Imbogatirea ca actionar fidel, neimpozitata

marți, 27 ianuarie 2004, 00:00
3 MIN
 Imbogatirea ca actionar fidel, neimpozitata

Conform prevederilor legii noului Cod Fiscal, „profitul impozabil se calculeaza ca diferenta ?ntre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate ?n scopul realizarii de venituri”. Perioada analizata de inspectorii fiscali pentru stabilirea „profitului impozabil” este cea de „un an fiscal”, adica „un an calendaristic”, dupa cum precizeaza articolul 16 al aceleiasi legi. Din diferenta calculata mai sus, „se scad veniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile nedeductibile”.
Dividendele romanesti, neimpozitate
In categoria „veniturilor neimpozabile” se incadreaza o serie de cistiguri cum ar fi dividendele primite de la o firma rom?neasca. Ajunsi aici trebuie sa precizam ca legea considera neimpozabile si dividendele primite de la o persoana juridica straina, din statele Comunitatii Europene, daca persoana juridica rom?na detine minimum 25% din titlurile de participare la persoana juridica straina, pe o perioada ne?ntrerupta de cel putin 2 ani. Acest lucru va fi insa posibil doar dupa data aderarii Rom?niei la Uniunea Europeana. Tot la categoria „veniturilor neimpozabile” se incadreaza si „diferentele favorabile de valoare a titlurilor de participare, ?nregistrate ca urmare a ?ncorporarii rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune la persoanele juridice la care se detin titluri de participare”. Cu alte cuvinte, cresterea valorica a actiunilor detinute din capitalul social al vreunei firme, nu va spori veniturile luate ca baza de impozitare de catre fisc. Acelasi lucru se intimpla si cu „diferentele de evaluare a investitiilor financiare pe termen lung”. Legea schimba insa calitatea „veniturilor neimpozabile” atunci cind titlurile sint transmise fie si cu titlu gratuit, sint cesionate sau sint retrase. Statul impoziteaza si veniturile provenind din retragerea capitalului social de la orice persoana juridica la care se detin titlurile de participare.
Recuperarea banilor in rate trebuie declarata de la inceput
Tot printre „veniturile neimpozabile” se numara si cistigurile obtinute din „anularea obligatiilor unei persoane juridice, daca obligatiile se anuleaza ?n schimbul titlurilor de participare la respectiva persoana juridica”. Cu alte cuvinte, orice datorie stinsa de o firma prin tranformarea creantei in actiuni, nu va fi impozitata de fisc. In aceeasi situatie se mai afla si „veniturile din anularea cheltuielilor, precum si cele din reducerea sau anularea provizioanelor, pentru care nu s-a acordat deducere”. De neimpozitare se mai bucura si „veniturile din recuperarea cheltuielilor nedeductibile”, precum si cele „prevazute expres ?n acorduri si memorandumuri aprobate prin acte normative”.
Iesirea din gestiune a stocurilor este recunoscuta de lege la calculul profitului impozabil, daca operatia se face conform metodelor contabile. Codul Fiscal mai precizeaza ca, in cazul contribuabililor care produc bunuri vindute apoi cu plata ?n rate, „se poate opta ca veniturile sa fie luate ?n calcul pentru determinarea profitului impozabil, pe masura ce ratele devin scadente.” De asemenea, cheltuielile corespunzatoare acestor venituri vor fi deductibile la aceleasi termene scadente, proportional cu valoarea ratei ?nregistrate. Daca vrea contribuabilul sau nu sa i se deduca veniturile impozabile dupa incasarea ratelor, conform legii, „optiunea se exercita la momentul livrarii bunurilor si este irevocabila”.
Tot legea precizeaza ca orice contribuabil care desfasoara activitati de servicii internationale are calculata baza de impozitare potrivit unor norme speciale stabilite ?n conformitate cu reglementarile din conventiile la care tara noastra este parte. (Doina DAMIEAN)

Comentarii