Primariile detin „monopolul” SAPARD

luni, 01 martie 2004, 00:00
2 MIN
 Primariile detin „monopolul” SAPARD

Primarii comunelor in care se deruleaza proiecte finantate prin SAPARD, instrument financiar oferit de Uniunea Europeana pentru a ajuta statele candidate ?n procesul de pre-aderare ?n domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale, s-au intilnit simbata la Consiliul Judetean cu oficialii care supravegheaza stadiul lucrarilor. La intilnire au participat Valeriu Steriu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, si Gheorghita Corbu, directorul Biroului Sud-Est Constanta, la care este arondat judetul Vrancea. Valoarea proiectelor din cele 22 de localitati este de aproximativ 500 de miliarde de lei. In 13 localitati se deruleaza lucrari de alimentare cu apa, in sase modernizari de drumuri, iar in trei canalizari si statii de epurare. „Nu exista temerea ca la 31 septembrie, atunci cind trebuie terminate lucrarile, si la 31 decembrie, atunci cind trebuie finalizata documentatia in vederea decontarii, sa avem probleme”, a subliniat prefectul George Baesu la finalul intilnirii. Ministrul Valeriu Steriu a afirmat ca vor fi vizitate toate comunele in care se deruleaza programe. „Credem ca in sase luni vom termina cea mai mare parte dintre lucrari, in special drumurile si alimentarile cu apa”, a declarat Valeriu Steriu. Ministrul a precizat ca beneficiarii proiectelor vor fi verificati pentru a nu exista conflicte de interese.
Marea majoritate a proiectelor au fost cistigate de primarii. In Vrancea, acest monopol a fost „spart” de doi solicitanti privati, care au reusit sa obtina finantare pentru realizarea unor centre de vinificatie. In cursa pentru finantare s-a aflat si SC Avicola SA Focsani, al carei proiect nu a avut cistig de cauza. Unul dintre proiecte este in valoare de doua milioane de euro, iar unul de 200 de mii de euro. „Cererile de finantare pot fi depuse de orice persoana fizica la Agentia Sud-Est Constanta”, a declarat directorul agentiei, Gheorghita Corbu.
Agentia SAPARD a lansat mai multe programe de investitii in domeniul agriculturii. Pentru exploatatiile agricole, productia zootehnica si alte activitati, solicitantii pot beneficia de finantare de la 10.000 la 500.000 de euro, cu conditia sa aiba jumatate din suma necesara investitiei. Pentru activitatile mestesugaresti, valoarea finantarii se ridica de la 5.000 la 200.000 de euro. (M. BOICU)

Comentarii