute de persoane, venite atit din Marasesti, cit si din imprejurimi, chiar si din Focsani.
Focoasele PSD-ului, dezamorsate
Intentia Partidului National Liberal de a-si trimite VIP-urile pentru atragerea pensionarilor din Marasesti nu a trecut neobservata de catre partidul aflat la guvernamint. Ca replica la actiunea PNL-ului, PSD-ul si-a trimis cu trenul si cu autoturismele din dotare, citeva zeci de simpatizanti, avind sau nu legatura cu tema anuntata. Printre acestia s-au numarat si citiva tineri social-democrati, avind pina in 25 ani, in frunte cu George Mateescu, pe care probabil i-au delegat bunicii neputiinciosi, pentru a le sustine parerile referitoare la cresterea pensiilor. In sala a fost prezent chiar si una din piesele „artileriei grele” a tehnicienilor acordarii pensiilor, Ion Chivoiu, directorul general adjunct al Casei Judetene de Pensii. Acesta si-a inceput interpelarea precizind ca este „functionar public si nu va pune intrebari decit ca angajat in sistemul de acordare al pensiilor din 1983”. Agitatorii profesionisti si-au declansat arsenalul din dotare, exclamind rar, dar percutant „pensii, nu voturi”. Deceptionati ca multimea nu le continua „focul” si ca sint apostrofati de la tribuna sa interpeleze civilizat, de la microfon, „oponentii” pensionari sau mai in floarea virstei au cascat plictisiti, preferind „circoteala” obisnuita.
Pensii mai mari pentru fostii combatanti
Momentele incordate ale inceputului, dezamagirea auditoriului ca nu venise VIP-ul asteptat, au fost depasite elegant chiar din primele cuvinte adresate multimii de Norica Nicolai, ex-ministrul adjunct al Muncii si Protectiei Sociale. Senatoarea le-a dat o veste buna pensionarilor proveniti din angajati ai Ministerului Apararii Nationale si Internelor, anuntindu-le marirea cu 40% a veniturilor pina la sfirsitul lunii iunie a anului viitor. „Prima jumatate a surplusului acordat va ajunge in buzunarele fostilor inregimentati, ca diferenta retroactiva de la inceputul lunii noiembrie a acestui an”, a precizat Norica Nicolai. Vorbitoarea considera ca Legea nr. 19/2000, modificata ulterior de noua ori, a fost vitregita de articolul 180, iar diferentele de venituri ale persoanelor ale caror drepturi au inceput in ani diferiti, puteau fi mult diminuate acum cind se face bilantul dupa patru ani.
Cereri de recorelare a pensiilor cu sume fixe
Participantii la intilnire au fost interesati in primul rind de socotelile facute de initiatorii noului proiect de lege pentru stringerea banilor de acordare a pensiilor. Ei s-au uitat neincrezatori la propunerea vorbitorilor de la tribuna de stringere a fondului de alocare a pensiilor partial din privatizare, partial din TVA sau imprumuri externe. Auditoriului i s-a parut in schimb credibila masura guvernantilor de a colecta mai eficient datoriile marilor restantieri ai bugetului.
Cind le-a venit rindul sa interpeleze, participantii s-au plins de corelarile partinitoare, de penibilul unor pensii mai mari de suta de milioane de lei acordate in sistemul de stat sau de favoritismele caselor de pensii din Ministerul Apararii Nationale si Internelor. Nu l-au iertat de la pomelnic nici pe Dinu Patriciu de numele caruia au legat eventuale recuperari de datorii catre stat. Referindu-se la noul proiect de lege, ei au mai cerut precizari despre cumulul de drepturi pentru veterani sau despre maririle de pensii pentru fostii CAP-isti. Pensionarii prezenti au cerut ca sumele adaugate la recorelare sa nu mai fie calculate ca procent ci ca suma fixa, deoarece nici piinea nu se scumpeste altfel. Ei au reprosat guvernantilor ca nu se tine cont la marirea prea rara a pensiilor de scumpirile lunare sau chiar saptaminale la produsele alimentare.
Inflatia, pacatoasa
In replica la temele „ridicate la fileu” de auditoriu, deputatul Nini Sapunaru a precizat ca, dupa parerea sa, „cea mai mare problema a Legii actuale a pensiilor, a fost modificarea ulterioara a textului, in special a corelarii acestora cu nivelul inflatiei. Actualii guvernanti au adaugat la prevederile legii, in loc de «corelare cu procent acelasi cu al inflatiei», «corelare cu procent pina la cel al inflatiei», ceea ce a lasat loc de interpretari”. Multe dintre problemele participantilor au necesitat insa rezolvari punctuale si, atunci, deputatul le-a impartit generos carti de vizita, invitindu-i la sediul partidului pentru intilniri separate.
Multumiti ca lumea din sala a fost activa, vorbitorii au incheiat discutiile reamintindu-le celor prezenti ca proiectul de lege initiat are deja sprijinul a peste o mie de alte semnaturi si i-au mai urat actualului premier Adrian Nastase „macar sa ajunga sa aplice legea asta dupa alegeri”. (Doina DAMIEAN)

Comentarii