Pretul carnii a crescut spectaculos

marți, 09 decembrie 1997, 00:00
3 MIN
 Pretul carnii a crescut spectaculos

Cu mai putin de o luna inainte de Craciun, pretul carnii de porc a crescut in mod inexplicabil atit in magazinele de profil, cit si pe piata taraneasca.
Daca in urma cu o saptamina taranii isi vindeau marfa cu 19.000 lei/kg, in prezent, pretul carnii de porc a ajuns la 22.000 lei/kg. Reactia lor a fost determinata, insa, de cresterea pretului la produsele similare din magazine. In urma cu o luna, reporterii nostri au facut o incursiune in magazinele de desfacere a carnii din zona Pietei Moldova, constatind ca pretul carnii de porc in carcasa se situa intre 15.500 lei/kg (la Onstar SA) si 19.900 lei/kg (la SC Sig Impex SRL). In acelasi timp, producatorii particulari vindeau carnea ceva mai degresata cu 18.000 lei/kg. Iata insa unde au ajuns preturile intre timp: cea mai ieftina carne de porc (unificata) se vinde tot la Onstar SA cu 17.800 lei/kg, iar cea mai scumpa la SC Magic Com SRL si SC Sig Impex cu 24.500 lei/kg. La magazinul Polar al SC Suintext, aceeasi calitate de carne costa 18.300 lei/kg. Carnea de porc degresata se vinde la preturi cuprinse intre 25.500 lei/kg (la SC King Comex SRL) si 30.500 lei/kg (la SC Aurora). Comparativ cu luna ianuarie 1997, la carnea de porc se constata o crestere a preturilor de aproape 4 ori. Astfel, la inceputul acestui an, pretul unui kg de carne de porc unificata era de 6.500 lei/kg, iar la sfirsitul lunii februarie 14.000 lei/kg. Reamintim ca, dupa "martea neagra" a liberalizarii preturilor produselor alimentare, pretul kilogramului de carne de porc, in viu, "a sarit" de la 4.700 lei/kg la 8.000 lei/kg.
Pe parcursul anului, pretul (in viu) a crescut in continuare ajungind la 11.000 lei/kg (la SC Suintest). Directorul acestei societati, Maricel Soare, ne-a precizat ca acest ultim pret a fost majorat ieri cu inca 500 de lei/kg. Referindu-se la explozia preturilor de pe piata, la carnea de porc, directorul Maricel Soare a apreciat ca este vorba de o scumpire de conjunctura determinata de apropierea sarbatorilor de iarna: "Este specific acestei luni, cind cererea de carne de porc este mai mare. Cum pretul evolueaza in functie de cerere, scumpirea a fost inevitabila. Dupa anul nou, insa, este posibila o calmare a preturilor".
Cit priveste carnea de pasare, preturile au crescut de "numai" 3 ori pe parcursul anului 1997. Daca in ianuarie a.c., 1 kg de carne de pui calitatea I costa 6.550 lei/kg, dupa 20 februarie pretul "a sarit" la 14.800 lei/kg (SC Avicola). Dupa o scadere trecatoare pina la 13.000 lei/kg, pretul la carnea de pasare a crescut continuu in acest an. La 1 noiembrie a.c., pretul puilor de Avicola ajunsese la 17.000 lei/kg, iar in prezent se ridica la 18.300 lei/kg. Concurenta pare, insa, in acest domeniu, ceva mai activa. Vrincenii pot alege intre produsele SC Avicola si pulpele americane care se vind cu 19.900 lei/kg sau gainile si puii din judetul Bihor. Acestea din urma se vind la SC Miorita la preturi mai mici decit cele practicate de Avicola: 15.900 lei/kg (gaini) si respectiv 16.900 lei/kg (pui) .
Mai scumpi, insa, chiar si decit puii de Avicola Focsani sint cei adusi din judetul Bacau care se vind la SC Universal Rozmarin la pretul de 22.500 lei/kg (ca.I) si 20.500 lei/kg (cal.II).
De mentionat este faptul ca in prezent s-a ajuns la situatia in care, in Romania, carnea de porc este mai scumpa decit in majoritatea tarilor din vestul Europei. In Germania, de exemplu, carnea de porc in carcasa nu depaseste 4 marci/kg, iar la noi a ajuns la 24.500 lei/kg (5,4 marci/kg), cu 35% mai scumpa. Comparatia este cu atit mai tragica, daca luam in calcul faptul ca salariile romanilor rareori depasesc 120 marci, in timp ce in Germania cel mai mic ajutor de somaj este de 1.200 de marci. (Sandica FILOTE, Ionel CRISTIAN)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii