Miliardele privatizarii in Vrancea

sâmbătă, 05 februarie 2000, 00:00
3 MIN
 Miliardele privatizarii in Vrancea

Dupa zece ani de la caderea regimului comunist, privatizarea in judetul nostru se apropie de sfirsit. Anul 1999, penultimul an de privatizari in Vrancea a fost se pare, din acest punct de vedere, unul dintre cei mai buni.
S-au vindut nu mai putin de 29 de societati comerciale, din care 23 de privatizari au fost instrumentate de FPS Vrancea. Asa se face ca numai din privatizarea societatilor vrincene statul a obtinut anul trecut in jur de 206 miliarde de lei. Peste 150 miliarde de lei s-au obtinut din vinzarea a patru importante firme vrincene de catre FPS Bucuresti, iar restul de 56 miliarde de lei, reprezinta contravaloarea contractelor de vinzare-cumparare semnate de FPS Vrancea.
In 1990, prin reorganizarea fostelor unitati economice cu capital de stat, in Vrancea au fost infiintate 135 societati comerciale, din care 14 mari, 32 mijlocii si 89 mici.
Privatizarea acestora a fost insa demarata abia doi ani mai tirziu, prin includerea in Programul Pilot a trei firme vrincene: Vranco SA Focsani, Agroind SA Focsani si Eurovitis SA Urechesti.
In 1993, in cadrul aceluiasi Program Pilot a mai fost privatizata si fabrica de tricotaje (astazi, Heim Milcov). Metoda de vinzare a fost celebra MEBO, zeci de societati dintre cele mai profitabile fiind vindute in 1993 si 1994 catre asociatiile salariatilor (PAS).
In anii urmatori privatizarea si-a incetinit ritmul, intrucit in portofoliul FPS au ramas in special societatile mari si cele cu probleme.
La aceasta frinare a privatizarii a contribuit in mare masura si modificarea recenta a legislatiei in domeniu, cit si faptul ca pina in 1997 toate contractele de vinzare-cumparare se semnau la FPS Bucuresti. Prin sporirea competentelor sucursalelor si directiilor teritoriale, procesul de privatizare a fost accelerat dupa 1997, capatind in acelasi timp si mai multa transparenta.
Anul 1999, penultimul pentru privatizarea in Vrancea dupa toate probabilitatile, a fost un an de virf. Vinzarile de societati au mers snur, doar doua contracte de vinzare-cumparare incheiate de FPS Vrancea fiind reziliate, datorita neachitarii pretului de adjudecare.
Astfel, anul trecut FPS Vrancea a vindut pachete de actiuni detinute de stat la 23 de societati, la 13 dintre acestea fiind vorba despre pachete mai mari de 50%. Cel mai bun pret, obtinut la nivelul Directiei Teritoriale a fost pentru SC Indforest, pretul de adjudecare fiind unul record: 29 miliarde de lei. Ramine de vazut insa daca aceasta suma va putea fi si achitata de directorul Dumitru Nagit, cu atit mai mult cu cit plata trebuie sa se faca integral in termen de 90 de zile de la semnarea contractului, respectiv 27 martie a.c.
Un pret bun s-a obtinut si la licitatia organizata pentru vinzarea SC Legume-Fructe Focsani (SALF): 13,4 miliarde de lei. Cumparatorul SC Salf este una si aceeasi persoana cu directorul general al societatii Cristi Mihalcea care va trebui sa achite pretul actiunilor in patru ani, cu un avans de 5%.
FPS a facut o afacere buna si prin vinzarea pachetului de 17,03% din actiunile Palcom pentru care statul va incasa 2,6 miliarde de lei de la SC Metex.
Pentru Combivra (fostul FNC), FPS a obtinut 1,1 miliarde de lei, cistigatorul licitatiei fiind cunoscutul om de afaceri vrincean, Liviu Jitea.
Alte 1,6 miliarde de lei, vor intra in buzunatul statului si din vinzarea Prodincarn catre patronul galatean, Catalin Chelu.
Vincon – privatizarea anului
Pe linga cele 23 de societati vindute la nivelul Directiei Teritoriale, FPS Bucuresti a reusit sa privatizeze anul trecut sase societati, patru dintre acestea fiind dintre cele mai importante din judet: SC Vincon, SC Avicola, SC Industrializarea Laptelui si SC Comcereal.
Privatizarea anului a fost fara indoiala SC Vincon, pentru care FPS a reusit sa obtina cu 45 miliarde de lei mai mult decit a cerut. Pretul de 140 miliarde lei oferit de Lucky Georgescu va fi platit in rate, avansul de 27 miliarde de lei fiind deja achitat.
Pentru SC Avicola, FPS are de primit in total 4,2 miliarde de lei de la asociatia PAS. Tot salariatii au fost cei care au cumparat o mare parte din actiunile SC Comcereal. Pentru pachetul scos la vinzare pe Rasdaq (43,59%) FPS a incasat 3,2 miliarde de lei.
Pachetul majoritar de la fabrica de lapte (SCIL) a adus statului un beneficiu de 2,4 miliarde de lei. Noul patron al acestei societati este, ca si in cazul SC Combivra, Liviu Jitea.
In total, din vinzarea celor patru societati la care se adauga si pachetele reziduale de actiuni de la SC Milcofil si SC Romseh, FPS a adunat peste 150 miliarde de lei. (Sandica FILOTE)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii